Vastab spetsialist

Leidsin 162 vastust (näitan esimesed 50)
Maili küsis
26. okt 2014
... on üldse võimalik hambaarsti toolil istuda, sest sülge voolab päris palju ning seda alla neelata väga ei tahaks, ...
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
6. nov 2014
... Kui silmad on hinge peegel, siis võib öelda, et sülg on organismi peegel. Sülje eritumine ja süljenäärmete ...
Igor küsis
14. sept 2002
Mida see tähendab, kui sülg on nii-öelda "paks" - peale suu loputamist on mõnda aega ...
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
1. okt 2002
Kui sülg muutub paksuks hambaarsti juures, on see ilmselt tingitud ...
Signe küsis
11. märts 2013
Tere, Aitäh eelmise vastuse eest. Küsin veel seda, et kas lapsel peaks hambaid pesema hommikul enne või peale hommikusööki?
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
18. märts 2013
... tugevdab emaili ja uhab hammastelt toiduosakesi. Kasulik sülg vajab mõjumiseks aega vähemalt 30 min. Kui hommikul ...
Meelis küsis
2. veebr 2003
... oma fluori - vesi neelatakse ju kohe alla? Kas ilmub sülge? Või on joogivee fluorisisaldus oluline vaid arenevale ...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
3. veebr 2003
... valmistamisel kasutusel. Sisse joodud fluoriid ilmub ka sülge, aga mitte piisavas kontsentratsioonis. Sisse joodud/söödud ...
Erna küsis
11. märts 2007
Tere. Mul tõmmati välja eest ülevalt paremalt kaks purihammast, mille käigus tekkis põskkoopasse ava. Alguses tundus, et see on loomulikul teel sulgunud aga nüüd umbes, 1, 5 kuu pärast, ninna tõmmatud põskkoopa loputusvesi valgub kohe suhu, kõrvas on tugev kohin,...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
16. märts 2007
Nüüd peaksite kindlasti pöörduma kirurgi poole, kes fikseerib ava olemasolu ja lokalisatsiooni ning väikese operatsiooniga ava sulgeb. Paranemine ei toimu aga päevapealt ja selleks soovitan teil varuda kannatust.
Mairi küsis
7. mai 2010
Tere. Mul on breketid olnud juba üle aasta ja arst ütles, et järgmine nädal võetakse juba ära. Kõik on ilus ja korras aga häirib ainult see, et silmahamba ja teiste hammaste vahel on vahe. Kas peaksin oma murest rääkima arstile...
...
Kirsten Nigul ortodont Kirsten Nigul vastas
11. mai 2010
Breketite eemaldamisel peaks olema saavutatud see tulemus, millega jäävad rahule nii arst kui patsient. Vahe võib reteineriga sulguda, aga samas võib see nihkuda teise-kolmanda hamba vahelt esimese ja teise hamba vahele. Breketid on mõeldud hammaste asendite korrigeerimiseks ja ravivõimalused nendega...
Kats. küsis
5. märts 2010
Tere, leidsin internetist sellise lehe: http: //www. teethgap.com/index. html . Nimelt on ka minul ülemisel real hammaste vahe ning on ka nad ettepoole kaldu... Kas selle asjaga oleks võimalik sulgeda hammaste vahe? On see üldse võimalik selle asjaga?...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
9. märts 2010
Hambavahest lahti saamiseks on väga erinevaid võimalusi. Kõikidele aga kõik vahendid ei sobi ja sellepärast peaksite oma hambumust ikka ortodondile näitama ja siis saab ka võimalikud hambavahe sulgemise moodused leida. Kui hambavahe lihtsalt kahe hamba nihutamisega kokku tõmmata, siis tekivad...
Alex küsis
24. okt 2001
Mõned aastad tagasi sai käidud hambaarsti juures hambaauguga (praegu üleval-tagant 2. hammas)- tol korral suretati hambanärv mingi mürgiga ja pandi prooviplomm, hiljem pandi pärisplomm. Umbes pool aastat hiljem tekkis hambas tugev põletik, siis puhastati ja pandi uus plomm, kuid põletik...
...
Ivo Ost hambaarst Ivo Ost vastas
26. okt 2001
Selle lagunenud hambaga tuleks loomulikult lähimal ajal kuhugile pöörduda. Ilmselt need hambajuured, mis seal alles on, ei kõlba enam mingiks konstruktsiooniks. Kui see on nii, siis tuleb juured sealt eemaldada - milleks hoida organismis pidevalt mädanevat infektsiooniallikat - see ei...
Anneli küsis
16. sept 2001
Tahtsin lasta endale implantaati paigaldada (hammas nr. 4 üleval) aga mulle öeldi, et ei saa, sest pole kohta kuhu panna (juure eemaldamise pärast kasvas ige kinni, aga kohta luus on liiga vähe). Kui teha klassikaline sildprotees, siis on vaja omi...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
17. sept 2001
Kuna probleem on komplitseeritud on siin vastata väga raske (pealegi ei selgu küsimusest, kes teile seni infot on andnud). Kui implantaadi paigaldamiseks on ruumi vähe, saab seda 4. hamba korral ortodontiliste aparaatide abil veidi juurde tekitada. Kui aga luud on...
Kätlin küsis
1. sept 2001
Kuidas hooldada eriti tundlikke hambaid?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
4. sept 2001
Nagu iga haigusliku nähu puhul tuleks kõigepealt välja selgitada tundlikkuse põhjustajad ja need kõrvaldada. Hammaste tundlikkus on tavaliselt põhjustatud hambakaelal paljastunud hambaluu kanalikestest, mille kaudu rõhumuutused hambapinnal vahendatakse hambanärvini. Hambakael võib paljastuda näiteks liigtugeval harjamisel, hamba ülekoormamisel või hambakõvakudede happega...
Pati küsis
21. dets 2002
Olen 30 a. Mul tõmmati välja ülemine piimahammas (2-5). Selle kõrval oli jäävhamba juur (2-6). Juure operatsioonil aga selgus, et juur ulatus sügavamalt põsekoopasse kui rõntgenipildilt algselt näha oli ja juure väljatõmbamisel tekkis ühendus põsekoopa ja suuõõne vahel. Lõualuud oli...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
22. dets 2002
1) Komplikatsioon, et ülemiste eespurihammaste ja purihammaste eemaldamisel tekib ühendus põsekoopaga on alati olemas, sest nende juuretipud asetsevad otsapidi põsekoopa põhjas. Selline ühendus pole eriti ohtlik, sest see sulgub tavaliselt kohe haavast pärineva vere hüübega. Teinekord aga osutub ühenduse sulgemise...
Heili küsis
10. dets 2002
Käisin umbes 1 kuu tagasi hambaarsti juures. Ühel esihambal oli nurgast suur tükk ära ja ka sügav auk. Arst laiendas juurekanalit, pani sinna mingit rohtu ja paariks päevaks prooviplommi. Kolme päeva pärast prooniplomm eemaldati, juurekanal täideti ja paigaldati valguskõvastuv plomm....
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
11. dets 2002
Oskaksin seda lugu kommenteerida juhul, kui oleks võimalik antud esihammast näha, teha röntgenülesvõte ning teostada muud abiuuringud, mille alusel määrata diagnoos. Kuna Teie kirjelduse alusel diagnoosi püstitada ei saa, võin vaid öelda, et kui hamba juurekanal oli eelnevalt pikaajaliselt avatud,...
Dj küsis
7. nov 2002
Probleem selles, et umbes poolteist aastat tagasi sai mu esihammas kakluses kannatada ja hakkas liikuma. Käisin hambaarsti juures ja u kuu aja pärast jäi hammas püsima. Aga peale seda hakkas hammas tumedamaks muutuma. Nüüd on hammas teistest natukene tumedam. Sooviks...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
10. nov 2002
Antud juhul on trauma tagajärjel hambanärvi veresooneaparaat surnud ning lagunevad verekomponendid on hambaluu seesmiselt tumedaks värvinud. Hamba värvimuutust oleks saanud ennetada seda õigeaegselt ravides. Aga ka nüüd pole hilja. Kõigepealt tuleb hambajuur ravida (desinfitseerida ja täita), mille järel võib seda...
Krista küsis
2. nov 2002
Kas hambavahesid on ka võimalik väiksemaks teha, kui jah siis kuidas ja mis see maksab?
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
4. nov 2002
Hammaste vahel olevate vahede sulgemiseks on väga erinevaid meetodeid. Ortodontilise ravi(tavaliselt breketravi) kestus ei ole tavaliselt alla 1 aasta. Sõltuvalt vahede ulatusest ja asukohast on võimalik veel hambaid täidismaterjaliga ümber kujundada või kasutada proteetilisi lahendusi. Hinnaklass aga sõltub kindlasti meetodist...
Katrin küsis
16. juuni 2002
Miks plommid lahti tulevad ?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
18. juuni 2002
... lahti, kui: 1. Täidise panemise ajal on auku sattunud sülge vms. niiskust - valguskõvanev täidis ei ühine siis ...
Kerli küsis
10. mai 2002
4 kuu eest käisin hambaarsti juures ning mul parandati üks purihammastest, millel minu jaoks erilist mõtet ei tundunud olevat, sest see valu ei teinud ning sellel hambal olnud mustad jutid olid seal olnud juba aastaid. Arst aga leidis, et sinna...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
31. mai 2002
Sedasorti valulikkus võib olla tingitud mitmetest ajaoludest, näiteks võib täidise paigaldamisel tekkida hambanärvi ärritus või jäi täidis nö. kõrgem. Kui tegu on valguskõvastuva täidisega, võib valulikkus olla tingitud materjali kootumise tagajärjel tekkinud lekkest. See tähendab, et täidis ei sulge hammast...
Ly küsis
21. apr 2002
Olen 24 aastane. M ind on juba ammu huvitanud, kas on võimalik, et narkoos võib hammastele kahjulikult mõjuda? Kuna alates viieaastaselt u. kuni 10 aasta jooksul olen üle 10 korra operatsioonil olnud ja seega väga palju kordi narkoosi saanud. Mure...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
24. apr 2002
... liigist võib narkoosi ajal olla pärsitud süljeeritus, sülg aga on oluline faktor hammaste isepuhastumisel (loputab ...
Silvia Kiisu küsis
24. jaan 2002
Tere, olen 25-aastane ja kuues ülemises esihambas igemete lähedal on plommid, millel on kombeks kas kuluda või siis osaliselt või terviklikult välja kukkuda, ja seda nagu kiuste peale garantiiaja lõppu. Tahan küsida, kas oleks mingit muud võimalust pidada naeratus kenana?...
...
Ivo Ost hambaarst Ivo Ost vastas
28. jaan 2002
... jne (et sinna vahele ei satuks tegemise ajal sülge), viimistleda (et ei jääks mingeid astmeid) ja loodetavasti, ...
Julia küsis
25. nov 2003
Minu 2-aastasel lapsel ülemised 4 eeshammast mädanevad ja laps ei saa korralikult süüa. Mida soovitate teha? Olen väga mures, sest laps ei lase oma hambaid vaadata. Kas on võimalus kikud taastada?
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
27. nov 2003
Sellises vanuses laps ei pruugi tõepoolest väga koostööaldis olla, eriti arvestades seda, et need hambad teevad juba valu ning on põletikulised. Õige aeg hambaarstiga tutvuse loomiseks on periood, kus esimesed piimahambad hakkavad lõikuma. Laps harjub hambaravikabineti ja arstiga ning tekib...
Liinaliis küsis
23. okt 2003
Tere, mul on seoses ortodontilise raviga suur mure. Olen 21 aastane, mul on ülemised hambad natuke viltu ja suurte vahedega. Samuti on alumine lõualuu natuke liiga ette kasvanud - ühesõnaga, raske hambumus. Olen nüüd külastanud kahte erialaarsti, kes kumbki on...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
28. okt 2003
Ma arvan, et mõlema ravimeetodiga saab tulemuse. Kirurgilise raviplaani puhul saab parandada ka profiili. Hambavahesid saab sulgeda hammaste üksteisele lähemale nihutamisega või ka hammaste suuremaks ehitamisega. Sellise vähese informatsiooni põhjal on väga raske Teile soovitada, kumba raviplaani valida. Mõlema raviplaani...
Inga küsis
25. sept 2003
Olen peagi saamas 30 ja saanud siiamaani läbi üsna harvade hambaarsti külastustega. Siiski on mul mure. Nimelt häirib mind minu ülemiste esihammaste suur vahe (umbes nagu Madonnal: )) On teil kogemust, kui pikka aega võiks nõuda ravi esihammaste kokkutõmbamiseks? Kindlasti...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
9. okt 2003
Kahe esimese hamba vahe puhul, tuleb kõigepealt jälgida, et ülahuulekida ei ulatuks liiga madalale. Kui see nii on, siis tuleb teha huulekida plastika. Hambavahe saab kõige paremini sulgeda breketitega ja seda kõikidel ülahammastel. Esialgne tulemus tuleb kiiresti, seda hambakroonide osas,...
Piret küsis
3. okt 2003
Olen 28-a. Tahan teada mis mind ootab kui võtan ette oma hambumuse parandamise. Breketi hinnad on teada, aga mis mind ees ootab? Mida mul veel on karta peale paari hamba väljatõmbamise, just karta, nimelt on paaniline hirm ainult tuimestussüsti ees.
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
9. okt 2003
Breketravi karta pole eriti põhjust. Oluline on, et arutaksite oma arstiga koos läbi raviplaani ning kõik raviga seonduvad ebameeldivused ja võimalikud probleemid. Teile on oluline teada, ravi ligilähedast kestust, maksumust, aparaadi tüüpi, aparaadi hooldust, võimalikke komplikatsioone, retensiooniaparaadi tüüpi ja retensiooniperioodi...
Pif küsis
3. okt 2003
Lähiajal plaanis lasta panna esimesele 4 hambale kroonid peale (hambad katki ja väga õrnad, juureravi ja loomulikult augud hetkel kinni pandud aga kole laiguline on ja kardan hammustada). Kui vastupidavad on metallokeraamiline kroon + kollane kuld, kas on ka võimalik...
...
Ivo Ost hambaarst Ivo Ost vastas
7. okt 2003
Kui hammastes väga suured täidised siis on mõtekam teha nendele könt-tihvtpanused ja kroonid peale, siis ei juhtu seda, et kroon murdub koos suure plommiga hamba küljest ära. Metallokeraamiliste krooni tugevust sõltub väga laborist, oluline ei ole kas see on tehtud...
Angelika küsis
28. sept 2003
Umbes 13 aastat tagasi suretati mul alumine 6. hammas. Kuna seda tehti kooli hambaarsti poolt, siis ei olnud see just hästi tehtud. Pärast seda on seda hammast suretatud veel 3 korda. Ja alati on mingi närvi tükk kuskil põhjas veel...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
30. sept 2003
Juureravi ei ole ilmselt väga perfektselt õnnestunud, kuna selle töö eesmärk on likvideerida haiguse põhjus st. juurekanalid puhastada ning hermeetiliselt sulgeda, vältimaks selles piirkonnas mikroobide elutegevust. Samuti on oluline, et täidis, mis hambasse paigaldatakse, oleks hermeetiline. Vastasel juhul satub suuõõnest...
M.Klaos küsis
30. aug 2003
... räägin siis pidavat ta silmad kinni pigistama, et minu sülg tema silma ei satuks. Eks see minu mure pisut naljakas ...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
1. sept 2003
Antud juhul on kirjeldatud kõige sagedasemat totaalproteeside probleemi. Kui alumise lõualuu hari on väga madal, siis loodusseaduste kohaselt ei ole selle kitsa sileda pinna peale võimalik midagi kolmes suunas liikuvat kinnitada. Antud juhul põse ja suupõhjalihased tõstavad proteesi ja vastasproteesi...
Manka küsis
7. veebr 2003
Mul on kahe hamba vahel suur vahe, ma olen 12-aastane. Mis võimalused oleks selle parandamiseks? Ma olen kuulnud, et lõigatakse ära see nahk, aga kas see enam aitab? Või peab panema klambrid?
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
3. märts 2003
Laia ja madala huulekida korral korrigeeritakse kida kirurgiliselt. Suurem vahe kahe esihamba vahel selles vanuses juba ise täielikult kokku minna ei taha ning vahe sulgemiseks on vaja ortodontilist aparaati. Väiksema vahe korral on võimalik kasutada ka esihammaste täidisega kujundamist.
Meelis küsis
2. veebr 2003
Kas täiskasvanu hammastele on toidu kaltsiumisisaldusel tähtsust? Email vist ainult kulub (st. juurde ei kasva), kuhu siis kaltsium? Või toitub hammas juure kaudu? Aga kui hammas on nö. surnud, kas ta siis vajab veel toitu?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
3. veebr 2003
... katubakterite tegevuse korral) lahustuvad mineraalained sülge ja peale happerünnaku lõppemist ladestuvad need hambakõvakoesse ...
Hillar küsis
15. jaan 2003
Mul on surnud hambale paigaldatud portselankroon ja selle hamba alla on tekkinud mingi infektsioon mille tulemusena on tekkinud mõlema hambajuure alla ja ka kahe juure vahele põletikukolded. Selle tulemusena on ige paistes (mitte oluliselt aga nagu hernetera) ja süüa saab...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
15. jaan 2003
Kui hamba alla on tekkinud põletik, vajab see loomulikult viivitamatut sekkumist. Tegemist on tõenäolislt kroonilise juurepõletikuga ning valuvaigistite abil leevendate vaid tagajärgi kuid ei kõrvalda põhjust. Juureravi teostamiseks on kaks moodust: 1)hamba avamiseks eemaldatakse ajutiselt portselankroon, et luua ligipääs juurekanali(te)ni....
Helena küsis
12. dets 2004
Mulle pandi augusti lõpus breketid, sest mu silmahambad olid teistest väga palju eespool. Selleks, et neid ära mahutada tõmmati kaks hammast välja (silmahammastest järgmised hambad). Praeguseks on silmahambad õigel kohal ja hambarida kena, kuid jäänud on kaks vahet: üks on...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
21. dets 2004
Need vahed on ravi käigus täiesti tavalised. Vahed ei kasva ise kokku vaid need suletakse ortodontiliste aparaatidega. Sõltuvalt kasutatavatest süsteemidest ning raviplaanist võib see aeg olla ernev. Peale vahede sulgemist mis võib võtta aega umbes pool aastat jätkatakse arvatavasti veel...
Holger küsis
13. dets 2004
... suuda lahendada. Nimelt hakkas mul intensiivselt erituma sülge kurgulaest, mis koguneb proteesi ja kurgulae vahele. Mitte ...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
15. dets 2004
Ausalt öeldes, on need nn. tüüpilised suust eemaldatava proteesiga kaasnevad ebamugavused. Proteesi tuleks kindlasti kanda vaid päevasel ajal (st. ööseks tuleks eemaldada). Proteeside hooldus: põhjalik puhastamine pehme või keskmise tugevusega (medium) hambaharja abil vähemalt 2 x päevas. Abivahendina ei tohiks...
Marjana küsis
9. dets 2004
Tere olen 22a naine. Mul on mure esihammaste pärast: nimelt mul on ülemised kaks hammast koos siis mõlemilt poolt on puudu hammas ja siis tulevad kihvad. Muidu on nii et on ees neli hammast ja siis tulevad kihvad. Ja nende...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
13. dets 2004
Tänapäeval on see üpris sage, et mõned jäävhambad jäävad puudu. Lahendusi on mitmeid ning seda saab Teile täpselt soovitada ortodont. On võimalik vahed ortodontiliselt sulgeda ja silmahambad kujundada natuke ümber või on võimalik puuduvate hammaste vahed avada ning need hambad...
Evert küsis
9. nov 2004
Mul on suur mure seoses suuhügieeniga. Mul on tugev kahtlus, et mul on halitoos, kuna võrreldes teiste inimestega on mul tunne, et mu suu ei ole kaugeltki nii värske kui olla võiks. Selle juures näen loomulikult kõvasti vaeva suu puhastamisega,...
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
12. nov 2004
... efektiivne sülje asendus, kasutades kunstlikku sülge Oralbalance geel. võib määrida limaskesta oliiviõliga ...
Kristi küsis
4. nov 2004
Tere. hambaarst ütles, et mul on hambakida, mis tuleb eemaldada. Minu küsimus oleks, milles seisneb kida eemaldamine ja kuidas seda tehakse on see valulik? Aitäh
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
9. nov 2004
Hamba- lõualuusüsteemi anomaaliate profülaktikaks on mitmeid võtteid: huulekida ja keelekida plastika, proteesimine, võitlus kahjulike harjumustega jne. Huulekida anomaaliaid esineb 16, 2%-l lastest, sagedamini ülahuulel. Vastsündinud lapse huulekida kinnitub hambutule alveolaarharjale, selle äärele. Ajutiste hammaste lõikudes kinnitub huulekida 3–5mm igemeäärest kaugemal...
Katrin küsis
18. okt 2004
Kümme aastat tagasi tehti hambale juure ravi, öeldi et nüüd on kõik korras. Aasta möödus ja hammas hakkas valutama, hambaarst ütles, et surnud hammas ei saa valutada. Õnneks valutas hammas ainult õrnalt ja aegajalt. Tehti ka röntgen, see midagi ei...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
20. okt 2004
Kirjeldatu põhjal võib kahtlustada, et tegemist on nõukogude ajal resortsiin-formaliin meetodil juureravitud hambaga, mille krooniline juurepõletik aeg-ajalt ägeneb ja on hetkel ägedas staadiumis. Probleem on alguse saanud sellest, et juureravi ei täida oma eesmärki ehk kanalisüsteem pole desinfitseeritud ja juuretäidis...
Maimi küsis
12. okt 2004
Mul on suus nii hõbe (kaks alumist silma hammast) ja kuld üleval lõikehambad ja vasemal kuldprotees pealt valge. Hiljuti pandi ülemised lõikehambad ja nüüd on vist keemiline reaktsioon. Suus on hammaste ja keele vahel nagu elekter või hapukas maitse, mida...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
14. okt 2004
... erinevad metallisulamid, mille vahel (keelel leiduv) sülg toimib elektrolüüdina. Probleemi lahendamiseks tuleb ...
Kristina küsis
20. mai 2004
... ja klambrite panemist, limaskest hakkab rohkem tööle ja sülge hakkab rohkem tekkima? Probleem on ka selles, et ortodondi ...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
25. mai 2004
Keelt häiriv aparaat on arvatavast quadhelix. Külastades oma ortodonti, saab ortodont aparaati natuke sättida, et keelel oleks mugavam. Vahetult peale aparaadi panekut võib esineda normaalsest suurem süljeeritus, mis peaks mõne päeva kuni nädala jooksul jälle normaalseks muutuma. Kui aparaat väga...
Kaimar küsis
13. mai 2004
Külastasin eile hambatohtrit. Närv eemaldati, juurekanal puuriti lahti ja puhastati. Juurekanalisse läks rohi ja peale ajutine kate. Probleem selles, et hommikul oli suu mõru ja peale veega loputamist tuleb taas rohumaitse suhu. Lisaks ajutine kate pudeneb. Kas asi väärib arstiga...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
14. mai 2004
Kindlasti tasuks esimesel võimalusel hambaarsti poole pöörduda. Antud juhul tundub ajutine täidis lekkivat, mille tõõtu alustatud juureravi ei saa täita oma eesmärki ehk siis juurekanalisüsteemi desinfitseerida. Kanalisse tuleb asetada uuesti desinfitseeriv ravim ja sulgeda kanali suue hermeetiliselt. Võib paluda hambaarsti,...
Christel küsis
6. mai 2004
Kas hambale peaks juureravi uuesti tegema, kui see on mitu aastat tagasi tehtud, ning vana täidis hiljuti uue vastu vahetatud? Täidis on OK, aga ikkagi hammas valutab?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
10. mai 2004
Valu on märk kroonilise põletiku ajutisest ägenemisest. Põletikku põhjustavad juurekanalisüsteemis pesitsevad mikroobid. Juureravi eesmärk on kanalisüsteemi desinfitseerimine ja hermeetiline sulgemine. Kui sümptomaatika ka adekvaatsete juureravi protseduuride tulemusel ei kao, tuleb kasutada kirurgilisi protseduure (näit juuretipp eemaldada vms).
Anna küsis
28. apr 2004
Olen 23 aastane naine. 3 aastat tagasi lasin endale breketid panna, kuna mind häiris asjaolu, et ülemise hambarea kõikide hammaste vahel olid väiksed vahed. Breketid tõmbasid küll hambad ilusasti kokku (breketeid kandsin poolteist aastat, hiljem veel pool aastat spetsiaalset kummi...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
6. mai 2004
Ortodontilise vahede sulgemise juhul, eriti kui tegemist on väikeste hammastega, saad ravitulemust säilitada hammaste taha fikseeritud reteineriga ning seda peaks kandma kogu elu. Suust ära käivate retensiooniaparaatide puhul püsib ravitulemus seni kuni aparaate kantakse. Hoidva aparaadi (kehtib ka fikseeritud retineri...
Liis küsis
1. apr 2004
Tahan lasta esihammastele kroone teha, valida anti portselan või klaasfiiber. Mis on kummagi plussid ja miinused?
...
Triin Kunsing hambaarst Triin Kunsing vastas
6. apr 2004
Klaasfiiber on plastmassi tüüpi materjal, mis on tugevdatud klaaskiududega. Plastmassi kõige suuremad miinused on värvi muutmine ning ebatäpsus ehk siis krooni servad ei liibu nii tihedalt hambale, et tagada pikaajaline ääresulg ning vältida karioossete protsesside tungimist krooni alla. Tema plussiks,...
Kati küsis
12. märts 2004
Tere, minul on esihamba närv välja võetud, ning hetkel põletik hamba kohal. Kuna olen rase, siis loputan suud kummeli ja Citrosept lahusega. Mure on nüüd sellega, et kasutasin liiga kanget citrosepti lahust ja kõrvetasin vist igeme ära. Kipitab ning on...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
12. märts 2004
Tegeleda tuleb probleemi põhjusega ehk juuretipu piirkonnas lõualuu põletiku raviga. Selleks tuleb lasta hambaarstil juurekanal desinfitseerida ja hermeetiliselt sulgeda (ehk teostada adekvaatne juureraviprotseduur). Suuõõne loputamine ei paranda juurepõletikku kuidagi, vaid ärritab/kahjustab ainult limaskesta. Pärast ärrituse põhjustaja kõrvaldamist paraneb kahjustuskoht limaskestal...
Kauri küsis
8. märts 2004
Mind huvitab sellne küsimus, et kas on võimalik selline variant, et juureravi on vastunäidustatud. Iga kord kui kanal päriselt täidetakse, muutub hammas hellaks ja hakkab valutama, nii kuude viisi, tagasi ei lähe, pigem hullemaks, ka esihambad, kus ometi peaks olema...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
10. märts 2004
Juureravi näidustuseks on enamasti pisikute põhjustatud hambanärvi pöördumatu kahjustus (hambasäsi põletik) ja/või selle tüsistus (juuretipu piirkonnas luupõletik). Juureravi alternatiiviks on hamba eemaldamine. Juureravi vastunäidustuseks on selline olukord, kus juurt enam ei tasu ravida kas väga halva prognoosi tõttu (hambakroon väga...
Aire küsis
30. jaan 2004
Loodan, et ei ole oma murega hiljaks jäänud. Olen 23a. Mul on nimelt ülemiste esihammaste vahel vahe. Ei ole sellele varem erilist tähelepanu pööranud, kuid sattusin lugema üht artiklit, kus oli kirjas, et seda on võimalik vähendada esihammaste vahelise kida...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
1. veebr 2004
Kui ülahuule kida lõigata lapseeas, mil hambad lõikuvad, siis võib sulguda ka esihammaste vahel olev vahe. Täiskasvanutel on peale kidalõikuse reeglina vaja kasutada ka ortodontilisi aparaate.
Murelik küsis
14. jaan 2004
Mu igemed on päris tundlikud. Paar päeva tagasi pestes vajutasin igemele liiga kõvasti hambaharjaga ja nüüd on ige valus, ainult ühe hamba kohalt. See igeme osa, mis läheb hamba peale, oleks nagu servast natuke lahti. Igaljuhul katsudes on valus. Vahetevahel...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
15. jaan 2004
Hambaarsti juurde minekut ei tasu karta. Igemeprobleemid kuuluvad hambaarsti valdkonda ning lihtsam/odavam on probleeme lahendada, kui need veel väiksed/algstaadiumis on. Igemes leidub väga vähe närve, seega ei ole igemed reeglina ka valulikud. Kirjeldatud valunähud on iseloomulikud hambakaela tundlikkuse korral. Liigtugeva...
Siret küsis
8. jaan 2004
Minu ülemistel esihammastel esineb tugev anomaalia - see tähendab, et kaks keskmist hammast on olemas, aga kõrval üks hammas puudub täiesti ja teine on kasvanud täiesti ebanormaalse kujuga. Kui kunagi ammu ortodonti külastasin, siis öeldi, et tarkusehammaste lõikumise järel on...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
12. jaan 2004
Puuduva hamba asendamiseks on mitmeid erinevaid võimalusi. On võimalik ortodontiliste aparaatidega avada vahe puuduva hamba kohas ning see hammas proteetiliselt asendada (sild, implantaat). On võimalik kõik vahed sulgeda ning anomaalse hamba kuju korrigeerida, kõik see aga sõltub hambumusest s. t...
Zhanna küsis
26. okt 2005
... - mille üheks soodustajaks on olnud kõrge viskoossusega sülg. Soovin teada, kas ortodontiline ravi võib pigem halvendada ...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
27. okt 2005
Ortodontilise ravi ajal on hammaste puhastamine raskem ning sellega tuleb tõsiselt tegeleda. Breketid ise hambaid ei kahjusta, küll aga kahjustab just katt, mis koguneb breketite ümber. Täiskasvanutel reeglina hammaste puhastamisega väga suuri probleeme pole, eriti veel siis kui nad on...
Heli küsis
29. mai 2005
... Tal on ju niiii valus!!! Ta ei saa magada, sest sülg muudkui voolab, ei saa süüa, juua, rääkida! Huuled ...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
3. juuni 2005
Kuna aftoosi põhjus pole veel päris selge, siis pole ka vastavat ravi. Umbes nädalaga nähud taanduvad. Ega muud peale kloorheksidiiniga loputamise, mis sekundaarset (bakteriaalset) infektsiooni vältida aitab, midagi soovitada polegi. Ja limaskestale võib valuvaigistit sisaldavat geeli määrida. Mõned patsiendid on...
Gerda küsis
16. apr 2005
Mul oli alumise 6. -nda hamba all põletik. Pärast prooviplommi all olekut täideti juured ja ehitati pealt kinni. Kolmandal päeval hakkas ta kergelt valutama ja mulle määrati 5 päevane antibiootikumikuur. Nüüd olen 4 päeva neid võtnud ja tänaseks on üks...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
19. apr 2005
Ravi peab olema põhjuslik ehk siis juureravi puhul tuleb hambanärvikanalist pisikud hävitada ja kanalivalendik uue infektsiooni takistamiseks tihedalt sulgeda. Kui hammas valutab ja paiste läheb, siis juureravi oma eesmärki pole täitnud. Probleemi lahendamiseks tuleb kas sooritada adekvaatne juureraviptrotseduur või hammas...
Jane küsis
19. märts 2005
Hammaste valgendamiseks on palju erinevaid meetodeid, siis pole ma kuulnud sellisest asjast nagu kroonisisene valgendamine? Millal on näidustused selle kasutamiseks ja milles protseduur seisneb?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
22. märts 2005
Surnud hambasäsiga hamba värvimuutuse on esile kutsunud vere valkude laguproduktid. Ainult väljastpoolt valgendamine ei pruugi selliseid hambaid oluliselt heledamaks muuta, sest värvimuutuse põhjusteni valgendav reagent ei ulatu. Hambakrooni seestpoolt valgendamine eeldabki hamba veresoonte-närvikambri korralikku puhastamist ja valgendusgeeli sinna asetamist. Siin...
Kadri küsis
4. märts 2005
Minu 8 aastasel tütrel avastati risthambumus. Pealtnäha ei saa üldse aru, et hammastel midagi viga oleks ja ta ise ei kaeba ka millegi üle. Sooviksin teada, mida see risthambumus täpsemalt tähendab ja mis tagajärjed võivad olla, kui sellega midagi ette...
...
Triin Jagomägi ortodont Triin Jagomägi vastas
9. märts 2005
Risthambumuse puhul ei vasta hambakaared suuruselt/laiuselt üksteisele. Üks hambakaar on kas siis suurem kui teine või siis vastupidi väiksem. Risthambumus võib olla nii tagumiste kui ka eesmiste hammaste piirkonnas, samuti võib olla haaratud ainult üks hammas. Risthambumuse tekkepõhjusi on palju....