Hamba abrasioon

Kirjeldus

Abrasiooniks nimetame võõrkeha põhjustatud hamba kõvakoe patoloogilist kulumist. Tavaliselt on selleks võõrkehaks hambahari.

Pildid

Etioloogia

Kõvad hambaharja harjased ja/või liigtugev harjamine on tavalisim hambakaeltele kulutatud V-tähe moodi kahjusutuse tekitaja. Tavaliselt on kahjustuse taustal ka harjamise vale ajastus ehk hambaid on pestud peale happelist toidukorda, mis on hambakoe pehmeks muutnud. Sellisel juhul nimetatatakse seda erosiivseks abrasiooniks.

Hammast võivad patoloogiliselt kulutada ka "professionaalsed" harjumused. Näiteks esineb rätsepatel, kes nõela hammaste vahel hoiavad, esihamba lõikeservas nõelale vastav defekt. Kalameestel on lõikeserva kulutajaks hammastega läbihammustatud tamiil.

Diagnoos, sümptomid

Sümptomid
Tavaline kliiniline pilt on V-kujuline defekt hambakaelal. Ägeda/aktiivse kahjustuse korral on hambakael ka väga tundlik. Valulik on hammaste harjamine.

Kogemuse põhjal esineb hambakaelade tundlikkusnähtusid rohkem sesoonselt - suvel kui valmivad maasikad ja sügisel koos suure hulga õuntega. Kui pikaaegse happelise kontakti järel hammast mehhaaniliselt kaapida, siis eemaldub sellelt pindmine kiht. Paljastunud hambaluu kanalid vahendavad pindmise rõhumuutuse hambanärvini. Valureaktsioon on organismi kaitsereaktsioon.

Ravi

Tähtsaim on välja selgitada patoloogia põhjustaja ja seda hallata.

Hambahari peaks olema märgistusega "soft". Eelistada võiks ümarpäist edasi-tagasi pöörlevat elektrilist hambaharja. Hambaid ei tohiks harjata paari tunni jooksul peale happelise toiduaine söömist/joomist. Happelise toidukorra järel võiks suu neutraliseerida (näiteks veega loputades).

Tundlikke hambakaelasid võib kodus mineraliseerida näiteks F-sisaldusega hambapastat sõrmega defektidele asetades. Tähtis on hambapasta jätta hammastega kontakti võimalikult pikaks ajaks, näiteks ööseks. Hambaarsti vastuvõtul aplitseeritakse kaeltele fluoriidlakki. Sügava abrasioonidefekti korral võib osutuda vajalikuks täidismaterjaliga taastamine.

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.