Küsimus nr 6560

Liisa küsis (2. veebr 2014)
Tere,

minu ülemine hambakaar on väiksem kui alumine, mistõttu mul oli ka risthambumus. Olen ammu tahtnud hambaid korda saada ning otsustasingi minna ainsa ortodondi juurde, kes ütles, et ilma operatsioonita saab ka korda. Ma nimelt imetasin oma pisikest last ja kartsin, et operatsiooni järgselt kaob rinnapiim.

Otsustasin siis proovida, aga täna, juba ravi lõpul, olen üsna segaduses. Olen 29. Üles pandi algul Quad-Helix ja siis Damon breketid peaaegu 2a tagasi ja alla 1,5a tagasi. Arst küll mainis raviplaani, kuid ausalt, see oli pigem midagi sellist, mida tema teadis. (Just sain teada, et mõnes kohas tehakse suisa kirjalikult ja räägitakse patsiendiga läbi.) Viisin pilte ja küsisin, et kas ikka saab nii, et kõik hambad on korras, tagumised (mis rohkem seespool) ka ilusti hambumas jne. Ta kinnitas, et saab. Kuid nüüd vaatan, et tegelikult ikkagi on ülemine kaar kitsas. Ülemised hambad vaevalt alumiste peal, isegi veidi seespool, kõige viimased hambad täiesti viltu ikka (sinna ei pandudki breketit). Ja nüüd siis arst ütles, et siiski, jah, peab vaatama üldist hambumist ja neid ei saagi ritta.
Olen ka enda peale pahane, et ma siis loogiliselt ei mõelnud, tõepoolest, luud ju niipalju juurde ka ei tule. Ent ma usaldasin teda täielikult.
Käisin nüüd kirurgi vastuvõtul ja ta selgitas mulle laiendamise operatsiooni. Minu ortodont pahandas, et pole vaja, sest enam-vähem okei hambumus ja pärast on nägu tuim. Kas siis kõigil on?
Ma ei tea kedagi, kes selle läbi oleks teinud, usun, et peaks kõik okei olema.
Pärast seda pikka juttu siit ka küsimus: mis sellises olukorras teha, kus hambaid on juba väljapoole kangutatud aga ikka pole piisav? Puhtalt loogika ütleb, et operatsiooni jaoks peaks mingi stabiilsus olema ja neil peaks siis tagasi minna laskma, kaared eemaldama?
Ma tahan endiselt hambad korda saada, mida selleks teha?
Lisaks, kogu see vaev ja raha, mis on läinud senisele tulemusele - siuke tunne nagu oleks veidi nagu kott pähe tõmmatud. Kuidas sellest ortodondiga rääkida?
Kas arsti vahetamine oleks mõeldav? Olen kuulnud, et ortodondid vist ei taha väga võtta sellist keset ravi patsienti, on nii?

Tänan juba ette nõu ja soovituste eest!
ortodont Kirsten Nigul vastas (12. veebr 2014)
Kirsten Nigul Kitsa lõualuu ja risthambumuse puhul on vajalik hambakaare laiendamine. Täiskasvanud inimesel on suulaes olev õmblus sulgunud ja laiendamine on võimalik ainult kirurgiliselt. Kui eelnevalt on laiendatud ilma kirurgiata ja tulemust ei ole saavutatud vaid ainult hambad on väljapoole kaldunud, siis on vajalik kaared eemaldada ja lasta hammastel esialgsetesse asenditesse tagasi vajuda ning alles siis laiendamisega tegeleda.
Arsti vahetuse osas tuleb ortodondiga eraldi rääkida. Kindlasti on vahetamine võimalik, aga enamasti alsutatakse sellisel juhul uue raviga, mitte ei jätkata eelmise arsti ravi.
Vaata, mida Kirsten Nigul on vastanud teistele küsimustele
Kirsten Nigul
Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.
Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn