Küsimus nr 546

Kaire-Liis küsis (29. jaan 2003)
Probleem on mul alumise kuuenda hambaga, millel on püsti veel ainult üks hambasein. Ülejäänud osa täidab suur plomm. Silda ei ole soovitatud sinna teha, kuna kõrvalhambad on terved. Uut plommi panna on ilmselt samuti riskantne, kuna see ei pruugi püsima jääda. Mind häirib see, et plomm hakkab tasapisi murduma ning toit jääb tekkinud vahesse kinni. Raskendatud on sel juhul samuti hamba puhastamine. Milline oleks Teiepoolne lahendus? Kas peaksin jätma hamba seni puutumatuna, kuni plomm täiesti ära tuleb? Aitäh!
hambaarst Timo Paberit vastas (14. veebr 2003)
Timo Paberit Kindlasti ei tasuks oodata täidise eemaldumiseni. Selline täidis ei täida juba praegu oma ülesannet. Üldiselt ei tahaks spekuleerida teemadel mida tuleks või võiks teha. Kõik oleneb ju paljudest asjaoludest. Seega soovitaksin eelkõige registereeruda konsultatsioonile, mille käigus teostatakse vajalikud uuringud - st. tehakse hambast röntgenülesvõte, viiakse läbi vajalikud uuringud ning hinnatakse erinevaid taastamise võimalusi.
Kui selgub, et täidise paigaldamine ei ole võimalik, vajab antud hammas võimaluse korral taastamist proteetiliselt. Sellest on pikemalt juttu artiklis nn ."lootusetute" hammaste taastamise kohta: http://www.hambaarst.ee/artikkel.php/?id=196
Esita talle oma küsimus
Vaata, mida Timo Paberit on vastanud teistele küsimustele
Timo Paberit
1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus
Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn