Küsimus nr 6598

Piret küsis (3. märts 2014)
Tere,

lapsele paigaldati alumised breketid (ülemised on juba olemas ja nendega kõik korras). Reas oli veel üks piimahammas , mille ortodont soovitas esimesel võimalusel lasta eemaldada. Läksime oma hambaarsti juurde, kuid tema oli suures hämmingus ja teatas, et traat tuleb enne eemaldada, sest ta ei saa hammast muidu kätte.
Lisaks oleme käinud alates paigaldamisest kohe mitu korda valvearsti juures, kuna traat tuleb viimase hamba breketi küljest kogu aeg lahti. Hetkel jälle lahti. Kui pannakse tagasi, siis hiljemalt järgmiseks hommikuks on jälle lahti. Laps on väga hoolas toiduga ja suu hügieeniga, nii et tema viga ei tohiks olla.

Palun andke nõu, mida sellises olukorras peaks tegema. Arstid on siiani asetanud traadi tagasi, keegi mingit nõu pole andnud ning üsna vähese aja pärast on traat jälle lahti.
Ja kas oli õige ortodondi poolt breketid paigaldada kui piimahammas oli välja tõmbamata?

Lugupidamisega,
Piret
Triin Jagomägi vastas (2014-03-04 22:07)
Kaar tuleb pidevalt ära, kuna piimahamba tõttu on breketite vahe suurem. Esimesed kaared on pehmed kaared ja kaar deformeerub kui mingi tugevam toiduosake sinna peale läheb. Loomulikult soovib ortodont, et selle piimahamba asemele tuleks kiiresti jäävhammas, sest siis on võimalik kogu kaart ravida. Kaar ei hakka tuubist välja käima, kui ortodont saab järk-järgult asetada jäigema kaare. Kuna alustuskaar oli väga pehme, siis oleks ka hammast eemaldanud hambaarst saanud kaare tuubist välja võtta nagu see kaar tuleb tuubist välja ka söömisel ning peale tõmbamist oleks ta saanud selle sinna ka tagasi asetada. Reeglina teevad ortodondid koostööd arstidega, kes ortodontiliste aparaatidega harjunud või vajadusel võetakse selleks protseduuriks kaar ära ja pannakse tagasi. Kui hambaarstil on vähe kogemusi koostöös ortodondiga, siis võib arsti poolt selline reaktsioon olla küll.
Teie juhtumile sarnaseid juhtumeid tuleb ikka ette ja reeglina me õpetame patsienti ise ennast abistama, ehk seda pehmet kaart ise tuubi tagasi panema. reeglina selline tuubist välja tulnud kaar ei torgi väga ja sellega ei pea kohe kiiresti esmaabisse pöörduma. ma eeldan ka et alati olete esmaabi saanud ja teilt pole selle eest lisatasu küsitud.
Kui vaja siis alustavad ortodondid ravi ka juhul kui palju piimahambaid on suus, kõik sõltub antud juhust. Kõige lihtsam on õppida kaart ise tagasi panema ja oodata millal on järgmine visiit mil ortodont saab tugevama kaare panna.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.