Küsimus nr 5884

Merli küsis (17. apr 2012)
Tere,

Tarkusehambad on mul olemas küll, aga pole veel lõikunud. Hiljuti tehti raviarsti juures see panoraampilt, kuna ühel hambal oli juureravi ja sealt oli näha. Siit küsimus, et kas liiga sage piltide tegemine kuidagi kahjulik ei ole?

Merli
Kristo Ivanov vastas (2012-04-20 08:13)
Tere!

Tänud küsimuse eest!

Teie mure on mõistetav ning samas ei ole Te esimene inimene, kes hambaravis kasutatavate röntgenaparaatide ees hirmu tunneb - tõsi küll, asjatult. Alljärgnev seletus ehk natuke aitab patsientide hirmu röntgeni ees vähendada.

Kõik inimesed saavad oma elu jooksul tahtmatult röntgenkiirugust - seda nii maast kiirguva radooni mõjul kui ka kosmilise kiirguse tõttu. Meditsiinilist röntgenkiirgust saadakse nii diagnostiliste kui ka raviprotseduuride käigus. On tehtud uuringutega kindlaks, et nt 1 kopsupilt võrdub umbes 10-päevase loodusliku fooni kiirgusdoosiga. Hamba sihtülesvõta aga veelgi vähem. Kui Te näiteks sõidate lennukiga 10 tundi, siis sealt saadav kiirgusdoos on võrdne ühe kopsupildi tegemisest saadava kiirguskoormusega.

Diagnostikas kasutatavat röntgenit tehakse patsientide (võimalike) terviseprobleemide avastamiseks. Selle tegevuse kasu on kindlasti kordades suurem kui võimalik kahju saadavast kiirgusest. Seega, loodan, et sain Teid igapäevaelust toodud näidete põhjal natukenegi rahustada. Head tervist!
Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.