Küsimus nr 4947

Sergei N küsis (1. apr 2010)
Tere.
Küsimus järgmine, mul on selline haigus nagu paradontooz, 1aasta tagasi tehti operatsiooni, pandi luupuru, et hambajuured hoidsid hambad suus, esialgu oli tulemus hea, kuid mõni aja pärast hakkas alumine keskel asub hammas liikuma, igeme ei hoia hammast ja lastub alla poole, nägin reklaamist, et on olemas selline asi nagu periochip, kas on selle kohta mingisugust tagasisidet ja kas oleks võimalik tellida?
Ette tänades.
Lugupidamisega Sergei.
Reet Pallase vastas (2010-04-14 09:20)
Tere Sergei,

Periochip on kloorheksidiinglükonaati sisaldav želatiinmaatriks või -laastuke, mida kasutatakse lokaalselt igemetaskusse viimiseks. Kloorheksidiin on antiseptiline vahend.

Parodontiit, on hamba kinnituskudede haigus. Haiguse algstaadiumis tekib hambakaelale hambakivi. Kivi tekib toidujääkide ja mikroobide (katu) mineraliseerumisel. Süljest liiguvad mineraalained kattu ja see muutub kivitaoliseks moodustiseks. Kivi on aga omakorda hea ja kare pinnas, kuhu mikroobid hästi kinnituda saavad. Mikroorganismide elutegevuse jääkide tõttu tekib igemepõletik. Põletikulised igemed on punetavad, kergesti veritsevad, ka valulikud ja ei liibu enam tihedalt hamba ümber. Viimane võimaldab mikroobidel ja hambakivil liikuda järjest sügavamale igeme alla. Kui põletikuline protsess jõuab luuni, hakkab see taanduma. Põletiku mõjul luu "sulab" hammaste ümbert ära ja hambad muutuvad liikuvaks. Luu taandudes jääb mulje, nagu oleksid hambad pikemaks kasvanud.

Kõige olulisem osa parodontiidi ravis ja ennetamises on mehhaanilisel hambakivi ja muude ladestuste eemaldamisel hambapinnalt. Seeläbi normaliseerub mikrofloora ja hamba kinnituskoed saavad võimaluse paraneda. Ravi on aastate jooksul püütud toetada erinevate vahenditega. Tavaliselt soovitatakse suu loputamist kloorheksidiini sisaldava suuloputusvahendiga 1 minuti jooksul 2 korda päevas 2 nädala jooksul. On proovitud viia erinevaid vahendeid, sealhulgas näiteks erinevaid antibiootikume, igemetaskusse. Teaduslike uuringute tulemusel on aga selgunud, et igemetasku vedelikuvahetus on nii kiire, et lahused, geelid jms kiirelt lahustuvad vahendid loputuvad igemetaskust välja paari minuti jooksul.

Sellest tulenevalt on hakatud kasutama želatiini baasil laastukesi nagu Periochip, mis vajalikku toimeainet igemetaskus kauem hoiavad. Neid kasutatakse parodontiidi ravis toetava vahendina mehhaanilise hambakivi eemaldamise kõrval. Väga laia kasutust nad aga siiani ei ole leidnud.


Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.