Küsimus nr 3258

Krõõt küsis (17. nov 2007)
Tere!
Mul selline mure, et esmaspäeval võeti mult ära preketid, mis olid mul olnud üle kahe aasta. Preketid olid mul ülemistel hammastel ja selleks, et neid panna oli alguses vaja mõlemalt poolt üks hammas eemaldada. Probleemiks olid kaks esihammast, mis olid yksteise peal. Arst ytles, et kanna plaati ainult öösiti jne. Ülejärgmisel päeval märkasin, et hambad on liikunud - ylemiste ja alumiste hammaste keskkoht ei ole enam endine. Helistasin siis arstile ja tema ytles, et plaati tuleb kanda siis koguaeg. Olengi nyyd kandnud aga kas ainult plaadiga liiguvad nad esialgsesse kohta tagasi siis??? Läheksin hambaarsti uksetaha seisma aga ma kolisin nyyd Tallinnast Tartu ning seega on see kulukas ja keeruline. Ma kardan, et see raha ja vaev oli ilmaasjata:S Järsku kui te nii ei oska mind aidata, siis soovitaksite siin Tartus mõnda head ja normaalse hinnaga hambaarsti, kes võtaks mind vastu ja ytleks, et plaat teeb asja korda.
Ette tänades, Krõõt
Triin Jagomägi vastas (2007-11-20 11:14)
Reeglina kantakse retensiooniaparaati vähemalt esimesel poolaastal 24 tundi ööpäevas. Kui hetkel on hambad ära nihkunud, siis soovitan küll minna enda ortodondile näitama ja talle seda probleemi kurta, sest tema teab teie varasemast ravist ju kõike. Kui te lähete täiesti uue ortodondi vastuvõtule, siis tema ei tea teie varasemast ravist midagi ja kohe kindlasti ei saa ta teile lubada, et lihtsalt plaadi keeramisega saab kõik korda või endiseks, sest tema ei ole näinud ka teie ravi lõpptulemust ja ei tea ka täpselt et mis on muutunud.
Kui ravi käigus on tekkinud probleeme, siis tuleks leida see aeg ja külastada oma raviarsti. Kui tahate minna teise ortodondi vastuvõtule, siis peaksid teil kaasas olema ka ravidokumentide koopiad (väljavõte ravikaardist, röntgenpildid jne).
Hiljem, kui te peate käima ainult retensioonikontrollis, siis seda on võimalik kindlasti Tartus (TÜ Stomatoloogia Kliinik, Raekoja pl 6) teha, aga ravidokumentide koopia ja teie raviarsti juhised peaksid kindlasti kaasas olema.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.