Küsimus nr 2326

Anneli küsis (27. märts 2006)
Tere
Minu 1a 6kuusel lapsel on esihammastel email lahti, st hambaemail on kahjustunud ja hammas on kaitseta, see hammas oli juba lõikumisel pooldunud kaheks. Esialgu oli selline hammas üks esihammastest. Nüüd aga on kõik 4 esimest hammast lahtituleva emailiga, ka purihambad kummagli pool on juba kaariesest kahjustunud, st augud on sees. Mida küll teha, laps on nii väike ja aru ei saa, kuidas selline kahjustus tekkinud on, sest lapse ei saa magusaid teesid ega mahla, ka mingeid muid maiustusi. Mul on 2 suuremat last, 6a ja 4-ne ja nende hambad on igati korras. Kas on võimalik, et kõige väiksemal lapsel on soodumus hammaste lagunemisele, st organismis ei ole vajalikul tasemel aineid, kas oskate soovitad mingeid tablette, mis tugevdaksid hambaid?
Hambaarst soovitas mul lapse katkine esihammas lihtsalt eemaldada, et põletikku ei tekiks ja jäävhambale kahjustust ei tuleks, kas see tähendab, et kõik 4 hammast eest peaks eemaldada, mis oleks mõeldamatu.

ette tänades
murelik ema
Marek Vink vastas (2006-03-29 09:16)
Toodud kirjelduse järgi kahtlustaksin lutipudelikaariest. Ka liiga kaua kestnud (sage öine) rinnaga toitmine võib sarnaseid nähte põhjustada. Hamba kõvakoe lahustumine katubakterite hapete tagajärjel on lokaalne hamba pinnal olev protsess ehk siis tablettide vm sissesöömine siin ei aita.
Hammas areneb ja küpseb lõualuus, nii saab sisse süües mõjutada seal arenevate jäävhammaste struktuuri. Haiguse kontrolli alla saamiseks tuleb kõrvaldada selle põhjused: vähendada pisikute arvu suus (mehhaaniliseltpuhastades) ja hammastele tervislikult toituda. See tähendab regulaarseid toidukordi, mille vahel tarbitaks janu korral vett. Igemepiirini lagunenud hambaköndid, mida parandada ei saa, tuleb eemaldada.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.