Küsimus nr 1668

Kadri küsis (16. veebr 2005)
Tere, hea hambaarst.ee meeskond!
Sooviksin oma puseriti ja ebaühtlase hambarea asemel kena sirget naeratust. :)
Olen 35 aastane. Ülemises hambareas, mis on puseriti, on ka üks implantaat (5.hammas) koos "kaaslasega"(4. hammas) St, hamba implantaadi küljes on portselanist valehammas, mis on lihtsalt igeme peal täitmaks tühikut. Esihambal on kroon. Lisaks soovin teise esihamba, mis täidisest tumenenud lasta katta laminaadiga. Kas sellisel puhul hambarea korrigeerimine breketitega tuleks üldse kõne alla?
Ette tänades,
Kadri
Triin Jagomägi vastas (2005-02-18 11:35)
Alati on parem, kui hambumusanomaalia korrigeeritakse enne suuremaid proteesitöid. Implantaati ortodontiliselt liigutada pole võimalik nii nagu hambaid. Kroonidel ja laminaatidel püsivad breketid halvemini, samas ei taha nagu ilusat kroonipinda ka kahjustada. Implantaat asub kindlal kohal ja sealt ta ei liigu, samas võivad hambumusanomaalia korrigeerimise käigus ülejäänud hambad oma asendit muuta ning lõpptulemusena ei asu enam implantaat ideaalses kohas.
Kui need protseduurid on Teil juba tehtud siis iga konkreetse juhu puhul saab läheneda ainult individuaalselt ja ei saa väita, et ortodontilist ravi enam teha ei saa, aga selle läbiviimine on tunduvalt raskem.
Loodan, et seda vastust loevad ka Teised patsiendid, kellel samuti plaanis oma hambad ilusasti korda teha ja nad saavad siit abi raviprotseduuride järjestusse seadmisel. Kõige parem on, kui ortodont, proteesiarst ja raviarst saavad omavahel kontakteeruda ja arutada raviajastused enne ravi läbi.
Tavareeglid ja ravijärjestus on järgmine:
1. Ravitakse ära katkised hambad s.t aktiivne kaaries, ebakvaliteetsed juuretäidised, parodondi probleemid kontrolli alla. Juhul kui hammas vajab kroonimist, siis asetatakse ortodontilise ravi ajaks ajutine kroon. Täidiste esteetilisel näidustustel vahetamine võiks toimuda peale ortodontilist ravi.
2. Proteesiarst ja ortodont arutavad koos läbi raviplaanid nii ortodontilise kui proteetilise. Ortodondil vaja teada, millega asendatakse puuduvad hambad või kuhu tuleb implantaat vm, kui palju on mingiks protseduuriks ruumi vaja.
3. Ortodontiline ravi
4. Proteetiline ravi, sealhulgas laminaadid, implantaadid jm. Viimasesse etappi jääb ka hambatäidiste ümbervahetamine esteetilistel näidustustel.

Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.