Küsimus nr 1484

Hevely küsis (24. nov 2004)
Tere doktor - vaatasin viis päeva tagasi peeglisse ja oma hambaid vaadates ehmusin. Nimelt need olid hallikaks siniseks tõmbunud, just esi ülemised ja alumised hambad. Hõõrusin siis kõvasti pesta-natuke läksid heledamaks aga õhtul jälle sama lugu. Ja nüüd vaatan et läheb iga päevaga hullemaks. Milles võib asi olla. Olen 25.a ja väga mures.
Marek Vink vastas (2004-11-25 12:24)
Väga raske on ilma kliinilise pildita arvata, millega tegemist võib olla. Hammastele võib olla ladestunud näiteks mustikatest pärit pigmenti. Või on tarvitatud mingit muud hammaste värvimuutust esilekutsuvat toiduainet (kohv, tee, punane vein). Võib-olla pole peegli ees piisavalt valgust suuõõne valgustamiseks ja hambad lihtsalt paistavad pimedal taustal tumedatena. Kui hambaid liiga palju pesta (mehhaaniliselt hambavaap maha kulutada) muutuvad hambad ka tumedamaks, sest tumedamat värvi hambaluu tuleb rohkem nähtavale. Vähem tõenäoline on, et trauma tagajärjel mitu hammast korraga nii vigastada on saanud, et hambasisene verejooks või vere laguproduktid mitmes hambas
korraga värvimuutusena ilmneksid. Tuleb ikka päris hambaarsti poole pöörduda ja võimalik põhjus välja selgitada. Peale seda on võimalik ka abistada. Hammaste (laser)valgendamine on tänapäeval suhteliselt tavaline protseduur.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.