Küsimus nr 73

Karmen küsis (16. okt 2001)
Tänan eelmisele küsimusele vastamise eest. Nüüd on veel üks küsimus: ma pesen küll kaks korda päevas hambaid, närin pärast sööki nätsu ja tarbin piimatooteid piisavalt, ent siiski tekivad mul hammastesse augud. Mida te soovitaksite mul teha? Tänan ette.
Hambaarst.ee Hambaarst.ee admin vastas (2001-10-23 09:46)
Aukude ehk kaariese teke sõltub lisaks korralikule suuhügieenile ja piimatoodete tarbimisele veel mitmetest faktoritest:

1) teie hambaluu tugevus - pärilikkus määrab siin palju ja selles osas ei saa teid eriti keegi aidata

2) kaariese tekkeks luuakse soodsad tingimused - eriti sel juhul, kui on halb harjumus söögikordade vahel ka "näksida" (magusad tooted on siin muidugi rohkem kahjulikud)

3) hambaemail muutub kaariesele vastuvõtlikumaks ka pidevate happerünnakute käes - nendeks võivad olla väga hapude tsitruseliste (eriti sidruni) liigtarbimine, kuid ka näiteks sage oksendamine (nt buliimia korral)

4) te tarbite küll piimatooteid, kuid näiteks 2,5% piim sisaldab liiga vähe kaltsiumit jt hammastele vajalikke aineid, mistõttu on soovitav kindlasti juua 3,5% piima; hambaarsti või perearstiga tasuks konsulteerida ka kaltsiumit sisaldavate lisapreparaatide võtmise osas; perearstiga tasuks üle vaadata kogu teie toidusedel - ehk on see liiga ühekülgne?

5) kaasaegsed fluoriidirikkad suuhügieenitooted (nätsud, hambapastad jm) muudavad hambaemaili väga tugevaks, mistõttu kaaries ei suuda enamasti emaili kahjustada. Samas ei ulatu fluoriidi tugevdav mõju sügavamale hambasse ning mikropragude kaudu suudab kaaries hamba sisse tungida ning seal ulatuslikku kahju tekitada enne, kui emailil mingeid muudatusi märgata on. Seega tuleks Teil võib-olla tavalisest sagedamini külastada hambaarsti, et peidetud kaaries varakult avastada.

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.