Küsimus nr 4638

Piret küsis (22. nov 2009)
Tere. Minu hambad muutuvad väga tundlikuks hapude asjade söömisel (õunad, greibid jms). Kas selle vastu saaks midagi teha? Viimane aasta olen erinevaid Parodontax hambapastasid kasutanud, aga see probleem on mind häirinud juba mitmeid aastaid.
Terje Altosaar vastas (2009-11-24 14:05)
Tähtis on konkreetne põhjus üles leida. Julgen ainult arvata.

Tundub, et tegemist võib olla liigtugeva harjamise tagajärjel tekkinud hambakõvakahjustusega hambakaela piirkonnas mis muutub hapu tarbimise tagajärjel tundlikuks. Ehk lühidalt siis erosiivse abrasiooniga.

Selle probleemi lahendamiseks tuleks vältida happeliste söögi-joogikordade järel hammaste harjamist. Pesemist alustage iga kord erinevatest hammastest ehk suu erinevatest kohtadest. Ja jälgida, et hari oleks pehme ning pestes hoiate harja sõrmede vahel nagu pliiatsit. Kasutada tuleks NaF fluoriidiga hambapastat. Hammaste pesemine peab kestma vähemalt 2 min. Hambapastat pange harjale hernetera suurune tups ja 2 minuti jooksul pastat välja sülitada ei tohi. Kui kõik hambad puhtad siis pesemise järel pastat suust mitte välja loputada. Nii hambad mineraliseeruvad ja tundlikus väheneb.

Jõudu
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.