Küsimus nr 3957

Kärt küsis (1. dets 2008)
Tere,
Juba neljandat päeva tunnen kõikides parema poole hammastes valu, üleval ja all, see on läinud hullemaks ja käib hooti. Valuhoogudel on valu nii väljakannatamatu, et ilma valuvaigistita ei saa. Kohati lööb ka valu kõrva ja lõua alla.
Käisin täna hambaarsti juures, ta ütles, et kõik on pealtnäha korras, hambad pealtvaadates valged ja terved, hambakaelad ja igemed korras. Valulikkus pidi tulema hammaste tundlikkusest.
Olen nüüd hambaid paar päeva pesnud Sensodine-ga, täna hõõrusin hambaid kergelt soodaga, nagu arst soovitas, haput, kuuma, külma ja magusat pole söönud, aga paremuse poole pole midagi läinud, ainult hullemaks.
Kui see ongi hammaste tundlikkus, siis kas nüüd jääbki nii???
Marek Vink vastas (2008-12-04 14:03)
Küsimuse esimeses pooles on kirjeldatud ägeda hambanärvipõletiku nähtusid. Sellisel juhul võib süüdlase hamba leidmine olla tõeliselt raske, sest valu võib kiirguda kuhu tahes ühe näopoole piires.
Panoraamröntgenpildi abiga võib "peidusoleva" kaariese tüsistusele võib-olla lähemale pääseda.
Kui tegemist on happelise söögikorra järgse liigtugevasti liigkõva hambaharjaga hambakaelade vigastamisest tingitud tundlikkusega, siis soodaga hammaste pesemine põhjustab kindlasti nähtude ägenemise.
Tundlike hambakaelte korral tuleks kõigepealt kõrvaldada probleemi põhjused. Hambaid ei tohi harjata (happelise) söögi-joogikorra järel vähemalt paari tunni jooksul. Söögikorra järel tuleks suukeskkond neutraliseerida mullita veega (või näiteks piimatoodetega). Hambaid tuleks mineraliseerida (näiteks hambapastat suust mitte väljaloputades). Hambahari peaks olema pehme (soovitavalt elektriline). Vältida tuleks abrasiivseid abiaineid nagu sooda jne.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.