tihvthambad

mitte-eemaldatavad proteesid
20. okt 2010


Kui patsiendi oma hammaste krooniosa on lagunenud, kui juured on korras, siis saab juure külge kinnitada kruvi ehk tihvti, mille külge omakorda kinnitub tihvthammas. Selliseid proteese ei saa patsient ise eemaldada - tegemist on mitte-eemaldatavate proteesidega.

Kui hambakroon on osaliselt säilinud, saab hävinenud osa parandada täidiste, hambalaboris valmistatud tehiskroonide või ka panuste abil. Osalise hammaste kaotuse puhul on alternatiivina sildproteesidele võimalik kasutada suust ärakäivaid e. partsiaalproteese.

Pärast suust eemaldatava proteesi paigaldamist:

1) ...võib proteesi kandmine olla esialgu ebamugav. Ole kannatlik ning püüa proteesi hoolimata ebamugavustundest kanda, sellega on võimalik harjuda! Esimesed kaks nädalat proteesi valmimise järgselt on kõige raskemad ning suu peab uue olukorraga harjuma. Selle aja jooksul eemalda protees vaid selle puhastamseks ning kanna proteesi ka öösiti. Hiljem tuleb see ööseks siiski kindlasti eemaldada.

2) Kui protees ei ole suus, tuleb see paigaldada niiskesse veeklaasi või niiske salvrätiku sisse pakituna spetsiaalsesse karpi. Vastasel korral proteesimaterjal kuivab ning muutub hapraks. Samuti võib protees kootuda ning tunduda ebatäpsena.

3) Proteesi tuleb kaks korda päevas hoolikalt puhastada. Proteese tuleb pesta voolava vee all ja kasutada proteeside puhastamiseks mõeldud vahendeid (vees lahustuvad tabletid), mis aitavad proteese desinfitseerida. Samuti võib vajadusel kasutada spetsiaalset pehmet harja. Hambapastaga ei ole soovitav proteese puhastada, sest pasta on liialt abrasiivne ja võib proteesi pinda kahjustada. Eriti hoolikalt tuleb puhastada tugihoideklambrite piirkonda. Proteesihooldustooteid saab osta apteegist.

PS Eesti keeles on õige termin "tihvt" (mitte tift)