Haiged hambad – haige süda

dr Kadri Laht Sõpruse Hambaravi
15. mai 2017


Seda teavad kõik, et regulaarne hammaste harjamine, hambaniidi kasutamine ning hambaarsti külastamine hoiavad hambad tervena. Üllatusena võib tulla see, et hammaste tervis mõjutab ka südame seisundit.

Igasugune põletik mõjub organismile halvasti. Pidev infektsioonikolle põhjustab stressi ning nõrgestab immuunsüsteemi. Igemepõletikku ehk hammast ümbritsevate kudede infektsiooni põhjustab peamiselt bakter, mis tekib hambakatus.

Hambakatt on toidujääkide ladestus hamba pinnal. Katuga kaetud hambale kogunevad kergesti bakterid. Aja jooksul katt mineraliseerub ja muutub hambakiviks. Kuna kivi tekib hamba ja igeme piirile, siis ärritab see igemeid ning põhjustab nende põletikku.

Ravimata infektsioon levib järjest sügavamale ning kahjustused tekivad ka hammast ümbritsevas luus, mille tulemusel hakkavad hambad liikuma.Puudulik suuhügieen ja veritsevad igemed lasevad kuni 700 eri liiki bakteritel siseneda vereringesse.  Ühe uuringu põhjal oli nendel inimestel, kellel esines suus infektsiooni tekitavaid baktereid,  suurem risk saada kaela koronaararterite ateroskleroos.

Ateroskleroos tekib siis, kui rasvaladestused ja teised veres olevad ühendid kinnituvad arteri seintele. Ladestused muudavad arterid järjest kitsamaks ja selle tulemusel võib tekkida tromb, mis peatab verevoolu. Tagajärjeks on infarkt või insult.  Samuti võivad verre sattunud bakterid põhjustada sepsist ehk veremürgistust.

Ka lagunevate ja ravimata hammaste alla võib tekkida juurepõletik, mis samamoodi kahjustab südant. Mädakolle tekib hambajuure ümber ja ei pruugi alati kaebusi põhjustada. Vahel tuleb inimesele see suure üllatusena. Seetõttu on oluline teha kord aastas hammastest röntgenpilt, et veenduda põletikuvabas suus.

Kindlasti tasub eemaldada lagunevad hambajuured, mis lisaks ebameeldiva hingeõhu põhjustamisele, on väga suured põletikukolded.

Et hoida end ja oma südant tervena, pole vaja teha muud kui:

  1. harjata hambaid kaks korda päevas kaks minutit korraga;
  2. kasutada üks kord päevas hambaniiti või hambavaheharju;
  3. vältida suitsetamist;
  4. ravimite pideval tarvitamisel pöörata suuremat tähelepanu suuhügieenile, kuna mõned medikamendid võivad suurendada riski igemehaigustele;
  5. külastada regulaarselt oma hambaarsti, kes annab tagasisidet suuõõne tervise kohta.