Beebi suu puhastamine

Marju Luht
1. veebr 2013


Lihtsad ja illustreeritud näpunäited kuidas hoida oma lapse suu puhtana juba esimestest kuudest

Juba lapse sündimisest alates peab lapsevanemate eesmärgiks olema lapse suu hoidmine kaariesevabana. Seda saab tagada vaid optimaalse suuhooldusega. Lapsevanemad peavad mõistma vastsündinu suuhoolduse tähtsust, seoses lapse tervisega.

Samuti on oluline teadmine, et valed harjumused lapse esimestel eluaastatel määravad ära lapse hammaste tuleviku. Seetõttu on elementaarne vältida pereliikmete igasugust süljekontakti lapse suuga. Tavaliselt on lapse nakatajaks nn kaariesepisikusse (Streptococcus Mutans) see, kes lapsega kõige rohkem tegeleb. Vältima peab beebi luttide, lusikate, joogitopside jne sattumist kellegi teise suhu. Ka beebi suule suudlemine ei ole lubatav.

Õige oleks alustada lapse suuhügieenile mõtlemist juba enne uue ilmakodaniku sündi. Võimalusel külastada suuhügieenialaseid loenguid, konsulteerida suuhügienistiga ja lugeda vastavat kirjandust (nt kiku.hambaarst.ee).

Väljend - lapse suu on kodu peegel! - annab mõista, et teadlikud ja hoolsad lapsevanemad kindlustavad enda lastele terved hambad, sest hambakaaries on valede käitumisharjumuste tagajärg.

 

Millal alustada?

Hambaravis töötades tuleb mul lapsevanematega tihti jutuks millal peaks alustama lapse hammaste pesemist. Tihti arvatakse, et kõik hambad peavad enne korralikult suhu lõikuma. Tegelikult tuleb alustada suuhooldusega enne esimese hamba suhu lõikumist. Juba päris pisikestele lastele meeldib suuhooldus väga. Tuleb vaid valida õige aeg ja vahend. Järgnevalt mõned juhised, millele tähelepanu pöörata lapse erinevas arengueas:

 

0-6 kuud

<span style=Näpuhari" width="220" height="226" src="/img/fig/napuhari.jpg" style="float: right;" />Lapse suu eest hoolitsemine ei alga hambaharja ja -pastaga nühkimisest. Suu hooldamisega alustatakse enne hammaste suhu lõikumist. Selleks on olemas pehmed näpuharjad.

Kui näpuharja pole, siis kõige lihtsam vahend beebi igemete puhastamiks on tavaline puhas marli või meditsiiniline side, mis keeratakse ümber enda esimese sõrme.

Eelnevalt tuleb küüned lühikeseks lõigata ja käed korralikult puhtaks pesta, sest beebid imevad kõike, mida neile suhu pistetakse.

Pikad küüned, kunstküüned ja hoolitsemata käed ei sobi lastega tegelemiseks (küünealused on mikroobidele ja seennakkustele sobiv kasvupaik; kunstküüned võivad eemalduda ja põhjustada lapse tervisele ohtliku seisundi).

Kuidas puhastada?

  • Puhastada tuleb keelt, igemeid ja limaskestasid.
  • Beebi suud tasub puhastada kohe pärast iga toidukorda, sest siis on laps tavaliselt heatujuline ja seega naudib suuhooldust.
  • Puhastamiseks valida sobiv asend nt selili turvalisel mähkimislaual või voodil. Mõned lapsed ei taha alati selili olla ja siis on väga mugav hooldada lapse suud teda süles hoides (nt võtta laps oma vasakule reiele istuma ja vajadusel hoida lapse jalgu oma parema reiega paigal), vasaku käega saab hoida last enda lähedal paigal ja parema käega puhastada suud.
  • Tee nimetissõrmega kõigil igemetel kergeid hõõruvaid-masseerivaid liigutusi
  • Puhastamise kestvus pole oluline - peaasi, et kõik pinnad saab üle käidud ning laps seda naudib

Puhastamine marlisse mässitud sõrmegaPuhastamine marlisse mässitud sõrmega

Puhastamine näpuharjagaPuhastamine näpuharjaga


6-12 kuud

Kuuendast elukuust sobivad lisaks marlile ja näpuharjale ka pehmest silikoonist vms erinevad närimisharjad ja ka spetsiaalsed beebidele mõeldud pehmete harjastega hambaharjad. Hambapasta kasutamiseks on veel vara.

Tavaliselt on selleks ajaks esimesed hambad ka suhu lõikunud ja nende regulaarne puhastamine 2 korda päevas on väga oluline. Oluline on meeles pidada, et kaaries on nakkushaigus! Nakatumine toimub tavaliselt üsna pea peale esimeste hammaste suhulõikumist.

Selleks vanuseks on laps ka ise juba huvitatud erinevate esemete haaramisest ja suhupistmisest. Turvalise kujuga, pehmest materjalist ja hästipuhastatav närimis- või hambahari on esimeseks käeharjutuseks hea valik. Laps peab tundma, et hambapesu on meeldiv igapäevane tegevus.

Chicco beebiharjad
Chicco beebiharjad, vt www.chicco.ee

 

12-24 (36) kuud

Pisikese peaga ja pehmete harjastega hambahari on hea valik. Hambapasta kasutamiseks on vara. Kuna hambapasta pole mõeldud söömiseks, siis on selle kasutamiseks õige aeg alles siis, kui laps oskab ise pastat suust välja sülitada ja suud loputada.

Oluline on hambad 2 korda päevas korralikult puhtaks pesta. Janujoogiks pakkuda lapsele vaid puhast vett ja seda topsist, mitte lutipudelis! Öisest lapse toitmisest tuleks loobuda, pakkuda võib joogiks puhast vett. Päeval pakkuda toitu toidukordade ajal ja vältida maiustusi sh magusaid jooke. Ka mahl ja piim ei sobi janujoogiks, aga sobivad hästi toidu kõrvale.

 

3.aastast alates

Nüüd võib alustada hammaste hambapastaga pesemist. Eelduseks on siiski see, et laps oskab korralikult pastat suust välja sülitada. Hambahari peab olema pisema peaga ja pehmete harjastega. Harja pea peab oma suuruselt sobima lapse suu suurusega ehk mahtuma iga hamba juurde oma tööd tegema lapsele ebamugavust põhjustamata.

Hambapesus on kõige olulisem hammaste puhtaks harjamine. Pasta osatähtsus hambapesus on väheoluline ja seega ei ole oluline kiirustada pasta kasutuselevõtuga. Õige pasta ja harja valimiseks ja ka suuhooldus- ja toitumisalaste nõuannete saamiseks võiks külastada suuhügienisti.

 

Suuhooldusvahendite hooldamine

  • Näpuharjad, beebide hambaharjad ja närimismänguasjad tuleb alati peale kasutamist sooja veega korralikult ära pesta, seejärel kuivatada või jätta õhu kätte kuivama.
  • Beebide suuhooldusvahendeid ei ole õige hoiustada hambaharjatopsis koos pere hambaharjadega.
  • Kui näpuharjal vms on olemas ka nn säilitustopsik, siis sellel peavad olema õhuavad st hermeetilises niiskes topsis hoidmine ei ole hügieeniline.
  • Alati tasub lugeda läbi beebidele mõeldud suuhooldustoodete kasutusjuhend, mis sisaldab ka vastavale tootele sobivat kasutus- ja hooldusjuhendit. Mõndasid võib pesta ka nõudepesumasinas.

NB! Kuni lapse täiskasvanuks saamiseni vastutab lapsevanem lapse hammaste tervise eest. Õige hoolduse korral on võimalik säilitada terved hambad kogu eluks. Selle eelduseks on õige suuhooldus esimestel eluaastatel.

 

 

Vaata lisaks:

hambahari kaaries näpuhari