Erinõuded imursüsteemi pesuainetele

Andres Laidroo meditsiinitehnika hooldusinsener
19. mai 2011


Pesuainele esitatakse kindlad nõudmised, mis tagavad imursüsteemi pika ja kindla töövõime.

Hambaraviseadme imursüsteemi pesuaine või selle lahus ei tohi vahutada.

Seda saate ise väga lihtsalt kontrollida kanistrit avamata - tehke kanistriga paar järsemat loksutust. Kui kanister seepeale täitub vahuga, võib see vahend küll sobida näiteks WC-poti pesuks, kuid vaakumimusüsteemis seda kasutada ei tohiks. Mõne pesuaine kanistril olen näinud kirja, mis nagu võtaks tootjalt vastutuse: „Vajadusel lisage vahublokaatorit“. Ma võiksin mõista seda kirja vaid siis kui see vahublokaatori pudelike oleks iga kanistriga komplektis põhjendusega, et peale kokku segamist on kasutusaeg väga lühike. Andke andeks, kuid see ei ole minu arvates spetsiaalselt vaakumimursüsteemidele mõeldud desinfitseeriv pesuaine, vaid tavaline vedelseep, mida kümneid kordi kallimalt edasi müüakse.  
Probleem on selles, et vaht petab ära separaatorite nivooandurid. Separaatorites kasutatakse põhiliselt 2 tüüpi nivooandureid:

  • Elektroodidega juhtivusandureid (DÜRR, CATTANI)
  • Ujukandureid (SIRONA, PLANMECA).

Vahutava pesuaine sattumisel juhtivusanduritega separaatorisse arvab separaatori automaatika, et separaatori kamber on mingil põhjusel üle normi vett täis ja ei luba imuri kaitseks sel seni tööle hakata kui vaht on alanenud. Praktikas tähendab see seda, et 1-24 tunniks võite imuri kasutamise võimaluse ära unustada.

Kui Teie hambaraviseadmel on ujukanduriga nivooandur, võib lugu palju kurvemalt (kuni 1000 EURose kahjuga lõppeda). Asi on selles, et kerge vahu sattumisel separaatori kambrisse ei tõuse ujukandur üles, automaatika arvab, et kõik on OK ja imur töötab edasi ja imeb vahu endasse, sülitades vahu seejärel ruumi kus imur asub.

Minu praktika kurioosseimal juhtumil avastas reede õhtul imusüsteeme pesnud assistent, et miskipärast hakkab paokil WC ukse vahelt (imur asus WC-s) vahtu koridori pressima. Esmaspäevaks oli imuri mootorisse tunginud happevaht mootori rikkunud, mistõttu tuli teha imuri vahetus.

 

Korralik pesuaine hoiab imursusteemi puhtana, mis väldib ummistused ja tagab separaatori normaalse töö. Imursüsteemi aitab puhtana hoida ja vähendada mõnevõrra ka kallite pesuainete kulu üks elementaarselt lihtne soovitus: TÕMMAKE IGA PATSIENDI JÄREL IGAST IMUVOOLIKUST LÄBI VÄHEMALT 1 JOOGITOPSI TÄIS TAVALIST JAHEDAT KRAANIVETT. See peseb enamuse voolikutesse ja separaatorise kogunenud värskest verest ja süljest, mis muidu sinna kinni hüübivad ja kuivavad. Peale soodapritsi kasutamist soovitan kohe peale protseduuri vähemalt 1 liitri puhast vett imursüsteemist läbi tõmmata, et vältida sooda paakumist imursüsteemi sisepindadele.

 

Hea pesuaine ei kahjusta voolikuid, ning separaatori klappe ja membraane. Eriti tundlikud agressiisete pesuainete suhtes on Planmeca separaatorite balloonklapid, mis riknemisel võivad lasta agressiivse pesuaine ka imurise ja seda kahjustada. Nende pesuainete kasutamisel, kus tuleb ise eelnevalt kontsentraat lahjendada, tuleb täpselt järgida tootja soovitatud lahuse kontsentratsiooni! Ärge iial tõmmake voolikusse pesuaine kontsentraati! See oleks sama mis valada süldile äädikhapet ja pärast vett peale juua. Selline tegu ei pruugi olla eriti tervislik.

 

Pesuaine peab olema tugeva antibakteritsiidse toimega. Seda, kui hästi pesuaine baktereid tapab, me kodustes tingimustes eriti testida ei saa. Siin peame usaldama põhiliselt tootja sertifikaate. Kuna mõne meetri pärast läheb imursüsteemist tulnud mustus nagunii üldkanalisatsiooni, on see omadus tegelikult mitte kõige tähtsam.

 

Normaalne pesuaine ei haise. Ta ei peaks olema ka läägelt üle lõhnastatud. Minu arvates oleks parim tagasihoidlik lõhn, mis tekitab ka patsiendil kerge steriilse puhtuse aistingu.

 

Märkused

Juhiksin tähelepanu veel imursüsteemi probleemidele, mida soodustab üha laialdasem pulbrijoa-seadmete (soodapritside) kasutamine. Kui Te kasutate vahetult peale soodatöötlust imursüsteemi läbipesuks ükskõik kui kvaliteetset HAPPELIST pesuainet, tekkib paratamatult väga suurtes kogustes vahtu. Siin tekkib sama efekt, mis mahlaklaasi söögisooda lisamisel. Seetõttu peske imursüsteem alati peale sooda kasutamist tavalise puhta veega väga põhjalikult soodast puhtaks. Leeliseline pesuaine soodaga tormilisi rektsioone ei tohiks tekitada.

Veelgi kindlam oleks kasutada aga hoopis neutraalseid imursüsteemi pesuaineid, nagu näiteks ECOLABi toodetavat DEKASEPTOOLi, mis peseb ja desinfitseerib väga hästi, ei vahuta ja ei ole ebameeldiva lõhnaga ning kuna geeli pole vaja eraldi anumas lahjendada, on seda ka väga mugav kasutada.