Hambaraviseadme operatsioonivalgustid

Andres Laidroo
19. mai 2011


Nõuded valgustile, valgustugevus, kinnitusvõimalused.

Hambaraviseadme operatsioonivalgusti peab tagama patsiendi suutsoonis vähemalt 10 000 LUX valgustugevuse.

Hea valgusti valgusvihk peab olema ühtlase heledusega, teravate piirjoontega, riskülikukjuline, mille heledust on võimalik muuta. Valgusti peab olema igas asendis tasakaalustatud. Valgusvihu suund peab olema lihtsalt ja mugavalt reguleeritav.

Kasutatakse hambaravisedme mastile kinnitust (compact-seade), seinakinnitust ja lakke kinnitust. Mõnikord on otstarbekas kinnitada op.-valgusti, röntenaparaat ja multimeedia ekraan eraldi lae-põrandakinnitusega posti külge. Küprokmajades on see sageli ainuvõimalik lahendus, kus ainus kindel asi toas on põrand, ja vahel ka lagi.

Tuleks põhjalikult läbi mõelda, millise kinnitusviisiga valgusti Teile kõige paremini sobib. Laekinnitusega valgustid on küll pisut kallimad, kuid risustavad vähem kabinetti – valgusti liigendõlad asuvad enamasti arsti peast kõrgemal, seega segavad nad oluliselt vähem püstasendis tehtavat arsti tööd (implantoloogia ja „tangiravi“).

Parimate valgustusomadustega on siiani halogeenlampidega valgustid. Valguse sinise spektriosa (mis põhjustab valguskõvastuvate täidiste enneaegset kõvastumist) vähendamiseks kasutatakse alaküttega lampe. Näiteks antakse 24V 150W lambile toidet vaid 12-15V.

Tegelikult hambarviotstarbelise op.-valgusti heleduse reguleerimiseks sobib pingega reguleerimisest hoopis paremini „vana hea“ reguleeritav pirni varjuti, sest siis ei muutu valguse värvitoon.

Infrapuna- ehk soojuskiirguse vähendamiseks tehakse op.-valgustite peeglid pooläbipaistvatena, mis ei suuna infrapunakiirgust patsiendi suhu.

Mõned tootjad, kes rõhuvad emotsionaalse uudsuse müügiefekile, eksperimenteerivad väga innukalt LED-valgustitega. Võimalik, et tulevik kuulub kunagi neile kui LED-tehnoloogia edasi areneb, kuid tänase päeva seisuga on nende ainsaks eeliseks elektrienergia kokkuhoid ja mõnevõrra väiksemad mõõtmed.

Valgustehnilistelt omadustelt ja inimsilma füsioloogiaga sobivuselt jäävad nad seni halogeenvalgustitele märgatavalt alla, vaatamata sellele, et valgustugevus (LUX) võib olla isegi suurem. Seetõttu tugevamad valgustitootjad polegi veel LED-valgusallikatele üle läinud.

Neile, kes minu jutus kahtlevad, võtke täiesti pimedas märjal teel kõndima minnes kaasa nii hea halogeenpirniga kui LED taskulamp ja Te veendute ka ise, et kuival teel kõndides pole vahe just eriti suur, kuid märjal teel neeldub monokromaatiline LED valgus oluliselt rohkem ja näete teepinda ja selle ebatasasusi oluliselt halvemini.

Sarnane märg keskkond on aga ka patsiendi suu. Samuti halveneb monokromaatilise valguse käes just nimelt märjalt pinnalt halvema peegeldumise tõttu ruumiline taju. Seetõttu on nii mõnigi arst, kes algul otsikute uudsest LED valgusest vaimustusid, palunud „vana hea halogeeni“ tagasi panna.

Väga positiivselt on end õigustanud patsienditooli kohale riputatavad spetsiaalsed luminofoorvalgustid, mis tagavad tänu erireflektoritele väga ühtlase üle 1000 LUX töötsooni valgustuse. See valgusti peaks olema komplekteeritud ka loomutruu värvitooniga (930) luminofoortorudega. Need on väga head valgustid, kuid nad pole mõeldud op.-valgusti asendamiseks.