Küsimus nr 4326

Liis küsis (24. mai 2009)
Tere

Nimelt on mul suur mure, lõpetasin aprillis hambaarsti juures käimise, parandati mul ligi 10 hammast ning õpetati neid korralikult hooldama.
Esimene hammas mis mul parandati hakkas üsna pea magusa pärast valutama, alguses oli väikene valu kuid nüüd mai kuus oli asi täitsa hull, läksin siis hambaarsti juurde tagasi ja kurtsin oma probleemi, tehti röntgenid ja need ei näidanud midagi, arst rääkis et hammas lekib ja mikroaugud mida siis ei näita röntgen.
Kui ma ütlesin talle milline hammas valutab parandas ta siis selle ära.
Sellest kasu väga polnud sest hammas jäi siiski magusatundlikuks ( kuid magusatundlikus oli väiksem ). Seni pole olnud aega hambaarsti juurde tagasi minna.
Õhtul hambaid harjates hakkas järgmine hammas valutama ( viimane purihammas ) muidu ei valuta ainult harjamisel.
Paar päeva hiljem hakkas selle kõrval olev purihammas ka magusa peale valutama.
Ma lihtsalt ei saa aru kuidas see võimalik on, sest auke mul pole ja alles aprillis lõpetasin hambaarsti juures käimise, olen selle aja jooksul õigesti hambaid harjanud, kasutanud hambavaheharju, hambaniiti ning suuvett.
Kas viga on siis plommides mis pandi või hambaarstis, sest ma nüüd ei kujuta ette ka mida teha, hirm on minna sama hambaarsti juurde.
Kas augud võivad üldse tekkida nii kiiresti kui hambaid olen hooldanud ?
Marek Vink vastas (2009-05-28 08:28)
Valu on lihtsalt üks häirekell, mis näitab, et midagi on valesti. Tähtis ongi see konkreetne põhjus üles leida ja kontrolli alla saada. Eespool kirjeldet lugedes tundub, et tegemist võib olla valel ajal asetleidnud liigtugeva harjamise tagajärjel tekkinud hambakõvakahjustusega hambakaela piirkonnas. Ehk lühidalt siis erosiivse abrasiooniga.
Selle probleemi lahendamiseks tuleks vältida happeliste söögi-joogikordade järel hammaste harjamist. Ja jälgida, et hari oleks pehme ning sõrmede vahel nagu pliiats. Või muretseda hammastele sõbralik elektrihambahari. Kasutada tuleks fluoriidiga hambapastat ja seda pesemise järel suust mitte välja loputada, et hambaid mineraliseerida.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.