Küsimus nr 4241

Gynethea küsis (16. apr 2009)
Tere, oleksin tänulik teie nõule. Olen 28 a. naine ja küsimus on alumise, tagant teise purihamba ravimisega. Nimelt oli seal kunagi auk ja nõukogudeaegne hambaarst suretas hamba. Peale iga-aastast plommimist osutus vajalikuks 2002. a. hambale kroon paigutada. Hambakrooni (metall)paigutasin Kaarli Hambapolikliinikus ning koheselt tekkisid mured - nimelt jäi igeme ja krooni vahele vahe, millesse toit kogu aeg kinni jääb ning ka vahe kõrvalseisvate hammastega on puudulik - toit takerdus ka sinna. Mingil hetkel (u. 2004-2007) tajusin, et vahel oli hammas tundlik, kuid kuna hammas ei valutanud, siis ei pööranud sellele rohkem tähelepanu. Seoses teiste hammaste ravimisega selgus röntgenpildilt, et hamba alla on tekkinud põletik. Näitasin krooni paigutanud arstile krooniga hammast ja tema arvas, et see on normaalne (k.a. vahed) - sellega ma ei nõustu. Teine arst samast kliinikus arvas, et proovib krooni lahti koputada(vmt) ja ravida põletikku, kuid kuna ta läheb nüüd dekreeti, siis pidas nõu implantaadi arstiga, kes arvas, et tõmbame hamba ikka välja ja paigutame implantaadi. Külastasin 2008. a. ka Kliinik32'te, kust arst soovitas kohe hamba välja tõmmata ja implantaat paigaldada. Küsimus - kas krooni alla tekkinud põletikku on võimalik teistmoodi ravida kui hamba välja tõmbamisega? Ilmselgelt vajab kroon väljavahetamist - kas see on võimalik või soovitate siiski püsivamat lahendust ja implantaati? Ja kui palju kogu implantaadi paigaldamine teie juures maksaks (väljatõmbamine, tehisjuur, kroon)? Kas paigaldate ka tsirkooniumkroone implantaadile? Olen väga tänulik, kui minu pikale jutule ja mitmele küsimusele vastate.
Marek Vink vastas (2009-04-20 18:50)
Konkreetset hammast puudutavale küsimusele ei saa vastata ilma elementaarseid uuringuid tegemata. Raviskeemi väljapakkumiseks peaksite ikkagi vastuvõtul käima, kus kliinilist pilti ja röntgenpilti vaadates saaks hinnata võimaliku hambajuure ümberravi prognoosi.
Kui juureravi prognoos on halb, siis võib tõesti olla mõistlik hammas eemaldada ja puuduv hambakroon korvata kas implantaadile toetuva tehiskrooni või naaberhammastele kinnituva sillana... Maksumus sõltub konkreetsest raviskeemist ja kasutatavatest materjalidest. Muidugi võib ka impalantaadile valmistada tsirkooniumbaasile valmistatud krooni, kuigi peale tugeva hinnalisa see tagahammaste piirkonnas tavapärasese metallokeraamilise krooniga võrreldes juurde ei anna.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.