Küsimus nr 3997

Evelin 18 küsis (27. jaan 2009)
Kui on risthambumus…
Mis võivad sellega kaasneda kui see on juba kaugele arenenud?
Mida kujutab endast laseroperatsioon, et saada tagasi normaalne hambumus?
Triin Jagomägi vastas (2009-01-29 14:00)
Risthambumuse korral hambakaared ei sobi korrektselt üksteisega kokku. On erinevad olukorrad, aga reeglina on ülakaar kitsam. Terve ülakaare segment võib näiteks asuda alakaare suhtes seespool või risthambumus võib olla ka ainult ühe hamba ulatuses. Risthambumuses olevad hambad ei lase lõualuudel alati õigesti kokku minna, juhtides lõualuud õigest suunast kõrvale. Risthambumust soovitatakse ravida võimalikult vara. Kui kasvueas jääb risthambumus ravita, siis lõualuude pidev vale liikumine ja asend, võivad põhjustada ka asümmeetrilise lõualuu väljakujunemise või asümmeetria terves näos.
Samas täiskasvanutel väljakujunenud risthambumus, mis on 1-2 hamba ulatuses ei vaja alati ravi, sest on tekkinud kompensatsioonid hambakaarte poolt ja jõuga olukorra muutmine võib viia hoopis ebamugava ja harjumatu hambumuse tekkele.
Täiskasvanute ravi erineb laste ravist juba tunduvalt. Lastel saame suunata lõualuude kasvu, aga täiskasvanutel on kasvuprotsessid lõppenud. Väga kitsast lõualuud saab laiendada ainult kirurgilist ravimeetodit kasutades koos ortodontilise raviga.
Sellistel juhtudel kasutatakse erinevaid lõikuse tehnikaid. Mõningatel juhtudel vabastatakse kirurgiliselt suulaeõmbluse piirkonda ja peale lõikust kasutatakse kohe spetsiaalset laiendusaparaati. Kui aga lõualuude kasv on väga asümmeetriline, siis on vaja teostada juba ulatuslikum lõualuude lõikus. Kas lõikuse ajal kasutakse laserit või mitte, see sõltub juba lõikust sooritavast raviasutusest.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.