Küsimus nr 2359

Liisa küsis (7. apr 2006)
Mis põhjusel breket hamba küljest lahti võib tulla? Kas ainult kõva toidu söömisest? Ja kui tihti seda umbes juhtub? Mind veidi hirmutab mõte breketi lahti tulekust kuna ortodont on minu elukohast küllaltki kaugel ja seega keeruline kohe abi saada. Kas tavaline hambaarst võib ka breketi tagasi liimida?
Triin Jagomägi vastas (2006-04-11 09:08)
Breketid ei tule väga tihti hammaste pealt lahti v.a suured täidised või kroonitud hambad. Juhul kui ka üks breket lahti tuleb, siis ülejäänud kaar töötab edasi ja ei ole vaja kohe kiiresti ortodondi poole pöörduda. Breketit saab tagasi kleepida ka korralise visiidi käigus. Teoreetiliselt saab breketit tagasi kleepida ka tavaline hambaarst, aga parem on ikkagi kui seda teeb teie raviarst, sest erinevatel süsteemidel on erinevad kleepimise reeglid. Ühe breketi lahti tulek hamba pealt ei ole midagi sellist, mille puhul peab väga kiiresti hambaarsti poole pöörduma.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.