Küsimus nr 2228

Kati küsis (13. veebr 2006)
Tere! Kardan kohutavalt valu ja viimati hambaarsti juures käies sain paanika hoo seega lihtsalt ei läinud enam arsti juurde. Nüüd aga seoses vähi raviga on hambad muutunud nii haprateks ja viletsateks, et praktiliselt pudisevad suust. Tuimestusega on kah see jama et tuleb süst teha aga kuna kardan valu. Seega küsikski, et kuidas ravitakse selliseid inimesi kes nii kohutavalt valu kardavad?
Anneli Teesalu vastas (2006-03-09 10:08)
Hirm valu ees on igati loomulik ja inimlik nähtus kuid paanikaks pole kindlasti põhjust.
Kuna tegemist on tõsise probleemiga nii kogu organismi kui ka hammaste osas siis hambaarsti külastamist edasi lükata pole kuigi otstarbekas. Mida varem probleemiga tegelemist alustatakse seda parem on ka ravi prognoos.

Tulemuslik hambaravi on ikka ja ainult patsiendi ja arsti koostöö tulemus mis põhineb vastastikusel usaldusel.
Seega esimesel visiidil hambaarstile teavitage teda avameelselt kõikidest Teie tervist puudutavatest asjaoludest ja ravimitest mida hetkel kasutate. Samuti rääkige kõikidest hammastega seotud probleemidest ja aistingutest. Kogu see info on hambaarstile väga oluline ning sellest sõltub ka tuimestamisel kasutatava ravimi valik ja edasised ravimeetodid.
Tänapäeval on võimalik hambaravi teostada valutult, oluline on muidugi patsiendi enda soov ja tahe hambaravile kaasa aidata.

Vt lisaks:
Kuidas võidelda hambaravihirmuga

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.