Küsimus nr 1512

Siret küsis (3. dets 2004)
Käisin aasta tagasi ortodondi vastuvõtul. Soovisin panna breketeid, kuid doktor ütles, et ainuke võimalus hambad korda saada, peab breketid panema molemale hambareale. See eeldab aga nelja hamba väljatõmbamist, mis on minu jaoks suur probleem, kuna 4 tervet hammast on ikka natuke palju, vaadates, kuidas vanemad inimesed maksavad tohutu summa, et panna uus hammas, kui vana enam ei ole..:((
Kas on võimalik breketeid panna nii, et nii palju hambaid välja ei tõmmata? Ise näen probleemi selles, et ülemisel real on üks hammas ettepoole, teised kõik on ilusasti reas, nii all kui üleval. Doktor mainis siinkohal, et kõiki hambaid peaks tahapoole nihutama, seega breketid mõlemale hambareale, see aga eeldab paksu rahakotti, kuid kahjuks ei saa seda endale lubada. Mida teha?
Lugupidamisega, S.
Triin Jagomägi vastas (2004-12-07 09:59)
Breketravi viiakse läbi mõlemas hambakaares. Ainult erandkorras sooritatakse ravi ainult ühes kaares, kuna mõlemad hambakaared peavad ka peale ravi õigesti omavahel kokku käima. Patsiendid näevad tihti ainult esteetilist probleemi, aga hambad on mõeldud täitma mälumisfunktsiooni ning kahju on seda funktsiooni rikkuda parandades selle arvel ainult esteetilist väljanägemist. Ideaalne on teha kõike koos s.o lahendada ära patsienti häiriv esteetiline probleem ning tagada ka hammaste, lõualuude ning hambakaarte õige funktsioneerimine.
Lahenduseks Teie puhul võiks olla uuesti külastada oma ortodonti ning arutada veelkord läbi kõik raviplaaniga seotud aspektid või lasta teha veel üks raviplaan teise ortodondi poolt. Arvan et ilmaasjata hammaste eemaldamist ja kahe hambakaare ravi Teile ei soovitatud.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.