Küsimus nr 1072

Helen küsis (25. veebr 2004)
Sooviksin breketeid lasta panna ning selleks on arsti sõnul tarvis kaks hammast välja tõmmata, mure on aga selles, et mulle ei mõju tuimestus, mida hambaarstikabinetis tehakse. Olen nimelt ligi pool aastat regulaarselt valuvaigistit Tramadol kasutanud (põen lihashaigust ning võtan Tramadoli lihasvalude vastu) ning arsti sõnul ei mõju tuimestus just selle tõttu. Kui viimati hambaarstil käisin, tehti mulle mitu tuimestavat süsti, kuid isegi puurimisel oli mitu korda valus, tuimestus ei mõjunud absoluutselt. Nüüd aga mure, et kuidas ma lasen kaks hammast välja tõmmata ilma tuimestuseta, olen valu suhtes väga tundlik ja ei elaks seda lihtsalt üle. Olen korra hambaid ravinud ka narkoosis, kuid seda kah enam ei tahaks, vaevalt, et ta just tervslikult mõjuks. Mida teha? Kas on mingit muud võimalust, peale selle tavalise tuimestava süsti, et väljatõmmates valus poleks? Palun andke nõu!
Ps. Olen 18 - aastane.
Ette tänades,
Helen
Timo Paberit vastas (2004-03-02 11:21)
Kui on kahtlus, et Tramadol võib halvendada anesteetikumi toimet, võiks ravimi kasutamise samal päeval ära jätta. Minu andmetel ei tohiks küll Tramadoli taoline valuvaigisti tuimestite toimet mõjutada. Pigem võisid kirjeldatud probleemid tekkida seetõttu, et tegemist oli näiteks raskemini tuimestatava piirkonnaga, n. alumised tagumised purihambad...??? Samuti ei toimi tuimestid väga edukalt ägedate hammaste ja/või lõualuude põletike korral.
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.