Küsimus nr 1064

Kersti küsis (20. veebr 2004)
Arvatavasti on mu lapse probleemide põhjuseks infantiilne neelamine (Alumine lõualuu hästi kitsas). Arst soovitas "lihaste tugevdamiseks" abivahendit (kummist), mille hind olla umbes 800 krooni. Kas seda kompenseerib haigekassa (laps 7 a) ning kas odavamaid vahendeid ei ole?
Triin Jagomägi vastas (2004-02-23 09:02)
Haigekassa kompenseerib ainult raskete hambumusanomaaliate ravi, mis on kirjas: Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus (Vabariigi Valitsuse 5. augusti 2003. a määrus nr 209):
1) prognaatne hambumus sagitaalse lahiga 9 mm ja enam;
2) progeenne hambumus;
3) lahihambumus, kui kontaktis on ainult molaarid;
4) peetunud jäävintsisiivid või kaniinid;
5) kui puudub intsisiiv, kaniin või rohkem kui 1 hammas lõualuuu kummalgi poolel;
6) huule-suulaelõhe jt näo-lõualuusüsteemi kaasasündinud väärarengud.

Kui Teie lapse hambumusanomaalia ei mahu nende kategooriate alla, siis haigekassa raviaparaati ei kompenseeri. Kui hambumusanomaalia põhjuseks on infantiilne neelamine, siis on võimalik pöörduda ka logopeedi poole, lihaste tugevdamiseks. Kui põhjus on kõrvaldatud, siis võib hambumus hakata paranema, aga arvatavasti vajab Teie laps mingis vanuseperioodis ikka ortodontilist ravi.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa