Hambakivi tagajärjel tekkinud luupõletiku tõttu võib hammas suust välja kukkuda

Postimees
29. nov 2010


Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku suu- ja hambahaiguste osakonna juhataja Jan Orni sõnul tuleb hambakivi regulaarselt eemaldada, sest selle tegemata jätmisel võib tekkida luupõletik, mille tagajärjel aga võivad hambad mingi moment suust lihtsalt välja kukkuda.

«Hambakivi sees olevad bakterid ning sinna tekkinud pehmeladestus ja katt tekitavad igemepõletikku, mis läheb edasi ka luupõletikuks,» selgitas hambaravi arst-õppejõud Orn, ning lisas: «Tasapisi toimub luukadu ja kui me neid hambaid ikkagi korralikult puhtaks ei saa, siis mingi moment on see, kus tuleb hammastest loobuda, sest hambad kukuvad lihtsalt välja.»

Hambaravikeskus Kliinik 32 hammaste sügavpuhastuse teenus on üks põhjalikest hambakivi eemaldamise protseduuridest, kus hügienist võtab kõik hambad ette ning eemaldab neilt katu ja kivi. Kogu protseduuri peale kulub umbes tund.

Kliinik32 suuhügienist Julia Janpol selgitas protseduuri alguses, et kõigepealt tuleb igemetele panna tuimestavat geeli, sest hambakivi eemaldamine on suhteliselt ebamugav toiming. Otseselt valus see pole, ent olenevalt erinevate inimeste hammaste tundlikkusest, on see mõnel veidi ebamugavam kui teisel.

Millega eemaldadakse hambakivi?

Hammaste puhastamisel lastakse esimese asjana kõik hambad soodapritsiga üle. Janpoli sõnul võtab soodapesu hammastel kergema katu ning muudab hambakivi pehmemaks, et seda oleks hiljem kergem eemaldada.

Pärast soodapesu eemaldatakse hammastelt ultraheli sagedusel võnkuva instrumendi ehk ultraheli scaler’iga hambakivi. See toiming on suhteliselt ebamugav ning kõige valusam on alumiste esihammaste puhastamine. Siiski on see väljakannatatav. Keerulisematesse kohtadesse ladestunud hambakivi eemaldatakse hiljem veel ka mehhaaniliselt.

Kõige lõpetuseks tuleb Janpoli sõnul hambad korralikult spetsiaalse geeliga üle poleerida, et hambapind uuesti siledaks saada, vältimaks uue hambakatu kinnitumist hamba karedale pinnale. Suuhügienisti sõnul on igemete veritsemine pärast hammaste sügavpuhastust täiesti normaalne ning veritsus jääb paari-kolme päevaga järele.

Pärast hambakivi eemaldamist soovitas Janpol vältida samal päeval värviliste toitude ja jookide, nagu punapeet või vein ja kohv, tarbimist. Loomulikult võiks võimalikult kaua vältida ka suitsetamist (vähemalt kaks tundi pärast puhastust). Lisaks võiks samal õhtul võtta kasutusele uue hambaharja, et vana harja küljes olevad bakterid ei satuks kohe suhu tagasi. Ühe soovitusena võiks Janpoli sõnul teha ka suuvee kuuri – 250 ml pudelist piisab täielikult.

Hammaste ülitundlikkus

Hammaste ülitundlikkus pärast hambakivi eemaldamist on Tartu Ülikooli kliinikumi hambaravi arst-õppejõud Orni sõnul täiesti normaalne nähtus – bakterid on avanud hamba koe sees olevad kanalikesed ja pärast korralikku puhastust tekib külma-kuuma tundlikkus ja valulikkus. «Aga see möödub korraliku puhastamisega suhteliselt kiiresti. Paari nädala jooksul peaks kindlasti korras olema,» lisas Orn.

«Soodapesuga saab väga hästi ära pigmendi ja pehme katu, mis on hambakivi eellane, et pehmest katust tekib tegelikult hambakivi – süljest ladestuvad mineraalid sinna sisse ja tekib tugev hambakivi. Kui see pehme katt on juba ladestunud, siis enam ainult soodapesust ei piisa,» selgitas hambaarst.

Kui tihti peaks hambakivi eemaldama?

Nii Orni kui Janpoli sõnul võiks hambakivi eemaldamas käia kord aastas. «See sõltub ka inimesest, et kellel on rohkem probleeme, neid kutsutakse isegi tihedamini tagasi, kui aastas korra,» selgitas Orn ning lisas, et hambakivi teke intensiivistub vanuse lisandudes.

«Kellel on kroonilise igemepõletiku tagajärjel tekkinud korralikud igemetaskud ja luukadu, siis neil on hambaid tunduvalt raskem hooldada ja pehmet kattu ära saada. Ja kivi ei saa ammugi ära,» möönis tohter.

Probleemsete igemetega patsientidel saab hambakivi eemaldamisega põletikku ja luukadu pidurdada. «Seda luud enam tagasi ei saa ja endist olukorda ka tagasi ei saa, aga vähemalt on sellega võimalik olukorda hoida stabiilses faasis,» selgitas Orn.

«Sellist lihtsamat hambakivi eemaldamist teebki iga hambaarst ja seda võib ka hügienist teha. Kui see olukord on juba keerulisem, et on ka tarvis sügavamalt puhastada, siis on olemas spetsiaalsed arstid nagu parodontoloogid,» lisas suu- ja hambahaiguste osakonna juhataja.

Levinud arvamise kohta, et hambaarstid eemaldavad hambakivi vaid selle pärast, et inimestelt raha kätte saada, ütles Orn, et tema ei usu, et hambaarstid teevad midagi ilma vajaduseta. Probleem võib tekkida sellest, kui patsiendile ei selgitata korralikult hambakivi eemaldamise vajadust või patsient pole andnud korralikku nõusolekut.

«Pigem see on probleem suhtlustasandil, aga kindlasti mitte selline, et kui muud ei ole teha, siis me peseme patsiendi hambaid,» möönis stomatoloogiakliiniku suu- ja hambahaiguste osakonna juhataja.

Kui palju maksab?

«Kui arvestada seda, et protseduuri peale kulub tund aega ja kui kõik kulutused kokku arvutada, mis sellele lähevad, alustades palkadest pluss kõik muud materjalid, siis tegelikult ega see ei saagi väga odav olla,» ütles Orn.

Kliinik32 hammaste sügavpuhastuse teenus maksab 1000 krooni. Hind sisaldab tuimestavat igemegeeli, soodapesu, hambakivi eemaldamist ultraheli scaler’iga ja käsiinstrumendiga ning kahekordset poleerimist.

Enamikes hambaravikabinettides tuleb eri protseduuride eest eraldi maksta. Tartu Ülikooli stomatoloogiakliinikus maksab soodapesu (mõnes kohas nimetatud ka pärlipesuna) 500 krooni ühe lõualuu eest, terve suu soodapesu maksab seega 1000 krooni. Ultraheli scaler’iga hambakivi eemaldamine maksab 170 krooni 10 minutit. Eraldi lisanduvad muude materjalide hinnad, näiteks tuimestus või poleerimine.

Tallinnas Aia tänaval asuvas Novamedi hambakabinetis maksab hambakivi eemaldamine 65 krooni hammas, kõigi 32 hamba puhastamisel läheks kivi eemaldamine maksma 2080 krooni. Hammaste poleerimine pastaga maksab täiendavalt 220 krooni.

Tallinna kesklinna hambaravikabinetis Dentafix maksab hambakivi eemaldamine ühelt hambalt 50 krooni, hambakivi eemaldamine ühelt hambakaarelt 450 krooni ning ühe hambakaare puhastamine soodapritsiga 450 krooni.