Laste ja rasedate hambaravi

Jane küsis
18. apr 2013
Mul on 7 aastane laps ja on probleeme hambaarsti juurde minekuga. Kardab nagu tuld... Küsimus oleks siis selline, et äkki oskate öelda, kui lapsel on kaaries, siis kas ravi on väga valus. Pole varem sellega kokku puutunud ja...
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
23. apr 2013
Tervist, raske on öelda kui valus võib hammaste parandamine olla, inimeste valulävi on väga erinev ning hirmul on suured silmad. Tänapäeval on palju võimalusi muuta hambaravi valutuks. Enne tuimestuse süsti tegemist on võimalik tuimestada geeliga ka süstekoht, nii et nõelatorget...
Liis küsis
25. märts 2013
Mu äsja 7. aastaseks saanud tütrel tulid 2 nädala jooksul 2 ülemist eespurihammast ära... on see normaalne, et nii vara juba purihambad vahetuvad? Uusi purihambaid alt tulemas veel ei ole, ja piimahambaid üldse on ära vahetunud 8, aga...
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
1. apr 2013
Tervist, ma esialgu paanikaks põhjust ei näe. Piimahammaste vahetumine lastel ei toimi ilmtingimata kindlas vanuses ja kindlas järjekorras, vaid võib ka varieeruda, sõltuvalt lapsest ja tema arengust. Siiski soovitaksin pöörduda ortodondi konsultatsiooni, olukorra ülevatamiseks ja vajadusel suus ruumi hoidvate apparaatide...
Heidi küsis
21. märts 2013
Tere, Mul on 5 a poeg, kellel on hakanud hambad vahetuma. Probleem seisneb aga selles, et laps kukkus oma ülemised esihambad aastaselt pooleks, suus on siiani vaid tüükad, mis on vahel ka põletikku tekitanud. Nüüd aga kasvavad üleval esihammastest palju...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
25. märts 2013
Jäävhambad reastuvad kaarele huule ja keele toonuse survel nii ehk nii. Mädanevad piimajuuretüükad oleks muidugi mõistlik eemaldada.
Jana küsis
22. märts 2013
Mure selles, käisin oma 5a lapsega arstil oodates tuimestuse mõju siis õde märkas et alumised hambad lapsel veidi eespool! Millest see tekkind võib olla (laps söönud imikuna ainult rinda). Panin aja ka ortodondi juurde, kas oskate ütelda milline see ravi...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
25. märts 2013
Lõualuu suhted on enamasti määratud geneetiliselt. Ortodontilise raviga on mingil määral võimalik kasvu suunata. Optimaalne aeg ortodontiliseks raviks on tõenäoliselt 8-12a vanuses kui hambad vahetumas.
Mya küsis
11. märts 2013
Tere. Minul on küsimus seoses hamba välja tõmbamisega. Nimelt käisin reedel hambaarstil erakorraliselt Soomes (kuna tuikas juba nädala üks hambaauk-seda ei ravitud). Hambaarst tõmbas välja hoopis selle kõrvalt oleva hamba, mis oli lagunenud ja ka surnud hamba selle kõrvalt (enne...
...
Ivo Ost hambaarst Ivo Ost vastas
15. märts 2013
Haav peale hammaste eemaldamist võib valutada, vahest ka nädala või kaks, kuid peale seda tavaliselt rahuneb kõik maha. Kui nüüd mõni hammas mis suus alles valutab, tuleks seda ka kindlasti ravida. Raseduse alguses ei ole hea teha röntgenit, ka lõpu...
Karet küsis
21. veebr 2013
Tere, Paar päeva tagasi kukkus mu 10kuune poeg oma esihamba välja. Kas ma peaksin minema hambarstile näitama? Kuna jäävhammaste tulekuni on nii pikk aeg, kas siis selleks ajaks võib see hambavahe väheneda ja kui jäävhambad tulevad, siis võivad väga kõveraks...
...
Triin Kunsing hambaarst Triin Kunsing vastas
26. veebr 2013
Tere Karet, Kurb kuulda, et laps esihambata juba nii varakult jäi. Laps võis kukkuda ka nii, et hambakroon (suus nähtav osa) murdus juure pealt ja juur jäi lõualuusse. Võiksite minna hambaarsti juurde lihtsalt lapse hammast näitama, et aru saada, kas...
Tony küsis
23. jaan 2013
Mitmenda eluaastani hambad kasvavad? Kui hamba närv on suretatud 10. aastasel lapsel, et hammas kuldkrooniga katta, kas hamba kasv seiskub seejärel ning aastakümneid hiljem võib röntgenipildil näha palju lühemate juurtega hammast?
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
25. veebr 2013
Tere Tony! Kui hammas suretatakse lapsel, siis jah, olete õigesti aru saanud, pärast seda hambajuur enam edasi ei kasva. Tervitustega, Dr. Kristo Ivanov Foorumi hambakliinik
Jaanika küsis
15. veebr 2013
Tere, kas lumineere paigaldatakse ka 7-aastase jäävhammastele? Piimahammastel ilma ühegi probleemita olnud lapsel vahetusid ülemised esihambad ja tulid asemele kollased karedad katlakivised.
...
Triin Kunsing hambaarst Triin Kunsing vastas
21. veebr 2013
Tere Jaanika! Kuna lapse hambad alles lõikuvad ja suu on kogu aeg muutumises, siis ei paigaldata lastele lumineere. Hambapinda on võimalik korrigeerida vaid valguskõvastuva täidisega. Vajalik oleks lapse hammaste nägemine, et konkreetsemalt midagi soovitada. Soovitan Teil pöörduda hambaarsti vastuvõtule. Lugupidamisega,...
Inga küsis
4. veebr 2013
Tere, Lapsel 5a. on vahetunud 2 alumist lõikehammast. Üks jäävhammas lõikus väga ilusti, aga teine tuleb viltuselt ja sissepoole. Kas peaksin pöörduma hambaarsti poole või on see normaalne ja läheb pärast sirgeks?
...
Kristin Laugus hambaarst Kristin Laugus vastas
8. veebr 2013
Tere! Jäävhammaste ebaõiges asendis suhu lõikumine võib olla tingitud mitmetest erinevatest faktoritest. Levinud põhjuseks on piimahammaste juurte häiritud resorbeerumine ja sellest tingitud jäävhamba vales kohas suhu lõikumine. Võib esineda ka ruumipuudust lõualuu hammasjätke piirkonnas, mile tagajärjeks on nn puseriti hambad....
Egge küsis
1. veebr 2013
Tere. Minul selline küsimus, et mis vanuseni lastel toimub hammaste vahetumine? Minu 10, 5 aastasel lapsel viimase nädala jooksul lausa 2 hammast ära tulnud. Mitte eest hambad, vaid kõrvalt peale silmahammast nii ülevalt kui ka alt. Kas peaksin selle murega...
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
4. veebr 2013
Jäävhammaste läbilõikumine algab 5. -6. eluaastal esimese purihamba suhulõikumisega piimahammaste rea lõppu. Edasi lõikuvad 6. -7. eluaastal suhu alumised keskmised lõikehambad. Esimesed eespurihambad lõikuvad suhu 9. -10. eluaastal, silmahambad 10. -11. , teised eespurihambad lõikuvad suhu 11. -12. ja teised...
Jana küsis
15. dets 2012
Tere. Mul selline mure et mu 8 kuune laps kukkus nii õnnetult vastu laua nurka et hamba pealt ige on pikalt katki. Ja küsimus on et kas see kunagi kinni kasvab või kaob kuna hambad ka vahetuvad veel?
...
Kristin Laugus hambaarst Kristin Laugus vastas
1. veebr 2013
Tere Jana, suulimaskesta haavad paranevad tavaliselt umbes 1 nädalaga. Kui tegemist on ulatusliku haavaga või mõni ärritav faktor ei lase haavaservadel kokku kasvada, siis oleks mõistlik haava õmblema minna. Heade soovidega, dr. Kristin Mitt Kliinik32
Anne-Ly küsis
14. jaan 2013
Tere, Mu laps on aasta ja kolme kuune ja tal on esimestel ülemistel hammastel kaaries ja augud, ülemised hambad on ka tundlikud. Vajutasin kergelt näpuga ülemistele hammastele ja laps tegi mulle valugrimassi ja tõmbas eemale, alumistele hammastele vajutades mingit reaktsiooni...
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
16. jaan 2013
Tere, Esimest korda võiks hambakliinikut külastada umbes aastase lapsega. Visiit võiks toimuda päeva esimesel poolel, kui laps pole veel väsinud. Igati mõistlik on laps hambaravi kabinetiga tutvumiseks kaasa võtta enda kontrollkülastuse ajal, sest nii oled oma käitumisega lapsele eeskujuks. Enne...
Maia küsis
5. dets 2012
Tere, avastasin , et minu 2 aastasel lapsel on neljal ülemisel hambal üleval igemete juures pruunid triibud, mis see olla võiks?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
10. dets 2012
Tegemist võib olla lihtsa pigmenteerumisega, kuid kui kaariesehaiguse põhjusi pole lapsevanem teadvustatud ega kontrolli neid, siis on tõenäoliselt tegemist kaariesekahjustustega. Kui lapse jook on midagi muud kui vesi, siis on suure tõenäosusega tegemist kaariesega.
Eva küsis
27. nov 2012
Tere. Minu 7-aastasel poega kiusab üsna tihti sama probleem: ootamatult muutub ühe või teise hamba juures ige valulikuks ja läheb justkui pisut paiste. Hambahügieen on lapsel hea, siiani pole ka ühtki auku olnud, aga ometi kordub see igeme valulikkuse probleem....
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
29. nov 2012
Kui igemed muutuvad valusaks siis soovitan külastada oma hambaarsti. Virtuaalselt on võimalik ainult oletada millega tegemist. 1. Oletus vale hammaste pesemise tehnika. Soovitan lugeda: http: //www. hambaarst.ee/artiklid/93/hammaste-harjamine http: //www. hambaarst.ee/spetsialist/5130 2. Oletus toiduallergia Ehkki toiduallergia esineb kõige sagedamini väikelastel, võib...
Relika küsis
26. nov 2012
Tere, Minul järgmine mure mul on 4. 5 aastane tütar kes mitte ei karda vaid ei tee hamba arsti juures suud lahti (nimelt üks arst puuris korra igemesse ja nüüd jokk). Haiguslugu algas suvel kui olime pika öö üleval ja...
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
27. nov 2012
tervist, kui hammas lapsel valutab tasub võtta valuvaigistit. Hambapõletikku lapsel rohtudega terveks kahjuks ei ravi, saab ainult ajutiselt sümptomaatika alla, kui tekivad üldnähud nagu palavik jne tuleks pöörduda arsti poole, kes kirjutab välja antibiootikumid. Narkoosis hambaravi pakuvad näiteks Medisfäär ja...
L. küsis
26. okt 2012
Tere, kas arginiiniga hambapastat (Colgate Sensitive Pro-Relief) tohib kasutada ka raseduse ajal?
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
14. nov 2012
Jah
Jaanika küsis
4. okt 2012
Tere Mul oleks küsimus 4 aastase lapse ülemiste esihammaste kohta. Neil on keskel põiki vagu sees. Ja see on suhteliselt tume (kui see sõltub mis toitu on söödud) Kas oleks võimalik see vagu ära likvideerida? Lp Jaanika
...
Kristin Laugus hambaarst Kristin Laugus vastas
31. okt 2012
Tere Jaanika, ilma lapse hambaid nägemata on kahjuks keeruline öelda, millega tegu olla võib. Soovitaksin pöörduda lapsega kontrolli, et hambaarst saaks läbi viia suuõõne läbivaatuse ning selgitada välja tekkepõhjuse. Alles seejärel on võimalik valida õige tegutsemisviis tekkinud mure lahendamiseks. Parimate...
Annika küsis
18. sept 2012
Tere, Minul on küsimus lapse hammaste kohta. Laps on 7 aastane ja eesmised hambad juba vahetunud. Puudu on üks esimene hammas. Nii on see olnud juba rohkem kui aasta. Arsti juures tehtud pilt näitas, et hamba kasvamine on takistatud ühe...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
4. okt 2012
Tere Annika! Tänud küsimuse eest. Suure tõenäosusega on hammas ikka ilusasti välja arenenud. Lisahammas eemaldatakse ning sellega tagatakse piisav ruum peetunud hamba suhulõikumiseks. Hamba suhulõikumiseks piisava ruumi tekitamine, ruumi säilitamine ning hamba nö suhulõikumise kiirendamine on ortodontide pärusmaa, seega oleks...
Inga küsis
13. sept 2012
Käisin hambaarsti juures, juure kanalid puhastati ja pandi plomm peale, õhtuks läks ige paiste ja hammas valutab ikka, kas on tark minna järgmisel päeval uuesti tagasi või läheb see ise üle. Olen lapseootel ja rohtusid ei tohi ju meeletutes kogustes...
...
Kristin Laugus hambaarst Kristin Laugus vastas
25. sept 2012
Tere Inga, kuna hammas valutab, ige on turses ja olete ka lapseootel, siis ohutuse mõttes soovitaksin pöörduda oma raviarsti poole. Parimate soovidega, dr. Kristin Mitt hambaarst Kliinik32 OÜ
Inga küsis
15. sept 2012
Tere! Mure järgmine, läksin hambavaluga arstile, kuna olen rase, siis hambast röntgen pilti teha ei saanud ja arst alustas juure raviga. Kui tuimestus kadus hakkas hammas veel enam valutama ja ige läks paiste, läksin järgm päev tagasi, hammas puuriti uuesti...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
20. sept 2012
Tegemist on ägeda juuretipu piirkonna põletikuga, mida põhjustavad hamba närvikambri süsteemi tunginud mikroobid. Juureraviprotseduuriga üritataksegi hamba sees haigustekitajate arvu vähendada. Kui haiguse põhjusi kontrollida, siis taanduvad tasapisi ka ägeda põletiku nähud. Ägedad haigusseisundid (ja ka näiteks röntgenkiirgus) võivad olla rohkem...
Olga küsis
9. sept 2012
Tere! Minu pojal (11) on purustatud esihamba juured. Mida saab teha? Ma tänan väga.
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
13. sept 2012
Tervist, kas üldse on miskit võimalik teha sõltub hambajuure murru iseloomust. Igal juhul tuleks pöörduda hambaarsti vastuvõtule nii kiiresti kui võimalik. Teatud juhtudel ei ole mõranenud juurtega hambaid võimalik ravida. Parimate soovidega, dr. Regina Kuningas
Anu küsis
21. aug 2012
Lapsena sain hambatrauma, mille tõttu esihammaste kõrval oleva ühe hamba luu hävines, teised hambad kõrval on terved. Üheksa aastat tagasi tehti igemeplastika operatsioon mille käigus paigaldati igeme sisse tehismaterjal, mis hammast suus hoiab. Öeldi, et selline variant püsib veel umbes...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
7. sept 2012
Raseduse ajal ei oleks soovitav implantaate siiski paigaldada. Samuti ei ole soovitatavad teised kirirgilised protseduurid, mida on võimalik edasi lükata.
Reelika küsis
30. aug 2012
Tere! Täna kukkus minu 1, 8 aastane poiss trepil, mille tulemusel 2 esimest ülemist hammast said sedavõrd viga, et sealt murdusid tükid ära (üsnagi suured). Kuidas oleks antud olukorras mõistlik käituda, kas oodata, kuni tulevad uued jäävhambad või ikkagi lasta...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
7. sept 2012
1, 8-aastase lapse eeshammaste ravi võib olla keerukas, sest selles vanuses ei pruugi tal jaguda piisavalt kannatlikkust. Hambad tuleks siiski kindlasti ravida ja uuesti üles ehitada, sest kahjustuse korral võivad need kiiremini laguneda ning see mõjutab omakorda jäävhammaste arengut ja...
Jaanika küsis
28. aug 2012
Nimelt teevad mulle muret 3-aastase poja hambad. Plommitud hambal tekkis umbes 10 kuud tagasi igemele punn hakkasime hambaarstil käima, hambaarst on seda hammast siis vahelduva eduga lahti hoidnud ja kinni pannud (mingi täidisega)ja aeg-ajalt on punn tagasi tulnud. See punn...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
29. aug 2012
Tere Jaanika! Tänud küsimuse eest. Kui olete märganud seost ravitud hammaste ning seejärel tekkivate nö punnidega vastavasse piirkonda igemetel, soovitan siiski küsida arstilt vastust, mis on tema meelest põhjuseks. Kindlasti ei saa olla vastuseks, et külmetus põhjustab parandatud hammaste juures...
Kelly küsis
30. apr 2012
Tere! Selline küsimus, et lapsel tõmmati ilma minult küsimata piimahammas välja. Tegu oli purihambaga. Kui esimesest hambast lugema hakata, siis viies hammas ülevalt. Laps on 8a vana. Mis nüüd saab? See ju tõmmati liiga vara välja. Kas laps vajab nüüd...
...
Kirsten Nigul ortodont Kirsten Nigul vastas
7. mai 2012
Hammaste vahetumine on väga individuaalne, mõnikord on 9-aastasel lapsel juba kõik jäävhambad lõikunud. Ülemine 5-s piimahammas vajab eemaldamist, kui temas on ravimatu auk, kui jäävhammas on juba lõikumas või juhul, kui jäävhamba alge puudub. Kohahoidja vajaduse saab otsustada peale olukorraga...
Kati küsis
9. apr 2012
Mure järgmine! Nimelt 6 aastasel poisil loksuvad alumised esihambad - üks rohkem, teine väga minimaalselt, aga nende hammaste tagant on juba lõikunud jäävhambad. Mida sellisel juhul teha? Kas oodata, või minna arstile, kus piimahambad ilmselt eemaldatakse?
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
11. apr 2012
Tervist, usun, et kui hambad juba loksuvad siis tulevad nad varsti ise ära. Las laps ise loksutab neid rohkem, et protsessi kiirendada. Kui mõne kuuga ei ole asi muutunud, minge hambaarsti juurde olukorda näitama.
Eva küsis
30. märts 2012
Laps on 6aastane ja tal on vahetunud üks alumine hammas ilma suuremate probleemideta. Nädal tagasi tõusis tal palavik ja ma panin tähele, et ülahammaste kohal on igemed punased ja kuidagi suurenenud. Arvasin, et tegemist on uute hammaste tulekuga. Nüüd, nädal...
...
Triin Kunsing hambaarst Triin Kunsing vastas
10. apr 2012
Tere Eva! Kui jäävhammas suhu lõikudes ei lükka eest ära piimahammast, siis tuleks piimahammas lasta hambaarstil eemaldada. Jäävhammaste lõikumisega võib vahel kaasneda palavik, kuid nohu ja köha viitavad siiski mõnele muule haigusele. Kõike head soovides, Triin Kunsing
Egne küsis
2. apr 2012
TERE! Olen mures oma aasta ja kaheksa kuuse lapse hammaste pärast. Pool aastat tagasi kukkus ta suuga kõvasti vastu lauda, nii et kaks ülemist esihammast (suur hammas ja selle kõrval) purunesid. Alles on jäänud hammastest väikesed kontsud, mis on ka...
...
Timo Paberit hambaarst Timo Paberit vastas
9. apr 2012
Nendele küsimustele on konkreetset vastust väga raske anda. Loodetavasti ei ole jäävhammaste alged kahjustatud, kuid ma ei saa seda ka kindlalt väita. Seda näitab aeg. Sellises vanuses ei ole kerge läbi viia (röntgen)diagnostikat ja ega sellest ei oleks ka palju...
Kristin küsis
27. märts 2012
Tere, minu poeg on 7-aastane ning hetkel on tal neli piimahammast ära tulnud, viies logiseb (üleval üks esihammastest). Ülemises reas teine esihammas tuli juba 5. detsembril (2011) ära, kuid paraku pole siiani veel midagi asemel kasvanud, ega paista ka veel...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
2. apr 2012
Tere! Tänud küsimuse eest. Kui piimahammas eemaldatakse liiga vara, on tõesti võimalik, et jäävhamba suhulõikumine võib võtta pikemalt aega. Murele vastuse leidmiseks soovitan raviarstil teha lapsele panoraamröntgen, sealt on võimalik hinnata jäävhammaste algete olemasolu ja distantsi suhulõikumiseni. Tervitustega!
Margit küsis
13. märts 2012
Tere Üsna hiljuti on küsitud nõu sarnasel teemal - 4 ja poole aastase lapse hamba liikumine, kuid minu lapsel on paraku sel põhjusel kaks alalõua esihammast ära tulnud ja seega küsiks nõu, millele peaks edaspidi tähelepanu pöörama? Aasta alguses mainis...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
15. märts 2012
Tundub, et tegemist on normaalse hammaste vahetumisega nii, et hambaarsti külastamiseks küll põhjust pole. Igemest piilub tõenäoselt jäävlõikehamba serv. See, et hammaste suhulõikumise aeg varieerub keskmisest paar-kolm aastat, tuleb ikka ette. Ka minu lastel lõikusid alumised lõikehambad viiendaks eluaastakst suhu.
Kaidi küsis
10. märts 2012
Tere! Kas hambaravi tuimestussüst (ei mõtle siin hamba eemaldamise süsti, vaid puurimise ajaks tehtavat) vähendab antibeebipillide (Yaz) toimet? Ette tänades, Kaidi
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
13. märts 2012
Tere Kaidi, Hambaravis kasutatavatel tuimestuslahustel ei ole teadaolevalt antibeebipillide Yaz toimet vähendavat omadust. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Hannela küsis
6. märts 2012
Tere! Tean, et kõik hambaarstid ei võta vastu 4-kuuseid lapsi, millise hambaarsti juurde Tallinnas oleks võimalik pöörduda? Lapsel on igemetel valged laigud, pole soor, perearst ei oska öelda, mis see olla võiks. Üks arst arvas, et võib olla Bohni sõlmekesed....
...
Terje Altosaar suuhügienist Terje Altosaar vastas
8. märts 2012
Tere Pöörduge oma hambaarsi poole ja kliinilise kontrolli tulemustest lähtuvalt saab alustada ka vastava raviga. Kõik hambaravid, kellel on leping Haigekassaga, teostavad ka laste hambaravi. Saab siit tutvuda: http: //www. haigekassa.ee/kindlustatule/lep_partnerid Jõudu Terje Altosaar
Monika küsis
4. märts 2012
Tere! 4-aastane tütar sai võimlemistunnis löögi teise lapse peaga vastu esihambaid. Ülemised igemed olid verevalumitega (lillad) ja 2 ülemist lõikehammast loksusid. Kõik ütlevad, et pole hullu - piimahambad! Hambaarstile käisime näitamas, tema ütles, et võivad minna halliks või varem vahetuma...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
6. märts 2012
Traumas kannatada saanud hammaste kinnitumine võib võtta mitu kuud. Tugeva löögi tagajärjel saab tõenäoselt kannatada hammaste verevarustus, mille tagajärjel nende hambasäsi sureb ning veresoolade laguproduktid värvivad hambad tumedaks. Kui hambad saastuvad, siis võib juuretipupiirkonda tekkida mädane põletik. Esihammaste juurte kaudu...
Cornelia küsis
28. veebr 2012
Tere, Kindlasti on selline küsimus olnud kunagi, kuid ei leia sobivat vastust... ehk ei otsinud korralikult. Nimelt soovin teada, kas süstitav tuimestus on ohtlik või kahjulik veel sündimata lapsele? Sain hambaarsti aja nädal enne sünnitustähtaega, kas siis arstile...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
1. märts 2012
Tere! Kindlasti ei ole selle küsimuse taas päevakorda toomine tulutu ning ilmselt on sellest kasu ka teistele (tulevastele) emadele. Põhireeglid, mida peaks arvestama hambaravis kasutatavate süstelahuste kohta rasedatel ja imetavatel emadel, on järgmised: 1) Raseduse esimesel trimestril ei soovitata kasutada...
Maria küsis
10. veebr 2012
Mis teha kui alt viimane tarkusehammas on põletikus ja ei ole lõpuni välja kasvanud? Mul on raseduse 18. nädal
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
14. veebr 2012
Tegemist on tarkusehamba krooniümbrise kroonilise ägenenud põletikuga. Mõistlik oleks kaarele mittemahtuv rudimentaarne tarkusehammas eemaldada. Optimaalse ajahetke leidmine võib olla veidi keeruline, kuid rasedus iseenestest pole takistuseks.
Kairit küsis
9. veebr 2012
Mida tähendab Hammastumise sündroom? Loen e-tervisest, et minu 8 kuusele lapsele on arst pannud sellise diagnoosi, kuid mina sain sellest alles nüüd teada. Kas peaksin muretsema?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
13. veebr 2012
Tere Kairit, Hammastumise sündroomi diagnoosi kasutatakse, kui (lapsel) esineb hammaste lõikumise ajal vaevusi nagu kergesti ärrituvus, söögiisu langus, suurenenud süljevool, tursunud igemed, unehäired, palavik jms. Hammaste lõikumise ehk hammastumise ajal on taolised sümptomid tavapärased ja muretsemiseks ei ole põhjust. Heade...
Anneli küsis
2. veebr 2012
Tere Mu tütrel (just 3-ks saamas) juhtus õnnetus ja lõi suu vastu lauda ära. Selle tulemusena tuli alumine piimahammas ära. Hammas pooleks ei läinud. Tuli koos juurega igeme seest välja. Mida edasi teha, et lapsel valehambumust ei tekiks? Kas jäävhammas...
...
Regina Kuningas-Ott hambaarst Regina Kuningas-Ott vastas
6. veebr 2012
Tervist, Hetkel on ta liiga väike, et midagi teha. Kindlasti tasuks olukorda jälgida, ja kuskil 4-5 aastaselt ortodondi juurest konsultatsioonist läbi käia, et hambumust hinnata. Esihamba kaotusega võib kaasneda hammaste keskjoone nihkumine. Kas see laps vajab mingisugust ortodontilist ravi, et...
Ave küsis
17. jaan 2012
Tere, Küsiksin seda , et minu laps sai äsja 2 aastaseks, aga meil on siia maani puudu ülevalt 4 lõikehammas, nüüd on tulemas silmhambad juba ja mina ei näe küll ruumi sealt puuduolevale lõikehambale. Kas peaksin veel kannatama ja ootama...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
31. jaan 2012
Tere! Kindluse mõttes võite külastada laste hammaste raviga tegelevat hambaarsti, kes lapse üle vaatab ja annab täpsemalt teada, kas muretsemiseks on põhjust või mitte. Edu!
D küsis
13. jaan 2012
Tere 7-kuusel lapsel diagnoositi mustkarvaskeel e keelenäsade hüpertroofia. Kas see on sama mis leukoplaakia ja mida peaks edasi tegema? Kuidas oleks võimalik põhjus välja selgitada? Probleem tekkis juba 1. elukuul. Algselt oli keelel valge katt, mistõttu kahtlustati soori ja määrati...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
24. jaan 2012
Tere! Mustkarvaskeel võib küll patsienti ehmatada, kuid on iseenesest ohutu. Tegemist on keelel paiknevate maitsenäsade pikenemisega, mis võivad antud juhul olla lapsel pigmenteerunud lisatoidu saamise tagajärjel ning sellisel juhul annab see keele vastavale osale kollaka, pruunika või musta varjundi. Nii...
Jaana küsis
12. jaan 2012
Tere! Minu peagi 4-aastaseks saav poeg kukkus lasteaias liumäel nii, et igemest tuli natuke verd. Laps ütleb, et hambapesu ajal on valus ning nüüd avastasin, et üleval kaks esimest hammast loksuvad natuke. Kas loksumine ja valu on tingitud põrutusest ja...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
17. jaan 2012
Tere Jaana, Tõenäoliselt jääb loksumine ise mõne aja pärast pidama. Jälgima peaks hammaste värvimuutust - kui hambad aja jooksul tumedamaks muutuvad, näitab see, et hambanärvist ja veresoontest koosnev pulbikude on trauma tagajärjel kärbunud ja hammas vajab juureravi. Jäävhambaid antud põrutus...
Rena küsis
4. dets 2011
Olen väga mures. Minu poeg saab detsembris 2 aastaseks ja suus 9 hammast. Esimene hammas tuli aastaselt ja viimane sel kevadel. Juba pool aastat möödas aga juurde hambad ei tule. Ja pole märkigi. Igemed pidevalt hõõrub ja ila ka jookseb....
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
6. dets 2011
Tere! Kui esimene hammas tuli aasta vanuselt, siis iseenesest ei ole muretsemiseks väga põhjust. Seda enam, et mainite, et igemed on paksenenud, mis viitab tegelikult sellele, et hambad on igeme all ilusasti olemas. 2-aastasel lapsel ei kujuta väga ette, et...
Janne-Ly küsis
1. dets 2011
Tere, 4, 5 aastasel pojal on purihambas auk. Ta kardab kohutavalt ja paaniliselt hambaarsti. Oleme selle hambaga käinud nüüd juba 3 korda hambaarsti juures. Esimesel korral saime panna koos süstiga talle rohu, kolm päeva peale seda kaebas, et hammas valutab...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
2. dets 2011
Nii väike laps pole lihtsalt veel kooperatiivne, mistõttu pole ükski hambaarst sellise patsiendi üle õnnelik. Sellist ravimit, mis nii väikse lapse hambaarstiga koostöövõimeliseks muudab, tohivad Eestis kasutada ainult anestesioloogid. Tihti on nii noore patsiendi puhul adekvaatsed hambaraviprotseduurid võimalikud ainult üldnarkoosis...
Jaanika küsis
26. nov 2011
Mu poeg on 2, 5 aastane, käime hambaarsti juures ja oleme saanud kaks plommi, kuid ühe hamba juurde tekkis mädapunn, arst andis nõu et katki teha, mõned päevad hiljem tuli ka plomm ära. Arsti juures sai korra näitamas käidud, tegi...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
1. dets 2011
Tegemist on piimahamba juure tipupiirkonna kroonilise mädase põletikuga. Kuna piimahamba juureravi on komplitseeritud selle all lõualuus asuva jäävhamba alge tõttu, siis on üsna tavaline, et selline põletikus hammas eemaldatakse. Selline mädane põletik kujutab organismi vastupanuvõime langedes ohtu nii üldtervisele, kui...
Raili küsis
29. nov 2011
Tere! Mure on selline, et käisin oma 7 aastase lapsega hambaarstil, kuigi tal enam peale kirurgi juures käimist pole hammas 2 nädalat valutanud, pani hambaarst talle igaks juhuks hamba auku mürki, ise veel lapse vanust küsides ja õele öeldes, et...
...
Kristo Ivanov hambaravi eriarst Kristo Ivanov vastas
29. nov 2011
Tere! Ärge laske end hirmutada sõnast mürk - see on hambaarstide seas kasutusel olev käibefraas ravimi kohta, mis suretab hambanärvi. Kindlasti on Teie raviarst piisavalt pädev hindamaks vastava ravimpreparaadi kasutamist lapspatsiendil. Inimese üldtervisele vastav ravim ei oma kahjulikku toimet. Kõik...
Merit küsis
13. nov 2011
Tere. Meie 3 aastasel tütrel on taga alumises kõige viimases hambas auk. Tegelikult algselt oli mõlemal pool alumistes viimastes hammastes augud. Ühe saime korda. Aga ühel visiidil sai ta palju haiget ja teisel tuli teda vägisi kinni hoida. Nii saime...
...
Marek Vink hambaarst Marek Vink vastas
22. nov 2011
Üldnarkoosis on meditsiinilistel näidustustel võimalik hambaravi teostada Lastehaiglas. Kui juba narkoosi pannakse, siis tehakse kõik korda, mis vajalik. Üldnarkoos kätkeb endas ohtusid ning alati tasub kaaluda võimaliku kasu ja kahju vahekorda.
Mia küsis
8. nov 2011
Tere, Avastasin täna detsembri alguses viieseks saava poja suust jäävhamba (esimene piimahamams lõikus samuti varakult - 3, 5kuuselt). Jäävhammas on lõikunud alla keskmiste piimahammaste taha, st ühtegi piimahammast veel suust ära pole tulnud. Hambast on juba ligi veerand väljas (samas...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. nov 2011
Tere Mia, Et jäävhammas saaks sirgelt ritta lõikuda, on mõistlik piimahammas eest ära võtta. Tegu ei ole kiiret erakorralist tegutsemist vajava olukorraga, aga visiidiaja oma hambaarsti juurde võiks ära broneerida. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Kai küsis
2. nov 2011
Tere dr. Pallase, Käisime oma poole aastase lapsega kirurgi juures kuna muret tegi huulekida! Selguski vastuvõtul, et see tuleb eemaldada!Lasime huulekida eemaldada!Arst tegi väikse sisselõike. Nüüdseks olen väga palju kuulnud, et seda ei tohiks nii vara lasta eemaldada kuna see...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
7. nov 2011
Tere Kai, Kui olete lapsega juba käinud huulekida lõikamas, siis on ebamugavused selleks korraks ilmselt möödas. Huulekida lõikus võib edaspidi vajalikuks osutuda, kui jäävhambad lõikuvad nii, et esihammaste vahele jääb vahe ja ortodontilise (breket)ravi käigus ei ole seda vahet võimalik...
Kertu küsis
3. nov 2011
Tere. Olen 27 nädalat rase, kaks päeva tagasi hakkas valutama hammas, mis on saanud 6 kuud korralikku juureravi. Plomm mis hambale pandi lagunes nii öelda ära. Nüüd on jälle põletik all ja valu mis hetkel on, on lausa meeletu. Hammas...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
7. nov 2011
Tere Kertu, Küsimusest jääb kahjuks palju selgusetuks, aga püüan olukorda aimata. Kui hiljuti juureravi saanud hambal täidis ära lagunes, oli tegu tõenäoliselt ajutise täidisega ja selle hamba ravi oli pooleli jäänud. Kui täitmata juurekanalitega hambalt tuleb täidis ära ja juurekanalid...
Kai küsis
18. okt 2011
Tere! Kas suukirurgia tuimestus võib olla raseduse ajal lootele ohtlik?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
25. okt 2011
Tere Kai, Meditsiinis kehtib reegel, et protseduure tehakse, kui nendest saadav kasu ületab riskid. Antud juhul peaksin tuimestusest ohtlikumaks hammaste ravimata jätmist ning valu või hirmu tõttu organismi enda tekitatud stressihormoone. Pigem soovitan tuimestuse abil hambad rahulikult lapse tuleku ajaks...
Margit küsis
12. okt 2011
Tere! Minu tütar on hetkel 1a 2k 3ndl ning hetkeseisuga suus alles 4 hammast. Kas see on normaalne, et nii vähe? Ja samas teeb muret ülemiste hammaste asetsus - kas see on ka normaalne, et ülemised hambad on viltu. Üks...
...
Triin Kunsing hambaarst Triin Kunsing vastas
24. okt 2011
Tere, Hammaste lõikumise aeg ja kiirus võib olla väga erinev. Mõnedel lastel tulevadki hambad suhu väga hilja ja kõik on hästi. Vahel võib olla hilise hammaste lõikumise põhjuseks ka D-vitamiini puudusest tingitud rahhiit. Rahhiitilisi muutusi on võimalik diagnoosida lapse labakäest...