Vastab spetsialist

Leidsin 385 vastust (näitan esimesed 50)
Mart küsis
17. jaan 2011
Mis vahe on plommil ja kompsiit täidisel? Kas on võimalik hammas nii ülesehitada et plommi ei paistaks ? Tänan
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
28. sept 2012
Tere Mart, Komposiit ongi täidismaterjal ehk plomm. Teisisõnu ongi tänapäeval enimkasutatud nn. plommimaterjal valguskõvastuv komposiittäidis. Sõltuvalt hamba värvitoonist on võimalik hammas üles ehitada nii, et täidist näeb ainult hambaarst. Kui hammas on ulatuslikult lagunenud, võib parem lahendus olla hamba kroonimine....
Liina küsis
26. apr 2009
Kas eestis on võimalik üldnarkoos, kui näiteks parandatakse mitut hammast korraga. Hind pole oluline aga üks hullemaid asju on just enne tuimestust tehtav urgitsemine. Kas ei saaks nii, et ütlen mis vaja parandada ja siis narkoosi alla, ja kui kõik...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
21. aug 2012
Tere Liina, Narkoosis on tõepoolest võimalik parandada ka mitut hammast korraga. Küll aga diagnoosib hambahaigusi ja otsustab ravivajaduse üle ikkagi hambaarst, kes on eriala omandamiseks õppinud pikki aastaid. Naerugaasi minu teada Eestis üheski hambaravis ei kasutata. Narkoosis hammaste ravi toimub...
Janne küsis
18. apr 2012
Tere! Lugesin siin hambaarstifoobia kohta. Ise ei ole käinud ka 8 aastat ja hakkas hammas valutama, kaks nädalat sõin valuvaigisteid, ja siis kui enam ei mõjunud läksin esmaabisse, kus tehti, mitte valutava hamba juurde süst vaid kuskile taha tarkusehammaste juurde?,...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
26. apr 2012
Tere Janne, Enne hambaarsti vastuvõtule minekut võite soovi korral võtta ka valuvaigistit. Praeguseks peaks äge põletik olema taandunud ning ka tuimestuse mõjumisega ei tohiks olla muresid. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Kelli küsis
1. apr 2012
Tere! Millest võib olla tingitud plaatjate kildude eemaldumine hammastelt?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
9. apr 2012
Tere Kelli, Killud võivad eemalduda hammastelt, täidistelt erinevatel põhjustel - tulenevalt mälumisjõududest, struktuurilistest iseärasustest jms. Täpsema vastuse oskab anda teid üle vaadanud hambaarst. Heade soovidega, Reet Pallase
Martin küsis
3. apr 2012
Tere! Mul on sihuke probleem, et ülemine purihammas hakkas üle kuu tagasi väga kõvasti valutama, mille peale sõin ma päevas mitmeid valuvaigisteid, kuid kasu oli neist vähe. Nii saigi kaks nädalat tööd tehtud ja ühtäkki valu kadus. Kuid nädal hiljem...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
9. apr 2012
Tere Martin, Teie ülemisel purihambal on juureümbruse põletik, mida põhjustavad suure tõenäosusega juurekanalis elavad mikroobid. Sellest põletikust vabanemiseks on vajalik puhastada juurekanalid või eemaldada põletikku põhjustav hammas. Seega soovitan pöörduda hambaarsti vastuvõtule. Ägeda põletiku raviks võib lisaks vajalik olla ka...
Monika küsis
23. märts 2012
Tere, ma ei leidnud vastust oma küsimusele niisiis proovin siin. Lapsepõlves murdsin ühe oma esihamba, see küll parandati kuid läks aja jooksul tumedaks. 5 Aastat tagasi läksin uuesti arsti juurde ja sain kahele esihambale kroonid. Kas on võimalik, et nendega...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
28. märts 2012
Tere Monika, Hamba tumenemine peale traumat viitab hambanärvi kärbumisele. Et hammas on elutu, ei tähenda kahjuks aga, et see valu ei saa põhjustada. Elutul hambal saab olla juuretippu ümbritsevate kudede põletik, mida põhjustavad juurekanalis, juures olevasse mõras või igemetaskus elavad...
Kristi küsis
6. märts 2012
Tere taas, tänan Dr Reet Pallase Teid vastuse eest. Täna lasin kohalikul hambaarstil vaadata, koputas ja uuris, ning ütles et see ei ole ikka hambast, et siis oleks kuidagi hambad ise ka hellad, aga minul pole. Küsiksin veel juurde, et...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
13. märts 2012
Tere Kristi, Kui peetunud tarkusehammastel puudub kontakt suuõõnega, st tarkusehambad on täielikult kaetud igeme ja/või luuga, ei pruugi nad ühtki kaebust põhjustada ning nende eemaldamine ei ole sellisel puhul alati vajalik. Kliinik 32-s on 1 h narkoosi hind 400 Eurot...
Kaidi küsis
10. märts 2012
Tere! Kas hambaravi tuimestussüst (ei mõtle siin hamba eemaldamise süsti, vaid puurimise ajaks tehtavat) vähendab antibeebipillide (Yaz) toimet? Ette tänades, Kaidi
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
13. märts 2012
Tere Kaidi, Hambaravis kasutatavatel tuimestuslahustel ei ole teadaolevalt antibeebipillide Yaz toimet vähendavat omadust. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Krista küsis
5. märts 2012
Täna hommikul katsusin keelega paremal poole ülemise, kõige viimase hamba kõrval igemet, millel oli punn, katsusin näpuga, näperdasin ja siis läks katki järsku, verd tuli. Väga valus ei ole, aga natukene siuke kipitav tunne, natukene nagu oleks pisike tuimests ka...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
6. märts 2012
Tere, Kirja teel ei ole kahjuks antud küsimusele võimalik vastata. Ei saa välistada, et tegu on hamba juuretipu põletikuga, ei saa aga ka välistada, et tegu on lihtsalt väikese haavandiga, milliseid vahel limaskestale võib tekkida ja mis nädalaga ise ära...
Kristi küsis
5. märts 2012
Tere, minu mure selline. Kuna kõik tarkusehambad on viltu ja ise välja ei tule, on vaja need arvatavasti kirurgiliselt eemaldada. Oskate öelda, kas kõik 4 korraga ja üldnarkoosis ka tehakse? Sellisel juhul, kas Tartus tehakse? Kas see operatsioon tuleb ise...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
6. märts 2012
Tere Kristi, Tarkusehambaid saab eemaldada ka kõik 4 korraga ja ka üldnarkoosis. Tallinnas tehakse seda protseduuri narkoosis Näo-lõualuukirurgia Keskuses ja Kliinik 32-s. Protseduuri eest tuleb ise maksta. Kaelal valuliku koha kohta on kirja teel kahjuks raske kommentaare anda. Alumine tarkusehammas...
Marika küsis
26. veebr 2012
Tahaksin teada, kas Eestis kuskil hambaarstikabinetis laserpuuriga ka töötatakse, ma ei môtle, kohta, kus ta on küll olemas, kuid igapäevaselt ei kasutata, kuna hooldus ja osad on kallid ja milleks, kui kaivinkonega ka saab, mis-sest, et on valus ja ebameeldiv....
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
5. märts 2012
Tere, Eestis on hambaravikabinette, kus on võimalik töötada ka laserpuuriga. Kuna laserpuuriga on hamba puhastamise aeg mitmeid kordi pikem kui tavapuuriga ja puurimisega kaasneb spetsiifiline ebamugav heli, ei ole see ravimeetod laialdast kasutust leidnud. Lumineeride valmistamiseks soovitan võtta ravi planeerimiseks...
Kätlyn küsis
28. veebr 2012
Tere! Minu mure seisneb selles, et mul on tarkusehammas katki, tükid on väljas ja mõned päevad tagasi hakkas ta valutama, nüüd lõi igeme paiste ja samamoodi on valus. Aga ma hetkel imetan. Et mis ma tegema peaks? Kas mul tõmmatakse...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
5. märts 2012
Tere, Kui tarkusehammas on katikne ja põletikuline, on mõistlik see edasiste tüsistuste vältimiseks eemaldada. Imetamine ei ole hetkel vastunäidustuseks. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Marleen küsis
18. nov 2011
Ma olen 12a . Mul on küsimus. Minul on üleval 14 hammast aga tagant teine hammas valutab, siis kui ma hambad tugevalt kokku surun, aga muidu ei valuta. Miks mul hammas valutab, ja kas see on hull asi ?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
5. märts 2012
Tere Marleen, Valu, mis tekib hammaste kokku surumisel, võib viidata juurepõletikule või hammast ümbritsevate kudede põletikule. Abi leiad kindlasti hambaarsti juurest, kus vajadusel tehakse kontrolliks väike röntgenpilt. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Triinu küsis
17. veebr 2012
Tere! Pöördun oma murega esialgu Teie poole. Nimelt teeb juba teist päeva valu alumine hambaige, just see nö. kinniti, mis on huule/lõua ja hammaste vahel. On märgata ka alumiste hammaste all igeme põletikulist punetust. Kas tegu või olla põletikuga, või...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
21. veebr 2012
Tere Triinu, Kui ige haiget teeb ja punetav on, oleks hea pöörduda hambaarsti visiidile. Eristada, kas tegu on hamba vahele jäänud toidust tingitud igemepõletikuga või hamba juuretippude ümbruse põletikuga ilma suhu vaatamata ei õnnestu. Heade soovidega, Reet Pallase Hambaarst Kliinik...
Kairit küsis
9. veebr 2012
Mida tähendab Hammastumise sündroom? Loen e-tervisest, et minu 8 kuusele lapsele on arst pannud sellise diagnoosi, kuid mina sain sellest alles nüüd teada. Kas peaksin muretsema?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
13. veebr 2012
Tere Kairit, Hammastumise sündroomi diagnoosi kasutatakse, kui (lapsel) esineb hammaste lõikumise ajal vaevusi nagu kergesti ärrituvus, söögiisu langus, suurenenud süljevool, tursunud igemed, unehäired, palavik jms. Hammaste lõikumise ehk hammastumise ajal on taolised sümptomid tavapärased ja muretsemiseks ei ole põhjust. Heade...
Jaana küsis
12. jaan 2012
Tere! Minu peagi 4-aastaseks saav poeg kukkus lasteaias liumäel nii, et igemest tuli natuke verd. Laps ütleb, et hambapesu ajal on valus ning nüüd avastasin, et üleval kaks esimest hammast loksuvad natuke. Kas loksumine ja valu on tingitud põrutusest ja...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
17. jaan 2012
Tere Jaana, Tõenäoliselt jääb loksumine ise mõne aja pärast pidama. Jälgima peaks hammaste värvimuutust - kui hambad aja jooksul tumedamaks muutuvad, näitab see, et hambanärvist ja veresoontest koosnev pulbikude on trauma tagajärjel kärbunud ja hammas vajab juureravi. Jäävhambaid antud põrutus...
Anett küsis
20. dets 2011
Tere! mul on mure, et mul üks hammas on niii valus, et isegi õrnalt puudutades on seda tunda. Kuid kevadel (aprillis) käisin hambaarsti juures ja tehti kõik hambad korda. Kas see valu võib olla tingitud külmast (mõtlen, et väljas külmaga...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
27. dets 2011
Tere Anett, Hamba tundlikkuse põhjuse välja selgitamiseks ja raviks soovitan kindlasti pöörduda hambaarsti vastuvõtule. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Mari küsis
14. dets 2011
Umbes aprill 2011 pöördusin hambaarstile, tehti juureravi juba varemalt ravitud 8-ndale hambale. Eelnev ravi oli tehtud aastaid tagasi kellegi teise hambaarsti poolt. Mõne aja möödudes hakkas mul siiski see hammas valutama ja pöördusin arstile tagasi. Arst ütles, et uuesti ta...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
19. dets 2011
Tere Mari, Mõistan, et olete oma tarkusehambaga pikalt hädas olnud. Usun, et peale hamba eemaldamist on mured möödumas. Küsimuste korral soovitan pöörduda oma hambaarsti poole. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Merike küsis
15. nov 2011
Tere, sooviks teada mis aineid sisaldab hamba tuimestus? Küsin seetõttu, et alati kui mulle süsti tehakse, on mul peale seda halb olla. Juba seal toolis hakkab kergelt halb, ajab higistama, süda klopib ja on nõrkus, mis kestab kuskil päeva ja...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
21. nov 2011
Tere Merike, Tänapäeval hambaravis kasutatavad tuimestuslahused sisaldavad toimeainena enamasti artikaiini. Lisaainena sisaldavad tuimestuslahused tavaliselt epinefriini, mille veresooni aehendav toime aitab tuimestuslahusel püsida lokaalselt ehk nn. operatsioonipiirkonnas, samuti vähendab see kirurgiliste protseduuride korral veritsust. Abiainetena kasutatakse näiteks naatriumsulfitit, vesinikkloriidhapet ja naatriumhüdroksiidi....
Anton küsis
16. nov 2011
Tere, Minu ema soovib teada, et kas Teil on sellist võimalust, kus inimene pannakse magama ja tema hambad ravitakse selle ajaperioodil ära? Tal on kusagil 8 või rohkem hammast üsna katki ja vajavad väljatõmbamist ning ehk äkki on seal ka...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
21. nov 2011
Tere Anton, Kliinik 32-s on olemas ka võimalus narkoosis hammaste eemaldamiseks ja raviks. Üks tund narkoosi maksab 400 Eurot, millele lisandub hambaraviprotseduuride hind. Ravi planeerimiseks on vajalik eelnev konsultatsioon, mille käigus selgitame välja hammaste olukorra, ravivõimalused ning ravi maksumuse. Hammaste...
Birgit küsis
11. nov 2011
Tere! Eelmisest teisipäevast saati hakkas tunda andma jälle minu alumine parempoolne tarkusehammas. Sinnamaani oli tarkusehammas täielikult lõikunud ja tal oli vaja vaid veel ülespoole ronida ja kõik oleks olnud ok. Hammas on tulnud kokku juba 5 aastat ja olen 23...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
18. nov 2011
Tere Birgit, Tihti tuleb ette, et alumise tarkusehamba eemaldamise järgselt tekib paistetus ja suuavamistakistus. Paistetus on tavapäraselt suurim 2. -3. päeval pärast hamba eemaldamist ja möödub umbes nädalaga. Suuavamistakistus möödub samuti nädala-paariga. Hamba eemaldamisest tekkinud haav paraneb läbi verehüübe, millesse...
K. küsis
9. nov 2011
Mida täpsemalt tähendab lõualuu kahanemine? Mis piirini lõualuu kahaneb? Minul näiteks eemaldati kaks alumist purihammast. Ümberringi on hambad olemas. Kui ma neid hambaid implantaadiga ei asenda, kas siis luu kahaneb? Mis aja jooksul? Kas ka tagumiste hammaste korral avaldab see...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. nov 2011
Tere, Luuline hammasjätke, millele ei lange otsest koormust läbi hamba ehk kust hammas on eemaldatud, kahaneb tõesti aja jooksul hammasjätke ristimõõtmes kui ka vertikaalmõõtmes. Kahanemise ehk atrofeerumise aeg ja ulatus on individuaalsed, aga umbes poole aastaga on olulised muutused juba...
Mia küsis
8. nov 2011
Tere, Avastasin täna detsembri alguses viieseks saava poja suust jäävhamba (esimene piimahamams lõikus samuti varakult - 3, 5kuuselt). Jäävhammas on lõikunud alla keskmiste piimahammaste taha, st ühtegi piimahammast veel suust ära pole tulnud. Hambast on juba ligi veerand väljas (samas...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. nov 2011
Tere Mia, Et jäävhammas saaks sirgelt ritta lõikuda, on mõistlik piimahammas eest ära võtta. Tegu ei ole kiiret erakorralist tegutsemist vajava olukorraga, aga visiidiaja oma hambaarsti juurde võiks ära broneerida. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Kai küsis
2. nov 2011
Tere dr. Pallase, Käisime oma poole aastase lapsega kirurgi juures kuna muret tegi huulekida! Selguski vastuvõtul, et see tuleb eemaldada!Lasime huulekida eemaldada!Arst tegi väikse sisselõike. Nüüdseks olen väga palju kuulnud, et seda ei tohiks nii vara lasta eemaldada kuna see...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
7. nov 2011
Tere Kai, Kui olete lapsega juba käinud huulekida lõikamas, siis on ebamugavused selleks korraks ilmselt möödas. Huulekida lõikus võib edaspidi vajalikuks osutuda, kui jäävhambad lõikuvad nii, et esihammaste vahele jääb vahe ja ortodontilise (breket)ravi käigus ei ole seda vahet võimalik...
Kertu küsis
3. nov 2011
Tere. Olen 27 nädalat rase, kaks päeva tagasi hakkas valutama hammas, mis on saanud 6 kuud korralikku juureravi. Plomm mis hambale pandi lagunes nii öelda ära. Nüüd on jälle põletik all ja valu mis hetkel on, on lausa meeletu. Hammas...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
7. nov 2011
Tere Kertu, Küsimusest jääb kahjuks palju selgusetuks, aga püüan olukorda aimata. Kui hiljuti juureravi saanud hambal täidis ära lagunes, oli tegu tõenäoliselt ajutise täidisega ja selle hamba ravi oli pooleli jäänud. Kui täitmata juurekanalitega hambalt tuleb täidis ära ja juurekanalid...
Margus küsis
24. okt 2011
Olen 22 aastat vana ja mul on väga kehvad hambad. Mul oli kõik enamvähem kontrolli all, aga sõjavägi rikkus mu hambad ära. Too tasuta hambaarst ei saanud minuga midagi peale hakata, sest kaasasündinud hambaravi kartus on niivõrd äkiline. Arvan, et...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
3. nov 2011
Tere Margus, Tänapäevane hambaravi juhindub valutu ravi põhimõtetest - ka tuimestussüst saab eelnevalt tuimestusgeeli kasutades põhjustada vähem ebamugavusi. Ja kui valu ei pea kartma, siis ju polegi, mille pärast muretseda! Narkoosi nagu ka kõigi muude meditsiiniliste protseduuride puhul kehtib reegel,...
Kaire küsis
3. okt 2011
Tere, mul esihammastele oli aasta alguses kogunenud palju hambakivi, mis eemaldati. Hambakivi põhjustas, et 2 eesmist alumist hammast ümbritsev ige taandus oluliselt. Hambaarsti külastamisele järgnenud ravi tulemusena sai 1 hammast ümbrus korda, teine on endiselt paljas (iget pole peal, värvus...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
25. okt 2011
Tere Kaire, Hambakivi eemaldamiseks on kindlasti oluline minna hambaarsti vastuvõtule - koduste vahenditega see ei õnnestu. Hambakivi tekib pehmest mikroobiderikkast hambakatust, mis sülje mineraalide mõjul muutub kõvaks hambakiviks. Hambakivi pind on kare ja omakorda hea pinnas mikroobidele kinnitumiseks. Hambakivile ladestuvad...
Anneli küsis
9. okt 2011
Tahaksin valgendada hambaid kodus Crest 3D Advanced Vivid plaastritega, aga siin lugedes ei saanud ma vastust küsimusele: Kui kahjulik on see ikkagi hammastele pikas perspektiivis?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
25. okt 2011
Tere Anneli, USAs müüakse antud valgendusvahendit tavalises toidupoes ega peeta hammastele väga kahjulikuks. Toimeaineks on samuti nagu hambaravikabinetis kasutatavate valgendusgeelide puhul vesinikperoksiid. Peale valgendust võivad hambad olla hellad, samuti võib geeli sattumisel igemele tekkida igemekahjustus, mis paraneb mõne päevaga. Küll...
Kai küsis
18. okt 2011
Tere! Kas suukirurgia tuimestus võib olla raseduse ajal lootele ohtlik?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
25. okt 2011
Tere Kai, Meditsiinis kehtib reegel, et protseduure tehakse, kui nendest saadav kasu ületab riskid. Antud juhul peaksin tuimestusest ohtlikumaks hammaste ravimata jätmist ning valu või hirmu tõttu organismi enda tekitatud stressihormoone. Pigem soovitan tuimestuse abil hambad rahulikult lapse tuleku ajaks...
Kaisa küsis
24. okt 2011
Tere Oma viivitmise tõttu jõudsin liiga hilja hambaarsti juurde. Nüüd on alumine purihamba kroon peaaegu täielikult lagunenud. Arst tegi röntgenpildi, ta imestas et juured on tugevad, aga arvast, et tõmbame ikka välja. Ma ise ei osanud muid võimalusi uurida ka,...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
25. okt 2011
Tere Kaisa, Kui hamba krooniosa on lagunenud liiga kaugele igemeni või selle alla, ei ole teda kahjuks võimalik päästa, isegi kui igeme all luu sees olevad juured tunduvad tugevad. Kui hambakudet on järel piisavalt, juurte all põletikku ei ole ja...
Mall küsis
15. sept 2011
Kuidas saab hambaravi kodune voodihaige Tallinnas? Insludi tagajärjel voodihaigeks jäänud 79 a. meespatsient kaebab hambavalu, kuid hambaarsti juurde ta ise minna ei saa.
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
23. sept 2011
Tere, Mul ei ole sellele küsimusele kahjuks head vastust anda. Ma ei ole teadlik ühestki hambakliinikust, kes pakuks taolisel puhul koduväljakutse võimalust. Seega jääb üle soovitada haige ikkagi vastuvõtva arstiga kooskõlastatult transportida raviks raviasutusse. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik...
Getter küsis
17. sept 2011
Tere! Mul juba pikemat aega parempoolsel kihvahambal selline imelik asi, et kui alumise kihvahamba otsaga niimoodi hõõrun siis on ülemise hamba ots valulik, aga muidu hammas üldse ise valu ei tee. Auku ei tundu seal olevat, sest muidu ju valutaks...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
23. sept 2011
Tere Getter, Tegu võiks olla kulumisest tingitud hamba tundlikkusega. Kulumisel on aga erinevaid põhjuseid ja nende väljaselgitamiseks ning kulumise ennetamiseks Teie hammaste puhul soovitan pöörduda hambaarsti vastuvõtule. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Kaire küsis
29. aug 2011
Tere, mul selline mure, et kuna noorena (praegu 31) ei sundinud mu vanemad regulaarselt hambaarsti juures käima (ilmselt ei hoolinud ka mu hammaste seisukorrast) ja tänaseks seis selline, et hambumus viltu, alalõug ära vajunud , ilmselt syydi ka see, et...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
8. sept 2011
Tere Kaire, Keerukamate suumurede korral on lahendus mitme hambaravi eriarsti koostöös. Soovitan ravi planeerimiseks teha esimese visiidi näiteks ortodondi juurde - nii saab alustada raviplaani koostamisega. Kui ortodontilise ravi plaan on koostatud, tuleks enne ortodontilise ravi alustamist ravida kõik hambaaugud,...
Pam küsis
2. sept 2011
Tere! Me viie aastasel lapsel on suus hamba juures imelik punn. Selline punane ja veresooned vüi miskit sellist paistab välja. Punn on pehme ja vahepeal tuleb sealt verd ka. Millega võib olla tegu ja kas peaksin minema seda hambaarstile näitama?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
8. sept 2011
Tere Pam, Taoline punn viitab tõenäoliselt hamba juuretipu ümbruse põletikule. See vajab kindlasti ravi hambaarsti juures. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Meelis küsis
26. aug 2011
Mitmel alumisel hambal on ääred valged. Ehk need kohad kus hammas tuleb igemest välja. Millest on see tingitud? Kas hambad lagunevad?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
31. aug 2011
Tere Meelis, Valkjad servad hammaste ümber võivad tõesti viidata algavale hambakaariesele ehk hambaaugule. Abiks on siin hea suuhügieen pehme hambaharjaga. Lõbusal moel tutvustatakse seda hambaaeroobikas: {video35968} Ilma olukorda nägemata midagi väga kindlat aga väita ei saa, seepärast soovitan igal juhul...
Henry küsis
29. aug 2011
Tere! Olin 18, kui käisin konsultatsioonis tarkusehammaste eemaldamise osas. Paika sai pandud ka kuupäev, september 2011, mil olen 19 aastat vana. Kas ma pean protseduurid maksma ise või lähevad need veel haigekassa alla, kui aeg sai kirja enne 19. eluaastat?...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
31. aug 2011
Tere Henry, Siin on info Eesti Haigekassa kodulehelt: Alla 19-aastastele ravikindlustatud isikutele võimaldab haigekassa tasuta hambaravi. Tasuta hambaravi saab ainult Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelus nimetatud teenustele ja nende tervishoiuteenuse osutajate juures, kellega on haigekassal sõlmitud ravi rahastamise leping. Hambaravi osutatakse...
Aune küsis
28. apr 2011
Tere! Olen 22 aastane ja siiani pole olnud probleeme hammastega. Esimest ja viimast korda käisin hambaarstil aasta tagasi ja ei olnud ühtegi auku ega probleemi. Nüüd avastasin, et vasakul ülevale on ilmunud tarkusehammas. Nüüd hakkab vist alla ka tulema ige...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
15. juuni 2011
Tere Aune, Kirja teel on Sulle väga keeruline mingit vastust anda. Valu ja paistetuse puhul on mõistlik pöörduda hambaarsti juurde, kes konkreetsest olukorrast sõltuvalt raviga alustab või nõu annab. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Janek küsis
29. apr 2011
Tere Nimelt mul mitu muret. Esiteks on mu igemed mis veritsevad juba umbes 17 eluaastast ja ka sõjaväes kus ma korraliselt iga päev hambaid pesin jäi see veritsus alles. Peale sõjaväge on ka tähtsus suu hügieenis langenud kuna on kadunud...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
15. juuni 2011
Tere Janek, Pärilikkus mängib hammaste tervise juures rolli u. 20% osas, nii et lohutuseks võin öelda, et suur osa on Sinu enda kätes. Väga oluline on hea suuhügieen. Igemete veritsus tuleb sellest, et igemeservas elavad mikroobid - sinna on ladestunud...
Huvitatu küsis
24. sept 2004
Plaanis lasta esihammastele sillaga kroonid panna. Küsimus, et mis vahe on, kas nad ehitatakse nn metallist karkassile või valgele kullale. Valge kuld pidavat paremini vastu pidama kui kollane ja üldsegi mitte värvi andma, aga on kallis, ca 300 eeku gramm....
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
31. märts 2011
Metalli nime all on ilmselt juttu kroomkoobaltist. Kuld on võrreldes kroomkoobaltiga täpsem, hüpoallergiline, esteetiliselt jääb tulemus ilusam (oluline just esihammastel). Kulla kasutamisel on ka vähem ohtu galvaaniliste e. elektrivoolude tekkeks suus Teie hammaste ravil kasutatud metallide vahel (nt. hõbeamalgaamtäidised). Teatud...
Mariliis küsis
13. märts 2011
Tere, kas Teie soovitaksite 16-aastasel tütarlapsel (kellel on 4 aastat olnud esihambal plastmasskroon ja kes pole enam selle väljanägemisega rahul) paigaldada juba korraliku krooni või soovitaksite selle panemisega veel oodata? Ka tahaksin teada, mis erinevused on siis plastmasskrooni ja mingisuguse...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
24. märts 2011
Tere Mariliis, Keraamiline kroon on võrreldes plastmasskrooniga loomulikum, vastupidavam ning ei pigmenteeru toitude ja jookide mõjul nii nagu plastmasskroon. Keraamilist krooni soovitatakse paigladada kasvuea lõppedes. See on aga inimeseti inividuaalne. Liiga vara püsivat esihamba krooni paigaldades on lihtsalt oht, et...
Merike küsis
19. märts 2011
Tere, sooviks teada mis siis juhtuda võib kui rohi mis hambasse pannakse, jääb kauemaks kui peaks. Näiteks paar kuud kauemaks! Ettetänades, merike.
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
24. märts 2011
Tere Merike, See sõltub sellest, millist rohtu on hambasse pandud. Kui tegu on juurekanalitesse pandud kaltsiumhüdroksiidi baasil ravimiga, võib see seal olla ka paar kuud. Väga tähtis on seejuures, et hammas oleks kindlalt hermeetiliselt kaitstud ajutise täidisega - vastasel juhul...
Raina küsis
19. märts 2011
Tere. Mul on mure. Mure nimelt selline: tarkusehammas tuleb alt vasakult. Ümbert on paistes ja valutab ja eespool olevate hammaste igemed on ka valulikud, neelamine on valulik ja kasvava tarkusehamba juures olev lõuaosa õigemini lõua alt on ka valulik. Seal...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
24. märts 2011
Tere Raina, Paistetus hamba ümber, valulikud igemed ja nn. valulik muna, mis on tõenäoliselt suurenenud lümfisõlm, viitavad tarkusehamba ümrbruse põletikule. Tarkusehamba lõikumise ja taolisel põletiku korral teevad head suuloputused kloorheksidiini sisaldava suuloputusvahendiga, nt Corsodyli või Perioaidiga 1 minuti jooksul 2...
H küsis
21. veebr 2011
Tere! Soovin küsida tarkusehammaste teemal. Esiteks, kui kaua võtab tavaliselt tarkusehamba suhu lõikumine aega, kust läheb arsti jaoks piir peetumise ja kasvamise vahel? Teiseks, kui hammas tundub nö rea peal olevat, aga siiski limaskestast ise täielikult välja ei tule, siis...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. märts 2011
Tere, Tarkusehammaste lõikumise aeg on individuaalne. Kui tarkusehammas pole aasta jooksul täielikult igemest lõikunud, võib kahtlustada, et ta lihtsalt ei mahu suhu lõikuma. Seda saab täpsustada ka röntgenpildiga - hamba või luu asend pildil näitab, kas hambal on lootust suhu...
Liilia küsis
27. veebr 2011
Tere! Kas hammaste laservalgendus oleks hea mõte kui breketid ära võetakse? Ja mis kaasneb sellega? Kaua laservalgendus kestab? Kas pole mingit valgendusviisi mis jääks kestma ja ei peaks koguaeg uuesti valgendama?
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. märts 2011
Tere Liilia, Breketite äravõtmisel soovitan hoopis puhastust suuhügienisti juures. See on hammastele ohutu, puhastuse käigus eemaldatakse hammastelt pigment, hambakatt ja hambakivi ning tihti on tulemus nii hea, et valgendus polegi enam vajalik. Kui peale puhastus tundub siiski, et soovite heledamaid...
Agnes küsis
3. märts 2011
Tere Minu ühel hambal tuvastati juurealune põletik ning nädal tagasi eemaldati ägeda põletikuga esihammas. Mul oli plaanis võtta paar kuud nädalas mitu korda infrapuna sauna. Kas minu esihamba kaotanud lõualuule ja põletikukoldele võib pidev infrapunasaun liiga teha? Tänan!
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. märts 2011
Tere Agnes, Antud juhul saavad olla infrapuna sauna kasutamise vastunäidustuseks äge põletik, äge vigastus või vere hüübimishäired. Ehk on siis praegu mõistlik plaan nädala-paari võrra edasi lükata. Heade soovidega, Reet Pallase hambaarst Kliinik 32
Merilin küsis
12. märts 2011
TERE! Mul on nimelt selline küsimus, et mult võeti ära breketid ja mul on hambad nagu ikka laigulised ja hambaarst ütles, et mul pidavat olemagi sellised hambad, aga see tõesti väga masendav . Ütles, et see mingist veest , mida...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. märts 2011
Tere Merilin, Sinu küsimusele on kirja teel väga keeruline vastata. Tõenäoliselt mõtles Sinu hambaarst kõrge fluoriidide sisaldusega joogivett, mis on kasvuaja jooksul tekitanud hammastele fluoroosi. Teatud juhtudel võib olla abi valgendamisest, teistsuguste laikude puhul jällegi puhastusest, kolmandal puhul suuremate, häirivamate...
Kätlin küsis
17. veebr 2011
Tere! Olen oma hambaga mures juba poolteist aastat. Hammas millega tegu on üleval, vasakul pool kuues hammas. Kõik sai alguse vana plommi vahetusest. Mille järel hammas jäi tundlikuks, hiljem muutus ka mälumisel hellaks ning tundlikuks kuuma suhtes. Pool aastat peale...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
1. märts 2011
Tere Kätlin, Usun, et Teie hammast on lootust korda saada küll. Valu põhjusi võib olla mitmeid. Hambal võib näiteks olla mitmeid lisakanaleid, mida tavapärase juureraviga ei ole lihtne avastada. Samuti võib hambas olla mõra, instrumenteerimise käigus tekkinud auguke hambajuures, konarused...
Marina küsis
9. veebr 2011
Tere. Minu mure on järgmine. Nimelt mul on üks hammas, kus kunagi oli plomm, kuid siis hakkas see hammas valutama, ning plomm eemaldati, ning sinna jäi lihtsalt tühi auk. Elasin sellega edasi ja ei mõelnudki, et peaks midagi tegema. Kuid...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
21. veebr 2011
Tere Marina, Teie hambast on nüüdseks järele jäänud tõenäoliselt lootusetult lagunenud juur, mille kohale on kasvanud ige. Taolise, ilma täidiseta, lahtise hambajuure tipu ümbruses on tavaliselt krooniline põletik. Kirjelduse järgi otsustades on see krooniline põletik ägenenud. Ägenemise korral võib tekkida...
Triinu-Liis küsis
26. jaan 2011
Tere! Aasta tagasi tõmmati mul (23a) välja alumine hammas (nr. 6). Soovitati panna võimaluse korral implantaat, aga üldiselt on mul jäänud mulje, et kui ennast ei sega, siis pole selle panemine nii hädavajalik? Või mis Te arvate? Kas tühi auk...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. veebr 2011
Tere Triinu-Liis, Eemaldatud alumine 6. hammas on suus tavapäraselt üks kõige vajalikemaist mälumishammastest. Usun, et nõustute, kui ütlen, et mälute rohkem selle poolega, kus kõik hambad alles on. See võib tulevikus tingida hammaste ebaühtlase kulumise. Kiiremas plaanis isegi olulisemad muutused...
Kätlin küsis
5. veebr 2011
Tere! Arst soovitas lapsel loksuvat piimahammast ise loksutada, et ära tuleks. Loksutasime siis kuni tagumine külg täitsa lahti tuli ja siis käisime siiski ära tõmbamas kuna lapsel oli see valus. Hammas siis ülevalt teine hammas. Seal aga nüüd igemepiirist allapoole...
...
Reet Pallase hambaarst Reet Pallase vastas
14. veebr 2011
Tere Kätlin, Kirjelduse järgi tundub, et jäävhammas on lõikumas ja teda katab veel õhuke limaskest. See võib olla nn hamba folliikel e. kotike, mis ümbritseb hambaalget. Hamba lõikumise käigus kaob see ise. Hammaste pesemisel võib tõesti olla ka kerget veritust...