Kuidas mõjuvad hammastele lutsukommid

Dr Britta Ennus Kaarli Hambapolikliiniku hambaarst
29. mai 2017


Kumb on hammastele kahjulikum - kas lutsukommi suus ära lutsutamine või selle närimine ja kiiresti alla neelamine?

Hammaste tervise seisukohast on tähtis maiustuste tarbimise sagedus ja aeg, mil suhkrurikas toit on suus. Kui toitutakse pidevalt nii, et toidu- ja joogikordade vahel on vähem kui 3 tundi, siis ei suuda inimese sülg suus olevat keskkonda neutraliseerida ja tekib kaaries e hambaauk. Selle juures ei ole oluline, kas tarbitakse maiustusi või magustoitu, sest mikroobide poolt põhjustatud happerünnak tekib ka pärast soolase toidu söömist.

Kui toidukordade vahele jääb vähemalt 3 tundi näksimisvaba aega, siis viiakse happerünnaku tagajärjel eraldunud mineraalide ioonid tagasi hambaemaili ja kaariest ei teki. Samas ei ole põhjust maiustusi ja magustoite endale täielikult keelata.

 

Kuidas tarbida magusat hambasõbralikumalt?

  • Maiustusi võiks päevas süüa võimalikult harva. Pigem süüa suurem kogus korraga, kui pidevalt midagi magusat suhu pista. Viimane tähendab hammastele pidevat „happevanni“. Maiustusi või magustoitu võiks süüa tavalise põhitoidukorra ajal.
  • Mõned maiustused on hammastele kahjulikumad kui teised. Näiteks maiustused ja muud toidud, mis kleepuvad hammaste külge (nt iirisekommid, kartulikrõpsud, rosinad) ja mis on suus pikka aega (nt pulgakommid, lutsukommid), soodustavad hambaaukude teket.
  • Magusaisu rahuldamiseks on parem valik tume šokolaad, milles on vähemalt 70% kakaod.
  • Suu normaalset pH taset aitab pärast happerünnakut taastada tükike juustu.

 

Pärast magusa söömist

Pärast magusa söömist võib suud loputada veega. Hambapesuga tasub oodatava vähemalt 30-60 minutit, sest vahetult pärast happerünnakut on hambaemail nõrk ja harjamine võib mehhaaniliselt hambapinda kahjustada.

Kui pöörduda täpsemalt algse küsimuse juurde, siis ei saa öelda, kumb lutsukommi söömisviis on kahjulikum. Lutsukommid on ühed kõige hambavaenulikumad maiustused: nii lutsukommi ära lutsutamine kui ka selle närimine ja kiiresti alla neelamine on kahjulikud. Lutsutamine tekitab suus pikaks ajaks süsivesikuterikka ja

happelise keskkonna, mis põhjustab hambakaariest. Mida kauem kommi suus hoida, seda kahjulikum hammastele. Kommi närimisest ja kiiresti allaneelamisest ei pruugi kasu olla. Kommitükid võivad jääda hambavahedesse ja -pinnale ning tekitada ikkagi pikaajalise happerünnaku suus. Lisaks võib kõvade lutsukommide närimine hambaid kahjustada mehhaaniliselt.

Vaata lisaks:

happerünnak suhkrukell