Instrumentide puhastus ja hooldus

Andres Laidroo meditsiinitehnika hooldusinsener
20. mai 2011


Hambaravi-instrumentide puhastus ja hooldus on väga tähtis lüli kogu keerukas hambaravitöö protsessis. Räägime ka õlitamisest.

Hambaravi-instrumentide puhastus ja hooldus on väga tähtis lüli kogu keerukas hambaravitöö protsessis. Ravikabinetist tulnud patsiendi süljega, verega ja prepareerimisjääkidega saastunud instrumendid tuleb põhjalikult ja seejuures personalile turvaliselt pesta, desinfitseerida ja mitmekordselt loputada. Lisaks vajavad õlitamist nii turbiinotsikud, mikromootori otsikud, õhu-mikromootorid, õhuskaileri otsikud, aga samuti ka tangide, kääride jms. instrumentide liigendid ja kruviajamid.

Aastakümneid on kasutatud ja sageli kasutatakse ka tänapäeval käsipesu ja desinfitseerimislahuses leotamist, kraanivee all loputamist ja käsitsi õlitamist.

Tänapäeval seoses töö intensiivistumisega tööjõukulude kasvuga usaldatakse üha enam see raske ja korrektsust nõudev töö masinate hooleks, mis tagavad ka parema tulemuse.

 

Eelpesu

Eelpesuks kasutatavad spetsiaalsed instrumentide pesumasinad (näiteks MELAclean) oma vähemalt 2000 eurose hinnaga tunduvad paljudele firmaomanikele mõttetu investeeringuna. Kui käsipesu ja masinpesu läbinud instrumente mikroskoobi all võrrelda, siis see hind enam nii hirmus ei tundugi.

Juhul kui spetsiaalse instrumentide pesumasina jaoks tõesti raha ei leia, siis spetsiaalmasinast kehvema, kuid käsipesust oluliselt parema tulemuse saate 300-400 eurose laiatarbe nõudepesumasina kasutamisel. Põhierinevus seisneb programmide ranguses: laiatarbe pesumasinate temperatuur on reeglina kuni +60 kraadi, spetsmasinatel kuni +95 kraadi ning veejugade tugevus on ka spetsmasinatel tavaliselt suurem. Samuti on mõningaid erinevusi pesuainetes.

Kõige paremad, kuid paraku ka kallimad on termodesinfektorid (näiteks MELAtherm), kus kvaliteetpesu on ühendatud instrumentide desinfitseerimisega. Juhul kui väikese töökoormuse või vahendite nappuse tõttu ei saa termodesinfektorit muretseda, võiksin praktiliste kogemustele tuginedes soovitada parima hinna/kvaliteedi suhtega kombinatsiooni ultrahelivannist ja väikesest laiatarbe-nõudepesumasinast.

Ultrahelivanne kasutatakse Eestis minu arvates teenimatult vähe. Juba 1000 euroga saab päris korraliku ultrahelivanni. Ultrahelivannis „imevad“ kavitatsioonist tekitatud intensiivsed vedelikukeerised kiiresti mustuse välja instrumentide ka kõige raskemini ligipääsetavatest kohtadest (puuride rihveldusest, tangide liigenditest), kuhu ka väga hoolika käsipesuga jääb osa mustusest alles. Kasutades aga spetsiaalseid ultrahelivanni desinfitseerimislahuseid, saate lahti ka enamusest bakteritest.

"Aga ultrahelivann rikub ju instrumendid ära?" tahab kindlasti mõni lugaja küsida. Enamikes juhendites ei lubata puure ja muid teravaid instrumente ultrahelivanni panna, sest rikute nad ära, muuutes nad nüriks. Tõsi, kui viskate oma terariistad peoga lihsalt ultrahelivanni põhja, siis nii ka juhtub.

Kui asetate aga kõik instrumendid, ka puurid spetsiaalalusele, mis väldib ultrahelisagedusel võnkuvate instrumentide teraosade üksteise ning vanni põhja ja -seinte vastu hõõrumise, ei juhtu Teie instrumentidega ultrahelivannis midagi halba. Puuride turvaliseks vanni paigutamiseks võib kasutada ka tavapäraseid plastikust puurialuseid (stande), mille 1,6 või 2,35 mm puuripesade vahele tuleks puurida võimalikult palju ja -suuri auke, et vanni põhjast lähtuvad vedeliku ultrahelivõnked pääseks vabamalt puuride tööosadeni oma tänuväärset tööd tegema.

Puuride vanni paigutamine tavaliselt leotamiseks kasutatava teesõelaga on lubamatu, kuna üksteise vastu vibreerivad puurid saavad kahjustusi. Samuti ei tohi ultrahelivanni panna turbiin- ja nurkotsikuid ning muid keerukaid mehhanisme, mille sisemised detailid intensiivselt üksteise vastu vibreerides võivad kahjustuda!

 

Instrumentide loputamine

Pärast pesu ja desinfitseerimist tuleb instrumendid väga hoolikalt mustuse ja desinfitseerimislahuse jääkidest. Lõpploputus on soovitav teha jooksva demineraliseeritud või destilleeritud veega, et vältida kraanivees sisalduvate soolade tingitud laike instrumentidel. Instrumentide kvaliteetne pesu ja loputamine tagab ka autoklaavide tõrgeteta töö.

Sageli küsitakse minult, et mis on autoklaavil viga kui sterilisatsioonikamber ja kasutatud vee paak kattuvad kleepuva mustusega? Kinnitan, et kvaliteetse destilleeritud või demineraliseeritud vee kasutamise korral autoklaav ise mustust tekitada ei saa. Mustus viiakse autoklaavi puudulikult pestud või desainest halvasti loputatud instrumentidega. Sterilisatsioonikottide sulgemisel autoklaaviteibiga võib autoklaavide töös tõsiseid probleeme tekitada ka teibist eralduvad liimaine komponendid.

 

Mikromootori- ja turbiinotsikute hooldus

Põhimõtteliselt võib kaasaegseid mikromootori otsikuid ja turbiinotsikuid enne autoklaavimist pesta ka instrumentide pesumasinas ja termodesifektoris,kuid peale seda tuleb otsikud kuivatada ja tingimata korralikult õlitada.

Tänase päeva Eesti seadused veel ei kohusta iga patsiendi järel raviotstarbeliste puuriotsikute autoklaavimist, kohustuslik on vaid kirurgiliste instrumentide ja – otsikute iga patsiendi järgne autoklaavimine.

Osades Euroopa maades, sealhulgas ka Soomes on kohustuslik kõigi instrumentide ja otsikute iga patsiendi järgne autoklaavimine. Meie Eesti praktikas piirdutakse iga patsiendi järel vaid otsiku välispinna desinfitseerimisega ja 1-2 korda päevas otsikute õlitamisega.

 

Õlitamine

Käsitsiõlitamisel kasutatakse spetsiaalset pesemislisanditega ja desinfitseerivate lisanditega aerosoolpudelites kõrgkvaliteetset sünteetilist puhastusõli, mis puhub otsikust välja lahustatud mustuse ja õlitab otsikute laagreid ja ülekandeid.

Käsitsi õlitamisel peab õli läbi laskma vähemalt senikaua (1-3 sek) kuni otsikust väljuv õli on täiesti puhas, läbipaistev, see tähendab, et kogu mustus ja kulumisjäägid on välja uhutud.

Põhiõlitus toimub otsiku tagaosast spetsiaalse adapteri vahendusel. Kord päevas oleks soovitav peene koonilise adapteriga lasta õli sisse ka puuriaugust, sellega pesete õliga puhtaks ka puurilukustusmehhanismi.

Eemaldatava peaga nurkotsikutel tuleb aeg-ajalt pea eemaldada ja õlitada peene koonilise adapteriga pea pika võlli liuglaagrit võlliümbrise keskel asuvast august ja puuriavast lukustusmehhanismi.

Sageli küsitakse, et millise firma õli on kõige parem? Kõige kindlam on kasutada otsikute tootja soovitatud õli. Minu praktilised kogemused näitavad, et tuntuimate otsikute tootjate KAVO, W&H ja Sirona õlid on suhteliselt sarnase koostisega ja enamvähem võrdsed kvaliteetõlid.

Peale otsikute käsitsi õlitamist tuleks lasta otsikul 1-2 sek salvrätiku või süljekausi kohal töötada, et otsikust üleliigne õli välja puhuda. Olgugi, et mõnede tundmatute või vähetuntud firmade õli võib pisut odavam olla, maksab see kokkuhoid sageli otsikute remondi näol kordades rohkem. Mulle on sageli tulnud remonti otsikuid, mida oleks justkui vana traktoriõliga või suusatõrvaga määritud.

Meie turul müüakse ka nn. mittetilkuvat „maailma parimat“ vaseliinõli, mis sisuliselt koosneb piirituses lahustatud lisanditega tehnilisest vaseliinist. Kuna piiritus aurustub vaseliinisegust kiiresti välja, siis tõesti pole vaja esimest sortsu kraanikaussi lasta.

Ma olen nõus, et suhteliselt aeglaste ja suure mehaanilise koormusega töötava nurkotsiku jaoks võib see tihkestuv vaseliin isegi sobida, kuid ülikiirekäigulistes turbiinilaagrites põhjustab see tihke määre olulist võimsuskadu ja seetõttu laagrite kuulide ja saalede veerepinna ülekuumenemist sedavõrd, et põhjustab vaseliinikihi kõrbemist, viies vaseliini määrimisomadused nullilähedaseks. Mulle on remonti tulnud mitmed kinnikiilunud laagritega vaseliinõli ohvritest turbiinotsikud.

Vaseliinõli kasutamine nõuab ka oluliselt suuremat õlikulu selleks, et värskes õlis olev piiritus suudaks mustusega tihkestunud vaseliini üles sulatada ja vana musta määrde otsikust välja suruda. Kui Te lasete aga vaseliinõli harjumuspäraselt 1-2 sek nagu vedelat sünteetilist õli, jääb enamus abrasiivsest mustusest laagritesse, mistõttu väheneb rootorilaagrite eluiga oluliselt. Tegelikult peaks vaseliinõli kasutamisel iga kord eelnevalt aerosoolpiiritusega otsiku vanast mustast tihkestunud vaseliinist puhtaks pesema ja alles siis uuesti määrima, nii nagu soovitab BienAir, mille laagreid tehas soovitab tahke originaal vaseliinisarnase määrdega määrida puuriaugust.

Palju mugavam ja efektiivsem on otsikute õlitusmasinate kasutamine!

Levinuim ja väga hästi töötab „vana hea“ Assistina, mis nupule vajutades pritsib teatud doosi õli laagrite ja ülekannete määrimiseks ja desinfitseerivat pesuainet spray vee- ja õhukanalitesse ning seejärel ca 15 sek jooksul puhutakse otsikust suruõhuga välja üleliigne õli ja desinfitseerimisvedelik. Kuna üleliigne õli ja desaine saab otsikust tsükli käigus eemaldatud, võib sellega kohe tööd alustada. Assistina vajab tööks vaid suruõhusüsteemiga ühendamist.

Soovitav on Assistinaga õlitada otsikuid iga patsiendi järel, vajutades käivitusnuppu 1 korra. Kui aga õlitate harvem, tuleb käivitusnuppu suruda 2 korda, mõne sekundilise vahega, mis tagab põhjalikuma õlituse. Palun kontrollige regulaarselt õlitusmasina liidete O-rõngastihendite korrasolekut ja olemasolu!!! Rõngastihendite purunemisel võib spreikanalite desinfitseeriv pesuaine sattuda laagritesse ja ülekannetesse, pestes sealt õli välja, mistõttu võivad otsikud kiiresti rikki minna. Assistina õlitusmasinat peab ka jälgima, et ta ikka töökorras oleks ning õli ja desainet regulaarselt tarbiks.

Ühe kliendiga juhtus mul pisut anekdootlik lugu: Kurdeti, et otsikud hakkasid liiga kiiresti ragisema ja jõud kadus. Läksin kohale ja avasin otsikud – laagrid sõna otseses mõttes kuiva metallitolmu täis. Küsisin kliendilt, et kui palju Teie masin ka õli tarbib? Mullu vastati: Oi meister, meil on nii hea mašinka, et üldse õli ei võta! See oli tõesti südamest siiras vastus, mis selgitas kõik. Jätsin neile seniks käsitsi õlitamise pudeli ja võtsin nende „hea säästliku mašinka“ kaasa remonti.

Väga kvaliteetse ja kiire otsikute õlituse tagab ka KAVO Quattrocare, mis töötleb korraga kuni 4 otsikut! Tehniliselt täiuslikum on Quattrocare A, mis vajab tööks lisaks elektrile ka suruõhku. Quattrocare A tugevamad keerised puhastavad paremini ja lisasuruõhk eemaldab otsikust paremini ka üleliigse õli.

Ärge unustage, et õlitamist vajavad ka suruõhuga töötavad mikromootorid ja õhuskailerid.