Laminaat annab hambale uue välimuse - 1.osa

9. jaan 2002


Artikli 1.osa annab animeeritud jooniste abil ülevaate laminaatide kasutamise näidustustest ja erinevatest tehnikatest. Selgitatakse ka laminaatide sobivuse tingimusi.
Vaata lisaks:
Esteetilise hambaravi võimalused

Järgnev artikke annab ülevaate dentaalsetest laminaatidest, mida enamasti kasutatakse hammaste värvuse ja kuju korrigeerimiseks. Üheks laminaatide kasutamise põhjuseks on hamba loomuliku värvuse taastamine. Hamba loomulik värvus võib muutuda seoses vananemisega, teatud ravimite, tee, kohvi ja tubaka liigtarbimisega, keemiliste kahjustustega. Peale väliste faktorite, on hamba värvus seostud ka geneetilistega - osadel inimestel on hambaluu heledam, osadel kollakas, mõnel hallikas. Hamba värvust võivad mõjutada ka haigused, mistõttu enne kosmeetilise hambaravi kasuks otsustamist tuleb üldtervise probleemidest teavitada ka hambaarsti.

Kellele laminaadid sobivad? Portselanist või plastikust valmistatavad laminaadid on õhukesed "koorikud", mis liimitakse hamba esipinnale ning nende abil on võimalik esihammaste kuju ja värvust märkimisväärselt parandada. Laminaadid sobivad ideaalselt hammastele, mis on liiga lühikesed, liiga pikad või pole ühepikkused. Kuna paljudel inimestel pole esihambad ideaalse kujuga (mõrad hammastes, killustused, ebatasasused, ebasümmeetriline kuju jmt), siis laminaatide kasutamisega on võimalik kõik need probleemid pikaks ajaks lahendada.

Laminaatide kasutamise ülevaade. Erinevalt kroonidest, on laminaadid väga õhukesed portselanist või plastikust spetsiaalse kujuga "koorikud", mis liimitakse esihammaste väliskülgedele. Protseduuri käigus pole enamasti vaja isegi lokaalanesteesiat, kuna hamba pinnalt eemaldatav kiht on vaid 0,3-0,5 mm paksune. Et laminaat sobiks ülejäänud hammaste kuju ning värvusega, tuleb esihammastest võtta kõigepealt jäljend ning määrata värvikaardi abil sobiv värvikood. Jäljend saadetakse hambalaborisse, kus valmistatakse sobivaima kujuga laminaatkoorik, mille hambaarst järgmise visiidi ajal hambale kinnitab. Kuna kasutatav portselan (või plastmass) on väga tugev ning sellele ei teki plekke, on need sobivad pikajaliseks lahenduseks, mistõttu "perfektse naeratuse" soovijatele on see üks sobivamaid lahendusi. Laminaadid kestavad 10-15 aastat (selline on nende "garantii", kuigi reaalselt peavad need enamasti vastu 2 korda kauem).

valmistamine
Laminaadi paigaldamise protseduur

Et hamba pinnale asetatavad laminaadid hammast ebanormaalselt "paksuks" ei teeks, tuleb laminaadi jaoks veidi ruumi teha ehk hamba pinda madalamaks lihvida. Pärast jäljendi võtmist kaetakse hamba äralihvitud osa ajutise täidisega kuni järgmise visiidini, mille vahepealsel ajal võivad hambad veidi tundlikumad olla. Kui hammaste jäljendi alusel valmistatud laminaadid on hambalaborist tagasi, proovib arst nende kuju ning värvi täpset sobivust, asetades need hammastele. Kuna hiljem on laminaati väga tülikas kõrvaldada, peab selle kuju ja värv juba algselt väga täpselt paigas olema. Suure täpsuse tõttu on laminaatide hind suhteliselt kõrge, jäädes enamasti siiski kroonide hinnale alla. Kui laminaat sobib hambale ideaalselt, puhastatakse ja "karestatakse" hammas kemikaalidega, et tagada laminaadi võimalikult hea kinnitumine. Seejärel liimitakse laminaat valguskõvastuva tsementmaterjali abil hamba külge.

Kollaste ja pruunikate hammaste korral on olemas kahte tüüpi laminaatide paigaldamise protseduure. Kuigi mõlemad neist on efektiivsed, on neil siiski ka omi eeliseid ja puudusi sõltuvalt konkreetsest olukorrast ning patsiendi võimest teha arstiga koostööd. Valitava protseduuri tüüp arutatakse eelnevalt kosmeetilise hambaravi spetsialistiga läbi, et ta saaks soovitada sobivaima variandi.

  • Laminaadi otsese ehk direktse paigaldamise korral kasutatakse juba valmis laminaati, mille saab teostada juba ühe visiidiga, kuid samas ei pea sellised laminaadid kaua vastu, kuna pole tagatud nende täpne sobitumine hamba välispinnaga - seetõttu on selline meetod vähemlevinud
  • Laminaadi kaudse ehk indirektse paigaldamise korral on vaja kahte visiiti, mille vahepeal laminaat jäljendi alusel hambalaboris valmis tehakse. Sellisel meetodil paigaldatud laminaadid sobituvad hamba kuju ja värviga väga hästi ning peavad kaua vastu. Samas on tegu individuaaltööga ning lahendus on seetõttu kallim.

Loe 2.osa