Küsimus nr 7709

Liis küsis (27. aug 2018)
Tere.
Minu 3a tüdruk käis esimest korda hambaarstil ja seal selgus,et on keelekida ja hambad ei lähe omavahel kokku, ülemised on eespoole ja tagumised tagapool.
Kuna laps segas jutule tihti vahele siis ei saanudki täpselt aru mida nende hammastega tegema nüüd peaks,et saaks hambumuse korda? Digiloost loen selliseid termineid aga ei tea mis need tähendavad:
Sagitaalne lahi, infantiilne neelamistüüp. Intaktne.
Ettetänades, Liis
Triin Jagomägi vastas (2018-08-31 21:22)
Alustada tuleks keelekida vabastamisest. Enne lõikust tuleks teil ja lapsel selgeks õppida harjutused, et kohe lõikuse järgselt oleks võimalik hakata keelt õiges suunas liigutama, muidu keel armistub ikka lühikeseks. Harjutusi õpetab müofunktsionaalne terapeut, keelekida vabastab näo- ja lõualuude kirurg. Kolme aastasel lapsel arvatavasti peab kida vabastama narkoosis. Soovitan keelekida osas kõigepealt kohtuda müofunktsionaalse terapeudiga, kes siis teeb vastavad mõõtmised ja vaatab üle keele liikuvuse ja seletab ka vabastamise protsessi. Minule teadaolevalt on müofunktsionaalseid terapeute Tallinnas, Pärnus, Rakvere ja Tartus.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.