Küsimus nr 7659

Aveli küsis (16. märts 2018)
Tere! Kas soovitaksite pigem Philips Sonicare või Megasonex hambaharja? Perekondlikult on väga tundlikud igemed, ühel pereliikmel on hambasild.
Terje Altosaar vastas (2018-03-21 09:45)
Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt e. bakteeri mass ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. See tähendab, et nätsu närimine ja õuna söömine ei puhasta hambaid katust küllaldaselt. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.

Hambahari on üks peamisi leiutisi mehaanilisel plaki eemaldamisel. Õige harjamise tehnika on, et plakki eemaldatakse ilma pehmete- ja kõvakudede kahjustamiseta. Enne hammaste pesemist tuleks üks kord päevas puhastada ka hambavahesid, selleks kasutada hambaniiti või vaheharja pinndadel kuhu hambahari ei pääse ja seetõttu just sinna ka kaariest sagedasti tekib. Hammaste pesemise lõpus tuleb puhastada ka keelt. Just keele tagaosas ning limaskestadel elunevad bakterid mis põhjustavad ebameeldivat hingeõhku.

Kuid üks peamisi põhjustest, miks elektrihambahari tõhusam on, peitub selles, et elektrihambaharjaga on lihtsam õigesti puhastada. Inimliku eksimise võimalus on väiksem. Seega, kui olla väga hoolikas ja teha kõik õigesti nagu elektrihambaharja kasutusjuhend soovitab, saab sama head tulemuse ka täiesti tavalise hambaharjaga.

Ei ole vahet, millise elektrilise harjaga pesta, oluline on mehhaaniliselt hästi katt eemaldada. Kodustes oludes saab suuhügieeni kontrollida apteegist saadavate hammaste värvitablettide abil, mis pärast katki närimist näitavad, kus pesitsevad endiselt bakterid ja peaks puhastamisega rohkem vaeva nägema.

Jõudu
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa