Küsimus nr 7419

Ruth küsis (31. jaan 2017)
Tere!
Mure on selline, et igemed oleks nagu paistes ning ka veritsevad kui hambaid pesta. Samuti on selline tunne nagu kõik hambad kergelt liiguksid. Mure on juba suur, kuna arstile sain aja alles märtsi kuuks, kuid endal on selline tunne, et kõik hambad tulevad kohe suust ära :(.

Küsimus siis, et kas on võimalik midagi ise veel lisaks teha (peale korraliku harjamise), et leevendada igemete veritsust?

Tänan vastamast.
Terje Altosaar vastas (2017-02-06 21:50)
Kui sümptomiks on veritsevad igemed (nt. hammaste pesemisel), võib olla põhjuseks kas igemepõletik, kui paljastuvad juurepinnad, liikuvad hambad siis parodontiit. Soovitan pöörduda Teie hambaarsti, parodontoloogi või suuhügienisti poole igemeraviks. Iseenesliku paranemist ei ole loota.

Igemehaiguste ravis on olulisel kohal õige suuhügieen, hambakatu ja hambakivi eemaldamine. Kodusel teel kasutatavad ravimid tugevdavad küll hetkeks igemeid kuid ei likvideeri haiguse tekkimise põhjuseid ja seega igemepõletikik aastatega süveneb.

Parodontoloogilises ravis kasutatakse erinevaid vahendeid hambakivi eemaldamiseks, juurepindade silumiseks ja pindade poleerimiseks. Alustatakse tavaliselt suuremate ladestuste eemaldamisega ultraheli skeileriga, seejärel kasutatakse erinevaid käsiinstrumente sub- ja supragingivaalse kivi eemaldamiseks, ning juurepindade silumiseks. Seejärel võib kasutada soodapuhurit väiksemate ladestuste eemaldamiseks (nt pigmenteerunud fissuuride puhastamisel). Aproksimaalpinnad poleeritakse lihvimisribaga ja puhastatakse hambaniidiga. Pinnad poleeritakse harja või kummiga (madalate pööretega mikromootori otsikuga) ja poleerimispastaga.

Tuleb veelkord toonitada, et paro-ravi annaks tulemusi, on oluline, et patsient hoolitseb oma suuhügieeni eest. Vastasel korral on ravitulemused ajutised.

Inimesed, kellel on soodumus igemehaiguste tekkeks( põhjustaja - mineraliseerunud katu), peavad regulaarselt ladestuste eemaldamise eesmärgil külastama hambaarsti või suuhügienisti (ja seda elupäevade lõpuni).

Jõudu.
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa