Küsimus nr 7324

Mari küsis (1. okt 2016)
Tere!
Ilma patsienti nägemata on raske nõu anda aga ehk oskate vähemalt vastata tagantjärgi tekkinud küsimustele.
Nimelt soovitas arst 4 a tagasi panna krooni, kuna enda hammas kukkudes murdus ning et kroon on tõhusam (ei hakka ülesse ehitama, üülevalt viies hammas). Nüüd aga hakkas suvel loksuma ning septembris hambaarstil käies ütles arst, et juure juurest on enda hambas diagonaalis mõra, sellepärast kroon lahti tuli. Ta võttis kohe tangid ja kangutas enda hambast kuni juureni väidetava killu lahti. Nüüd enam tihvti uuesti teha ei saa, sest ei pidanud enam kinni jääma. Tahab kohe hamba välja tõmmata ja implantaati panna (mis kestab 95% juhul 10 aastat).

Küsimus: Kuna ma ei saa tagantjärgi enam kellegile näidata,kas tõesti oli seal diagonaalis mõra, siis kas tõesti ei ole sellistel puhkudel võimalik kuidagigi hammast krooniga ülesse ehitada? Isegi metallist tihvti pannes? Kas on mõtekas panna sildprotees ning kas seda saab ka nii panna, et ainult ühte kõrvalolevat hammast lihvitakse ja ka sinna siis pannakse kroon (mitte ei lõhuta mõlemat kõrval olevat hammast ära) ?
Arst on väga implantaatide poolt ja kerge hambaid välja tõmbama või kohe kroone eelistama.
Infoks, et suuhügieen on ka arsti poolt öelduna väga hea.

Suured tänud, kui näete vaeva, et vastata :)
Jan Orn vastas (2016-10-05 22:51)
Tere Mari.

Kui hambas on mõra või ta on murdunud väga sügavalt, ei ole kahjuks tõesti võimalik hammast taastad krooniga või tihvtkrooniga. Eemaldatud hamba asendamiseks on kaks võimalust: sildprotees või implantaat. Kui puuduva hamba kõrval olevad hambad on täiesti terved, või väikeste täidistega, võiks kindlalt eelistada implantaati, juhul kui ka need hambad vajavad kroonimist, siis võiks kaaluda ka silda. Ühte hammast tugihambana, selles piirkonnas, ei soovitaks.
Implantaatide eluaeaks ei ole kindlasti 10 aastat, 95% juhtudel on nad 10 aasta kasutamise järgselt toimivad ja korras.

Tervitades,
Jan Orn
Jan Orn Jan Orn, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1994; Töökohad: alates 1995 SA TÜ Kliinikum osak.juhataja; 1995-1998 Tartu Ülikooli õppejõud; alates 1998 Nigul ja Orn Hambaravi hambaarst

Seotud asutusega:
· Nigul ja Orn Hambaravi OÜ Sõbra 56a, II korrus, Tartu, Tartumaa