Küsimus nr 7018

Murelik küsis (26. aug 2015)
Tere!

Mul oli ühel hambal prooviplomm peaaegu 1/3 minu elueast ja ükskord arvas arst, et võiks selle nüüd välja vahetada pärisplommi vastu. Saigi siis nii tehtud. Aga nüüd tunnen juba pikemat aega, et selle hambaga pole vist kõik päris korras. Täna avastasin, et see ka loksub natukene. Tundub, et on põletik all ja see mõjutab vist juba ka üldtervist (kahtlane peavalu ja uimane olek). Hambaarst ütleb, et jälgime, kui hakkab valutama, hakkab lähemalt uurima. Veel ei valuta, aga tuikab aeg-ajalt ja hetkel on ka ige valus juba peaaegu nina kõrvalt. Seni on arst tegelenud teiste hammaste parandamisega.
Kahtlustan, et arst pole käitunud professionaalselt. Kas poleks pidanud prooviplommi vahetama välja varem? Ise ei osanud ka seda nõuda, kuna arvasin varem, et kõik on ok, nii peabki. Kui prooviplomm on olnud ligi 10 aastat, kas selle saab lihtsalt niisama pärisplommi vastu vahetada, ilma mingite muude protseduurideta? Möödas on üle 6 kuu, kas mul on õigus nõuda mingisugust kompensatsiooni, kui arst on käitunud ebaprofessionaalselt ja mul on tekkinud hamba alla põletik? Võib-olla jään üldse sellest hambast ilma..
Kas u 2 kuud uue arsti järjekorras ootamist teeks mu olukorra tunduvalt halvemaks või peaks minema esmaabi korras mõne suvalise arsti juurde?

Aitäh vastuse eest!
Regina Kuningas-Ott vastas (2015-08-28 15:20)
Tervist,

ei ole kindlat reeglit millal peaks "prooviplommi" "päris" plommi vastu välja vahetama. Prooviplomme on ka erinevaid jne siin kohal tuleb lähtuda sellest kas hamba ravi on lõpetatud või mitte, saan aru, et tol hetkel kui see plommivahetus Teil tehti, kaebusi selle hambaga ei olnud, ja arst otsustas, et teeb püsirestauratsiooni. Siin kohal kõik korrektne. Ei tea täpselt milline proovi plomm ja mis põhjusel Teil oli, aga kui hammas hakkas nüüd tundma andma tuleks seda kontrollida.
Kõik hambad füsioloogiliselt veidi liiguvad, seega minimaalne hamba liikumine on normaalne. Ei tea kas seal hamba all on nüüd põletik või mitte, selle kindlaks tegemiseks on Teie jutust veidi vähe, aga kui ta seal ka on, võib sellel olla erinevaid tekkepõhjuseid. Kõige sagedasem hambaaluste põletike tekkepõhjus on infektsioon, mis on hambaaugu kaudu levinud hamba pulbi ruumi ja sealt edasi mööda juurekanalit hamba alla luu sisse. Põletik hamba alla võib tekkida iga hetk ja olla asümptomaatiline e. te ise midagi ei tunne. Ka röntgenpildil ei pruugi põletiku algstaadiumis näha olla. Tihti juhtub, et just eelnevalt plommitud hambad muutuvad põletikulisteks. Antud juhul kui Teil ägedat valu ja paistetust ei ole võite rahulikult 2 kuud vastuvõtu aega oodata. Kui tekib valu või paistetus tuleks pöörduda arsti juurde varem.

Parimate soovidega,

dr. Regina Kuningas-Ott
www.hanzadent.ee

Regina Kuningas-Ott Regina Kuningas-Ott, hambaarst

Regina töötab HanzaDent Hambaravis, on lõpetanud TÜ hammaste ravi ja proteesimise alal. Osalenud täiendkoolitustel mitmel pool Euroopas.

Seotud asutusega:
· HanzaDent Hambaravi Paldiski mnt 9, Tallinn