Küsimus nr 6911

Maria küsis (28. veebr 2015)
Lugupeetud proua Altosaar!

Palun andke nõu, millal ja millise vahendiga peaks piimahammaste puhastamisega peale hakkama. Laps on 6-kuune, kaks esimest hammast on tulnud, 5 toidukorda, millest 1 toidukord on ainult juurviljapüree (ilma rinnapiimata).

Teie vastust ootama jäädes
ja
ette tänades
Maria
Terje Altosaar vastas (2015-03-10 21:41)
Tere Maria

Kohe, kui esimesed piimahambad on lõikunud, tuleb neid hakata korrapäraselt puhastama.
Äsja suhulõikunud hammast on mugav puhastada sõrmeotsa kinnituva harjaga. Selle juures tasub arvestada, et laps võib nüüd kogemata ka valusasti näksata. Tervenisti suhulõikunud hambaid võib hakata pesema hambaharjaga. Esimene hambahari peab olema pehmete harjaste ja väikse peaga. Hambaharja ostes kontrolli pakendilt, et hari vastaks lapse vanusele. Sobiva harjaga mahub beebi suus kõikjal hõlpsalt puhastama. Elektrihambahari on väikses suus väga tõhus abimees.
HAMMASTE PUHASTAMISE TEHNIKA
Beebi igemed on veel õrnad, seega tuleb hambaid harjata ettevaatlikult. Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas: hommikul ja kindlasti õhtul enne magamaminekut. Tee harjaga 1-2 hamba ulatuses kiireid edasi-tagasi liigutusi ning harja eriti hoolikalt hambakaela igemevaos. Mehhaaniliseks puhastamiseks võib hambaid harjata ka ainult vees niisutatud harjaga. Kui ige kipub harjamise ajal veritsema, siis on see märk hambakatu põhjustatud igemepõletikust. Veritseva igeme juures tuleb hammas eriti hoolikalt puhtaks harjata. Kõige ohtlikum aeg hambale kaariesekahjustuse tekkimiseks on just suhulõikumise aeg, mil veel osaliselt hammast kattev ige takistab hamba isepuhastumist. Kõige lihtsam on hambaid pesta sellises asendis nagu hambaarsti
juures. Selleks tuleb laps asetada voodile või vaibale pikali. Nii on lapsevanemal pesemisel abiks kaks kätt. Teise käe sõrmedega saab siis vajadusel suud avada või huult tõsta. Lapse tähelepanu mujale juhtimiseks võib talle kätte anda mõne mänguasja või tema närimishambaharja.

Kuni laps pole õppinud liigset hambapastavahtu välja sülitama, ei tohi kasutada fuoriidiga hambapastat. Fluoriid on looduslik mineraal, mis tõstab hambakoe vastupidavust happerünnaku suhtes ehk muudab hamba happelises keskkonnas vähemlahustuvaks. Nii aitab igapäevane fuoriidi kasutamine ennetada kaariesekahjustuste teket. Lapse hambaid pestes tuleb kontrollida, et ta ei neelaks hambapastavahtu alla ega sööks tuubist hambapastat.

Suuhügieeni osas tuleb eriti hoolikas olla lapse haiguse ja ravimite tarvitamise ajal, sest tihti magustatakse ravimeid suhkruga. Tasub meeles pidada, et laps vajab vanemate abi hammaste puhtaks pesemisel vähemalt kuni koolieani.
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.