Küsimus nr 6766

Riina küsis (15. okt 2014)
Tere!
Minu küsimus on esimese hamba kohta, mis on muutunud tumedamaks, kui teised...on ka parandatud...Lisaks on see hammas eesnurgast teise hamba peal ja seega eespool kui teised hambad...Kunagi lapsena on külgedelt mõlemalt poolt juba 1 hammas ära tõmmatud (kokku 2). Siiski on hambad väga tihedalt.

Mis võimalused oleks selle hamba teiste hammastega sama värvi muutmiseks või sirgeks saamiseks? Kui panna hambale lumineer siis jääb ta ju veel rohkem teistest hammastest ettepoole. Kas siis tuleks panna mitmele esihambale lumineerid? Või siis lasta panna sellele hambale laminaat? Seestpoolt hambavalgendamine arvatavasti ei mõjuks, kuna hammas on tõesti väga tume.

Tervitades Riina
Kirsten Nigul vastas (2014-10-26 17:26)
Hammaste reastamiseks on parim võimalus kasutada breketeid. Tumedate hammaste värvi korrigeerimiseks võib kasutada valgenust või proteetilisi võimalusi (kroonid, laminaadid).
Teatud juhtudel on võimalik breketravi vahele jätta ja kohe korrigeerida nii värv kui hammaste asendid kroonide/laminaatidega. See lahendus eeldab tavaliselt proteetikat mitmel hambal ja ei sobi väga suurte asendihäirete korral.
Kõige keerulisematel juhtudel sirgendatakse hambad esmalt breketitega ja seejärel parandatakse värv sobiva meetodiga.
Sobiva lahednuse pakuvad koostöös välja ortodont ja proteesiarst.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn