Küsimus nr 6733

Marii küsis (4. sept 2014)
Tere! Minu mure järgmine. Omal ajal sai päris mitu hammast eemaldatud ja kuna rahaliselt pole olnud neid siiani võimalik asendada siis on mõlemad hambakaared tohutult edasi liikunud. Ülevalt tagant eemaldatud 1 hammas ja tänu sellele terve hambarivi nii paigast ära nihkunud, et esihambad tiba õigest kohast edasi liikunud ja selle liikumise tulemusena on esihammastest paar hammast edasi suur vahe tekkinud kahe hamba vahele kus enne mingit vahet polnud. Samuti all hambareal ühelpool 1 ja teisel pool 2 hammast välja tõmmatud aga rivi jõudsa liikumise tõttu vahe nii suureks läinud, et ilmselt tuleks see koht lausa 3 hambaga nüüd asendada.

Siit ka minu küsimus, et kas on ka võimalik tööd teostada nii et esialgu saaks ülemisele reale breketravi, alumise üksiku tühimiku asendaks implantaadiga ning teise poole kus rohkem hambaid puudu, asendaks hetkel büügeliga ja kui rahaline võimalus kunagi tekib, siis kindlasti paneks ka sinna implataatidel silla näiteks. Breketravi all kaarel sel juhul ilmselt võimatu kuna need alumised puuduvad hambad on üsna hästi selle nihkumise tulemusena nähtavad siis olengi nn kiire ja ajutise lahendusena mõelnud esialgu büügelit. Ühtlasi küsiks ka büügeli ja implataatidel silla hinnaklassi samuti. Tänud vastamast!
Kirsten Nigul vastas (2014-09-08 22:24)
Olukordades, kus hambad on eemaldatud ja alles jäänud hambad oma asendeid muutnud, alustatakse ravi planeerimist tulevase hambumuse visualiseerimisest. See tähendab, et luuakse laboris eeldatav ravi lõpptulemus, kuhu oleks vaja välja jõuda. Vastavalt lõpptulemusele teame asendushammaste asukohti ning need on võimalik juba enne breketravi algust paigaldada õigesse kohta. Kõige kaasaegsem meetod hammaste asendamiseks on implantaadid - need ei kahjusta kõrvalolevaid hambaid ja annavad võimaluse oma hammaste nihutamiseks.
Ravi algab üldjuhul hammaste asendamisega ja nendele ajutiste kroonide tegemisega. Sellele järgneb breketravi. Peale breketite eemaldamist tehakse implantaatidele lõplikud kroonid.
See on ideaal. Paraku sageli ei ole selline lähenemine võimalik, enamasti on takistuseks raha. Üritame leida patsiendile vastuvõetava variandi - hammaste järk-järguline asendamine, breketravi osadena jmt. Nende variantide võimalikkus sõltub olukorrast ja planeerimine on vajalik igal juhtumil individuaalselt.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn