Küsimus nr 6537

Laili küsis (17. jaan 2014)
Tere, mul on päris mitu küsimust seoses hammastega. Esiteks käisin oktoobris 2013 hambaarstil tavapärases kontrollis, kus siis arst otsustas, et ühele hambal on vaja teha juureravi. See hammas ei valutanud mul midagi ning ei olnud ka tuntavat auku. Läksin sooviga parandada ühte teist hammast, millest tükk väljas. Igatahes nõustusin juureraviga. Kuna ära minnes ei öelnud arst mulle, et millal pean uuesti tagasi tulema, plaanisin minekut alles paari kuu pärast. Enne seda aga kahjuks lõi sinna hambasse umbes 1,5 kuu pärast meeletu valu ning täidis oli samuti ära tulnud. Mõne päeva pärast, kui valuvaigistid enam ei aidanud, läksin erakorralisse hambaraviss kus pandi uus täidis ning imestati, et eelmine täidis oli kuidagi pehme. Kas võis olla , et eelmine hambaarst ei täitnud juurekanalit korralikult v pani täidise hooletult? Samuti sooviks teada, mis on maksimumaeg hambaarsti visiitide vahel, kui on ajutine juureravim?

Minu teine küsimus puudutab ülemist tarkusehammast, mis paar korda aastas kasvades valutab umbes nädala meeletult. Kuid siis läheb mööda. Arst on öelnud et selle peab välja tõmbama, kuna ta ei mahu mulle ilusti suhu ära, kuid midagi pakilist ei pidavat olema, seetõttu olen ka selle väljatõmbamise jätnud tagaplaanile. Kuid muret teeb mulle tarkusehamba kõrval olevas hambas olev auk. Iseenesest sellel hambal on ainult minimaalsed seinad püsti, kuid pidi olema surnud hammas ja kuna valu ei tee, siis pole ka ükski hambaarst seda prioriteediks seadnud. Kas on võimalik, et nö surnud hamba alla võib tekkida põletik, kui see liiga kauaks hooleta jätta? Ja kas kõrval kasvav tarkusehammas võib mõjutada seda hammast nii, et ma ei saa aru kumb valu teeb?

Mainiksin ära et olen 25 aastane ja viimane ravitäidis pandi hambasse 23dal detsembri 2013. Plaanin hambaarstile minna uuesti veebruari keskpaigas, kuna ajaliselt pole võimalik varem. Kas see on liiga pikk vahe?
Ivo Ost vastas (2014-01-21 13:59)
Peale juureravi alustamist ja kanalite avamist, pannakse sinna ravim (Ca-hüdroksiid pasta) ja ajutine täidis peale, üldjuhul hoitakse seda ravimit seal 2-4 nädalat kuni sümptomite vaibumiseni. Võib ka kauem hoida eeldusel et hammas korralikult taastatud ja ajutine täidis püsib seal vajaliku aja vältel. Kui ajutine täidis välja pudenenud ja kanalid uuesti infitseerunud siis tekib tõesti mingi aja pärast põletiku ägenemine, mis Teil ilmselt ongi juhtunud vahepeal. Lahtiselt pooleli raviga olevat hammast kindlasti hoida ei tohi.

Hammas mis surnud ja ravitud juurtega, peaks ka olema korralikult taastatud, jutust ma sain aru et alumisel hambal seda pole tehtud. Kui alles olid seinad ja hammas taastamata, siis vältimatult infitseerivad kanalid uuesti ja vaatamata sellele et kunagi oli hammas ravitud, tuleb seda uuesti ravida, e. juureravi korrata ja taastada hiljem näiteks krooniga.

Tarkushamba kohta nii palju, et kui ta siiski aeg ajalt lööb põletiku välja ja asi kordub, siis tasuks ta välja tõmmata et jäädavalt põletikest lahti saada. Valutava raksuhamba puhul vahest ei ole tõesti tuvastatav täpselt, mis valutab, sellisel juhul aitab panoraamülesvõtte olemasolu ja objektiivne vaatlus et määrata ära mis on valu põhjuseks.

Ivo Ost Ivo Ost, hambaarst

Töökoht: Stomms OÜ, Punane 14A-312. Erialased huvid: implantoloogia, proteesimine, kirurgia, ravi.

Seotud asutustega:
· Lumi Dental (Postimaja Hambakliinik) Narva mnt 1, Tallinn
· Stomms OÜ Punane 14A, kab. 312 (3. korrus), Tallinn