Küsimus nr 6532

Greete küsis (14. jaan 2014)
Olen viimast nädalat rase.
Ülemise esihamba juure alla on tekkinud suur paistetus, mädapaise on igeme sees ülahuule all, laiuselt jookseb peaaegu üle 3 hamba. Paistetust on näha ja tunda hästi. Kohta kust mäda võiks tahta välja tulla, ei ole näha. Kui ei puutu, siis valutab ja pakitseb õrnalt, aga huule või nina alumise serva peale vajutades on valus ja rõhuks nagu esihamba sisse. Hambaid kokku vajutades valus ei ole enam, alguses oli, nüüd on selline pakitsev/kihelev tunne et tahaks hammast nügida kogu aeg.

Olen proovinud koduse raviga (kummel, taruvaigu tinktuur, paratsetamool) ja pole läinud hullemaks, aga paremaks ka mitte. Mis on variandid, kas ma peaksin pigem hambaravi esmaabisse minema juurekanaleid avama või peaksin pigem pöörduma erakorralisse et paise ülahuule alt kirurgilisel teel avada?
Hambaarsti aega mul ei ole ette mõtet panna kuna ma võin minna iga hetk sünnitama aga võin ka rasedust üle kanda kuni 2 nädalat... ja ma pole kindel millised on potentsiaalsed ohud mulle ja lapsele erinevate variantide puhul. Selili ma hambaravitoolis olla ei saa, surub seljaveeni kinni... ainult poollamav on võimalik.
Triin Kunsing vastas (2014-01-20 08:03)
Tere Greete!

Soovitan Teil kindlasti minna hambaravi esmaabi vastuvõtule, kus otsustatakse, kas avada paistetus vaid kirurgiliselt või oleks kohe vajalik ka juurekanali avamine. Probleemne hammas vajab kindlasti juureravi, kuid kas seda on vaja kohe alustada sõltub juba konkreetsetest leidudest nii röntgenil, suus kui patsiendi enda kaebustest.

Kõike head soovides,

Triin Kunsing
Triin Kunsing Triin Kunsing, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1995-2000, 2000 a. Stockholmi Karolinska Instituut. Töötab Tallinnas Kliinik 32-s hambaarstina, kus tegeleb eelkõige ravi- ja proteesitöödega

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.