Küsimus nr 6523

Tõnu küsis (12. dets 2013)
Tere
Umbes 2 kuud tagasi tekkis esimest korda igemele valge kõva punn. Mingit valu ei tekitanud. 24 tunni jooksul läks see katki ja umbes sama kiiresti tekkis täpselt samale kohale uus punn. Kuna punn tekkis mõned kuud tagasi kroonitud hamba kohale igemele, pöördusin ma kohe hambaarsti poole. Tehti röntgen ja hambaarst teatas, et muretsemiseks polevat põhjust, sest nn. punn on igeme peal ja hambasse see otseselt ei puutu. Peale hambaarsti juures käimist hakkas probleem korduma ja perearsti soovitusel neelasin 7 päeva antibiootikume. Umbes nädala jooksul punn kadus ja siis tuli uuesti tagasi.

Pöördusin taas hambaarsti poole ja ühiselt leidsime, et võiks teha täpsema, 3D röntgeni. Tegin sellise ülesvõtte Tallinna Hambapolikliinikus. Arst uuris jällegi ülesvõtet ja teatas, et muretsemiseks polevat põhjust. Hammas mille kohal igemele tekkis punn on terve ja ei ole põletikus. Arst soovitas erinevaid antibakteriaalseid vahendeid kasutada suuloputamiseks ning arvas, et olukord on tekkinud tänu immuunsüsteemi nõrkusele. Tõesti, enne punni tekkimist olin ma teinud gripivaktsiini ning tarvitan regulaarselt immuunsüsteemi nõrgendavaid ravimeid (Trexan). Aja jooksul võib see punn kasvada ja kahaneda, kuid päriselt ära ei kao. Vahel tundub see keele all kõvemana ja vahel tundub nagu see meenutaks villi. Täpsemalt ei tea, sest endale ju suhu ei näe korralikult. Mõnikord kui see muutub häirivaks, siis olen ise punni katki torganud ja siis tuleb seal vaid imevähe verd.

Hammas, mille kohal igemel on punn, on ravitud hammas. St. juureravi on tehtud ja ca 8 aastat oli ta nö konserveeritud olekus (ajutise plommi all)ja ootas materiaalset võimalust kroonimiseks. Valutanud pole mainitud hammas mitte kunagi.
Igemetega on mul olnud probleeme lapsena - põdesin korduvalt stomatiiti. Hiljem mingeid erilisi probleeme pole olnud.
Mida ma peaksin tegema? Kas ma peaksin võtma selle 3D pildi näpuvahele ja minema teise arsti juurde? Hambaarsti juures käin mainekas Tallinna kliinikus ja usaldan arsti aga siiski... Hoolin oma tervisest ja soovin leida probleemile lahendust.

Parimat soovides
T.
Kristo Ivanov vastas (2014-01-13 10:10)
Tere Tõnu!

Vabandan vastusega viivitamise pärast, kuid, kui Te ei ole oma küsimusele vastust saanud, siis ma annaksin siinkohal Teie kirjeldusest lähtuvalt oma seisukohad. Esmase sellelaadse kirjelduse järgi lööks mul pähe kolm võimalikku diagnoosi:

a) juureravitud hamba aluste kudede krooniline põletik. "Punn" igemel on nö fistel, mille kaudu hambajuurte alla kogunenud mäda lihtsalt öeldes väljapääsu otsib.
b) parodontaalne abstsess - hambakinnituskudede hävinemisest tingitud põletik, kus bakterid on sattunud igemetaskusse nö hamba ja igeme vahelt.
c) limanäärme retentsiooni tsüst.

Viimase diagnoosi välistan, kuna väidetavalt antibiootikumkuuri vältel ja vahetult pärast seda sümptomaatika mõneks ajaks taandus. Kuna kaks esimest haigusseisundit on põhjustatud bakterite poolt, siis suure tõenäosusega on tegemist just emma-kummaga.

Limanäärme-retentsioonitsüstide genees on teine ning nende dünaamikat antibakteriaalne ravi ei mõjuta.

Mainekas kliinik ise ei ravi patsienti, seega minu arvamus on, et alati peaksite oma tervise huvides ning terviseprobleemide püsides julgema küsida teise spetsialisti arvamust. Iga endast ja oma patsiendist lugupidav raviarst ei tohiks võtta seda kuidagi isiklikult.

Tervitades ja head tervist soovides,
Kristo Ivanov
Nordic Hambakliinik

Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.