Küsimus nr 6447

Liina küsis (22. okt 2013)
Tere!

Mõni nädal tagasi murdus alumises hambareas vasakul pool tagantpoolt teisel suurel hambal (no ausalt ei oska täpsemaid koordinaate anda) üks tükike küljelt ära. Sealt, kus teise hamba külg kohe vastas on. Lihtsalt tavalist küpsist süües või miskit tuli ära ja valus polnud ega midagi. Mingi ajahetk oli üks väiksem tükike veel ära tulnud ja nüüd on seal selline imelik auk. Pealt on nagu rohkem kaetud, aga seest on tühjem. Nagu pole viil lõigatud vaid saia seest sisu koogitud. Samas pole ka väga sügav ja katsudes pole hammas valus ega tundlik. Vahepeal pisut tuikas ja see oli ka kõik.

Kuna olen juba sellises eas, et tasuta hambaravi ei saa ja hetkel pole tõesti selliseid summasid kuskilt välja käia, siis lasin hambal seni niisama olla. Nüüd on aga viimased päevad hammas päris kõvasti valutanud ja olen pidanud lausa valuvaigistit võtma. Ja hetkel tundub, et seegi ei mõju väga. Nii et ilmselt on siis ruttu arstile minek. Oskaksite ehk aga kas või huupi pakkuda, millega võib tegu olla (et ta just nüüd alles valutama hakkas) ja mida hambaarsti juures oodata oleks?

Muid sümptomeid nagu endiselt pole. Väga külmale on kõik hambad nagunii tundlikud olnud. Mingeid eritisi pole, ige pole paistes ega punane. Ainult tükk läinud ja valu.
Kristo Ivanov vastas (2013-11-27 15:46)
Tere!

Vabandan hilise vastuse pärast, ilmselt olete juba tänaseks oma probleemile lahenduse saanud. Kui ei, siis vastan Teile hea meelega - ehk on abiks.

Ega seal suure tõenäosusega ei ole muud kui et, ära on tulnud kas vana täidis (ehk plomm) hambast või siis on tegemist olnud sellise salakavala hambaauguga, mis on hammast pikemat aega nö seestpoolt õõnestanud ning nüüd ühel hetkel andis nõrgenenud hambastruktuur mälumisjõududele järele ning see väljenduski hamba murdumisena. Kui murd ei ole levinud sügavamale juure piirkonda, siis on prognoos suhteliselt hea sellisel hambal. St, on lootust hammast taastada veel.

Hambaarsti juures on neli võimalikku varianti murdunud hammaste ravis (sõltuvalt siis täpsemalt murru lokalisatsioonist ning ulatusest):
1) Kahjustunud hamba parandamine ehk taastamine valguskõvastuva komposiit-täidisega;
2) Hamba närvi suretamisega ehk juureraviga ning hilisema hamba kroonimisega
3) Varasemalt juba juureravitud hamba viivitamatu kroonimisega, prognoosi ning hamba eluea parendamiseks
4) Halvimal juhul hamba eemaldamine ning hilisem implantatsioon ehk tehishambajuure kirurgilise opereerimisega lõualuusse.

Head tervist ning loodan, et pääsete kergeima lahendusega :)

Dr. Kristo Ivanov
Nordic Hambakliinikute peaarst
Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa