Küsimus nr 6209

Signe küsis (4. märts 2013)
Tere,
Meie laps on 1a 2 kuune. Hambaid hakkasime näpuharjaga pesema juba siis, kui tekkis esimene kiku. Mõned päevad tagasi märkasin, et ees üleval äärmised hambad on natuke pruunikad, mitte ilusad valged nagu alguses...ega see hammastepesu on ka läbi häda, saan mõned korrad harjaga üle lasta. Ma täitsa nüüd muretsen, et kas see nüüd ongi sellest, et oleme mitte korralikult pesnud ja hakkavad lagunema :(
Kaua üldse ajaliselt peaks neid hambaid neil pesema?
Terje Altosaar vastas (2013-03-08 10:59)
Tere

Soovitan pöörduda oma hambaarsti poole hammaste kontrolli.
Teie tibu hammastel võib olla pigment või kaaries ehk hambaauk.

Olete tublid kuna alustasite hammaste pesemisega varakult. Hambaid tuleb pesta seni kui plakk ehk katt on hammastelt eemaldatud. (Katt on pehme, valge kiht) Vältimaks hambaauke on olulisel kohal ka õiged toitumisharjumused. Hambasõbralik toitumine tähendab, et söögikordade vahele on jäetud piisavalt pikad pausid. Toidukordade vahepeal olgu janujook puhas vesi. Kuni viis toidukorda päevas ning söögikordade vahepeal näksimise vältimine annab süljele aega happerünnaku tagajärged taasmineraliseerida. Tähtis on juba beebieast harjuda janu korral vett jooma. Kui laps joob januks jogurtit või mahla siis seda loetakse juba toidukorraks.

Jõudu
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.