Küsimus nr 6189

M küsis (20. veebr 2013)
Tere!

Mul on mure seoses tarkusehamba tulekuga. Nimelt on juba umbes teist aastat ülemine parempoolne tarkusehammas tunda andnud, pakitsenud ja paistes olnud. Lõikunud see ei ole ning viimasel ajal on üha enam läinud paiste kogu ülemiste hammasterea ige. Viimased kolm päeva on eriti paistes olnud see tarkusehamba koht ning ka kõigi teiste hammaste ümbert on ige paistes. Otseselt suurt valu ei ole, aga teatud määral valutavad vahepeal teised hambad selles reas ning põskki on pisut paiste läinud. Hambad on kõik tundlikud.

Püüdsin hambaarstiga konsulteerida põletiku teemal, kuid ta ei vaadanud mulle suhugi ning ütles, et tema ei saa hetkel midagi ära teha (elan väikeses kohas). Kardan lihtsalt, et mingi hetk võiks tekkida veremürgitus. Täna avastasin ka, et mu kurgulagi on alates tarkusehambast sinakas ning hakkasin veelgi rohkem muretsema. Olen püüdnud saada lähedale linnagi arstiaega, ent hetkel ei tundu keegi vaba olevat. Mida teha? Kas mu mure seoses mürgistusega on õigustatud või on see siiski tavaliste põletikuvastaste ravimitega ravitav momendil?
Kristo Ivanov vastas (2013-02-25 09:38)
Tere! Tänud küsimuse eest! Kindlasti on selliste sümptomite ilmnedes vajalik kiiremas korras minna suukirurgi või näo- lõualuudekirurgi vastuvõtule. Sellised pikema-ajalised vaevused ning Teie kirjeldatud sümptomaatika viitab sellele, et kirurgiline vahelesekkumine on suure tõenäosusega näidustatud.

Kui oma hambaarstile ei pääse, soovitan internetist leida lähim hambakliinik, kus tegutseb näo- lõualuukirurg.

SA TÜK Stomatoloogia kliiniku suukirurgia osakonnas, Raekojaplats 6, Tartu, võetakse selliste sümptomitega patsiente ka esmaabi korras vastu juba samal päeval.

Vastus antibiootikumide kohta - suuõõne bakteriaalsete infektsioonide korral peab arvestama, et antibiootikumid vähendavad sümptomaatikat, kuid ei ravi põhjust. Seega, muret tekitav hammas tuleb kindlasti ägedate põletikunähtude taandudes eemaldada.

Tervitades,
Dr. Kristo Ivanov
Foorumi hambakliinik
SA TÜK Stomatoloogia kliinik, suukirurgia osakond
Arst- õppejõud
Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.