Küsimus nr 6183

Rita küsis (19. veebr 2013)
Tere!
Olen 25a naine ja 1,9a tütre ema. Mul diagnoositi kolmiknärvi neuralgia atüüpiliste näovaludega, kuid pidin külastama ka hambaarsti.
Üldine pilt oli suus ühesugune - kumbki pool teineteisest ei erinenud, hambad olid muidu terved, oli vaid igemepõletik ning katkised ülemised tarkusehambad, alumised alles lõikusid, samuti oli röntgen korras.

Kuna valud olid vasakul pool näos, siis otsustas hambaarst, et tõmbab kõigepealt vasaku ülemise tarkusehamba välja (profülaktika suhtes on hambaarstil plaanis kõik tarkusehambad eemaldada). See toimus 14.02.2013. u kell 12.00. Tuimestus kadus alles õhtul kella 21.00-ks ja siis hakkas põrgu pihta - ei saanud suud õieti avada, põsk oli paistes ning näos, peas ja kõrvas olid kohutavad valud ning terve öö palavik (õnneks olid mul kangemad valuvaigistid olemas).

Järgmine päev kirjutas perearst 10-ne päevase antibiootikumi kuuri.
Tänaseks (19.02.2013) on paistetus taandunud ja süüa saan kenasti ning plaanin ka 21.02.2013 tööle naaseda, aga valud selles näo pooles on siiani kohutavad. Eelnevalt sain suuremad valud rohtudega kontrolli alla, aga nüüd ei aita ka närvipõletiku vastased ravimid enam, aitavad vaid tugevamad valuvaigistid.

Kas peaksin selle pärast muretsema? Kas hambaarst võis midagi valesti teha? Kas tarkusehamba eemaldamine võib süvendada valusid, mis olid mul eelnevalt enam-vähem kontrolli alla saadud? Mainin ka ära, et eelnevalt olid mul valud pigem alalõualuus, nüüd aga ülalõualuus.

Lugupidamisega Rita
Marek Vink vastas (2013-02-25 13:57)
Tõenäoliselt oli tegemist katkise tarkusehamba põhjustet kroonilise lõualuu põletiku ägenemisega. Hambaarst tegi õigesti, kui lootusetult haige hamba eemaldas. Ka ülejäänud katkised tarkusehambad tuleb eemaldada ja muidu suutervis kontrolli alla saada ning alles siis hakata neuralgiat (uuesti) diagnoosima ja ravima.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.