Küsimus nr 6146

Monica küsis (24. jaan 2013)
Soovin teada, milline konkreetne näts on hammaste seisukohast parim, mida Eesti suuremates poodides müüakse (ei julge ega taha neid värvilisi ja magusaid osta)? Ning ühtlasi soovin teada, kas seda sobib anda ka koolieelseseas lastele?
Terje Altosaar vastas (2013-01-30 08:53)
Tere Monica

Suuõõnes elutsevad bakterid ksülitooli ei omasta. Veelgi enam: ksülitool on võimeline tungima bakterirakkudesse ja pärssima nende kasvu ning paljunemist.

Ksülitool mõjutab mitme suus leiduva ensüümi aktiivsust. Nii häirub ksülitooli liia mõjul sülje amülaasi normaalne tase. Sülje ensüümid on aga esmased bioloogilised kaitsebarjäärid. Ksülitool toimib suus bakteritele valikuliselt – ellu jäävad esialgu kaariest vähem soodustavad bakterid. Siin peitub aga oht: mikroobimaailmas on hästi tuntud tõde, et bakterid kohastuvad kiiresti kõikvõimalike, ka neile ebasoodsate keemiliste ühenditega. Arvatavasti pole ksülitoolgi mingi erand. Nii pole välistatud, et inimesed võivad tulevikus seista silmitsi ebameeldiva tõega: osa kaariest tekitavaid baktereid on ksülitooli suhtes täiesti tundetud.

Hammastele on kasulik kasutada ksülitooli päevas 5-10 grammi. Soovituste kohaselt tuleks ksülitoolitooteid kasutada väikestes kogustes mitmeid kordi päevas, alati peale söömist või näksimist 5-10 minutit korraga. Mida suurem on ksülitooli kogus kõigist maitsestusainetest seda kasulikum hammastele. Ehk soovitan osta nätse, mille magusainena on kasutatud 100% ksülitooli. Hetkel poes on nt. Xylifresh või osad Jenkki tooted

Tubli. Olete õigel teel.

Tervitades
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.