Küsimus nr 6069

Triin küsis (12. nov 2012)
Tere! On selline küsimus, et millega on tegu, kui keele peal on valge katt (mitte väga palju) ja keele taga pool on mõned punnid üleval. Ja keele keskel on ümmargune väike laik, kus ei ole valget kattu peal.
Terje Altosaar vastas (2012-11-19 13:19)
Väga raske on leida ühest vastust teie küsimusele. Oluline oleks kaebustele lisaks näha ka teie suu kliinilist pilti.

Suuõõs ja paljud üldhaigused on omavahel tihedalt seotud, seega on väga oluline hoida oma suu, sealhulgas ka keel maksimaalselt puhtana. Ainult hammaste harjamisest ja hambavahede puhastamisest tihti ei piisa. Keele pinnal on väga suur hulk haigusi tekitavaid mikroobe. Mikroobid mõjutavad hammaste ja igemete seisukorda ning võivad põhjustada kaariest ja igemepõletikku. Soovitan iga päev peale hammaste pesemist pesta ka keele pind.

Terve inimese keel on roosakas-hallikas ja kergelt niiske. Paks valge katt võib ilmuda keelele nt gripi, mao-soolestiku häirete puhul või kui teie toiduvalikus on liigselt suhkurt, nisu või pärmitooteid. Pärast põhjuste väljaravimist väheneb katt enamasti ise.

Ka suitsetamine võib esile kutsuda kroonilist keelepõletikku või valgelaiksust. Keelepõletiku korral tuleb pöörduda arsti poole.

Mõnikord tekib kogu keelele ühtlane paksem valge või kollakas katt punetaval põletikulisel limaskestal. Sel juhul võib tegu olla pärmiseentest põhjustatud haiguse kandidoosiga. See ilmneb näiteks pikaaegse antibiootikumide ravi negatiivse kõrvalnähuna, kui mikroobid on hävinud ning ülekaalus on seened. Lisaks keelele võib sel juhul olla tõvest haaratud suukoobas, neel, isegi söögitoru. Organismi vastupanu pärmseenenakkusele vähendavad suhkruhaigus, alkoholi liigtarvitamine, suitsetamine jm. Seenevastase ravi määrab arst.

Keele limaskesta muutuste põhjusteks võib olla ka veel nt: kehvveresuse eri vormid, antibiootikumravi (nt tsiprofloksatsiin), allergia, mõned nahahaigused, mis paiknevad limaskestadel, viirusinfektsioonid. Võib juhtuda, et ühest põhjust ei saagi kindlalt öelda. Soovitan külastada perearsti. Kui kõik on normis, siis võib olla kasu hambaarsti või nahaarsti konsultatsioonist.
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa